Glosar de termeni

Intelegem ca multi termeni medicali pe care o sa-i auzi in cadrul ingrijirii tale in cadrul Centrului de Chirurgie Fetala nu iti sunt familiari. Acest glosar de termeni poate sa fie o referinta

A

O procedura care utilizeaza unde radio pentru a genera caldura pentru a solidifica tesuturile sau pentru a bloca vasele.

O procedura care utilizeaza un ac pentru a extrage un esantion de lichid amniotic care este apoi analizat pentru a detecta anomaliile cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, precum si o serie de boli genetice.

Procedura prin care se injecteaza in cavitatea amniotica ser fiziologic prin intermediul unui ac introdus prin peretele abdominal sau transvaginal cu scopul de a creste temporar cantitatea de lichid amniotic.

Apar in sarcina gemelara in care fratii impart aceeasi placenta. Vasele de sange care se desprind din fiecare cordon ombilical pot sa se conecteze - anastomozeze - intre ele la nivelul suprafetei placentei.

Scaderea numarului globulelor rosii din sangele fatului.

Acumularea de lichid in cavitatea abdominala, in jurul ficatului, splinei, intestinelor si vezicii urinare.

B

Indepartarea si examinarea la microscop a tesuturilor.

O alternativa la amniocenteza pentru detectarea anomaliilor cromozomiale. Medicul obstetrician va recolta celule de la nivelul unor proiectii in “deget de manusa” din placenta, numite vilozitati coriale. Poate fi efectuata mai devreme in dezvoltarea fetala.

Biopsia placentara se foloseste atunci cand nu se poate obtine un esantion de sange fetal sau de lichid amniotic.

Banda fibroasa de la nivelul amnionul, membrana interna a sacului amniotic in care se dezvolta fatul. Se poate infasura strans in jurul copilului, cu afectarea circulatiei din zona respectiva. 

C

Componente din nucleul celular in care sunt localizate molecule de ADN purtatoare de gene.

Malformatia congenitala chistica adenomatoida (CCAM - Congenital Cystic Adenomatoid Malformation) – este o tumora benigna a plamanilor, de obicei localizata la un lob.

Un medic ginecolog instruit si specializat in chirurgia fetala.

Tratamentul chirurgical in uter, inainte de nasterea copilului.

Tratament chirurgical la nivelul fatului realizat cu uterul scos in afara corpului.

Consult medical al persoanelor afectate privind afectiunile mostenite (genetice).

D

O problema sau o conditie medicala care exista la nastere sau apare la scurt timp dupa nastere, Este dobandita in timpul dezvoltarii in uter.

Actul de identificare a unei boli pe baza semnelor si simptomelor sale.

O examinare minim invaziva a fatului cu ajutorul unei camere video miniaturala introdusa printr-un tub mic in uter.

E

O investigatie care foloseste ultrasunetele utilizata pentru examinarea si masurarea structurilor interne ale corpului si detectarea anomaliilor.

In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda imagistica prin care poate fi vizualizat copilul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari.

O ecografie cu rezolutie inalta pentru a detecta anomalii structurale si disfunctii cardiace la nivelul fatului.

Un medic care a dobandit o competenta in efectuare de ecografii.

Un test care inregistreaza ritmul inimii materne si face parte din evaluarea preoperatorie.

In afara uterului

F

Un copil in curs de dezvoltare, definit de obicei incepand cu trei luni de la conceptie pana la nastere. Aceasta etapa de dezvoltare urmeaza etapei embrionare.

O procedura chirurgicala minim-invaziva utilizata in sindromul transfuzor-transfuzat. Are ca scop deconectarea vaselor de sange comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sange dintre ei. 

Ocluzia traheala endoluminala fetoscopica cu balon - Fetoscopic Endoluminal Tracheal Oclussion – FETO. Indicata in cazul fetilor cu hernie diafragmatica congenitala severa. Consta in plasarea cu ajutorul unui fetoscop a unui balon mic la nivelul traheii copilului pentru a bloca caile aeriene si a preveni eliminarea lichidului care se formeaza in mod normal in plamani.

G

O ramura a biologiei si medicinei care se ocupa cu ereditatea si variatia organismelor.

H

Malformatie sau absenta diafragmului, muschiul care separa cavitatea abdominala de cea toracica si care are rol in respiratie. Bresa din diafragm permite ca organele din abdomen - intestinele, stomacul, ficatul sau splina, sa se deplaseze in torace.

Atunci cand caile de drenaj al lichidului cefalorahidian (LCR) sunt obstructionate, LCR se acumuleaza sub presiune in sistemul ventricular.

O afectiune severa in care se acumuleaza lichid in cavitati – cavitatea pleurala sau pericardiaca si la nivelul tesutului subcutant. 

Lichid in cavitatea toracica (cavitatea pleurala).

Conditie in care vasele de sange din plamani sunt obstruate, provocand scaderea oxigenului in sange si insuficienta cardiaca dreapta.

Dezvoltarea incompleta a tesutului pulmonar datorata ocuparii spatiului de la nivelul toracelui in timpul dezvoltarii fetale. Poate determina la nastere insuficienta respiratorie.

I

O tehnica de diagnostic imagistic neinvaziva care produce imagini computerizate ale tesuturilor interne ale corpului si se bazeaza pe rezonanta magnetica nucleara a atomilor din corp cauzata de aplicarea undelor magnetice.

L

Utilizat in timpul unei proceduri chirurgicale pentru coagularea vaselor sau distrugerea bridelor amniotice.

Fluidul in care fatul este suspendat in uter.

M

O arie medicala bine stabilita si foarte sofisticata care acopera un spectru larg de conditii care pot fi tratate inainte de nastere. Medicina fetala este practicata de mai mult de 20 de ani.

Diagnosticul, urmarirea si si gestionarea sarcinilor cu risc inalt.

Mielomeningocelul este forma cea mai severa de spina bifida si este cauzat de inchiderea incompleta in zilele 26-30 de sarcina a tubului neural embrionar.

N

In ceea ce priveste sau afecteaza nou-nascutul, in special in timpul primei luni dupa nastere.

Un copil mai mic de o luna.

Un medic specializat in neonatologie.

O specializare in medicina care se ocupa de ingrijirea, dezvoltarea si bolile nou-nascutilor.

Un specialist in studiul nutritiei.

O

Un medic specialist in obstetrica.

O ramura de medicina care se ocupa cu urmarirea sarcinii si nasterea.

O afectiune in care este prea putin (mai putin decat normal) lichid amniotic.

Blocaj care previne urina sa se scurga normal de la nivelul vezicii urinare.

P

Un medic specializat in pediatrie.

Perioada din jurul nasterii.

Care apare, exista sau este efectuat dupa nastere.

Care apare, exista sau este efectuat inainte nastere.

Este o conditie rara care complica 1% din sarcinile gemelare monocorionice. Apare atunci cand inima unui geaman furnizeaza sange pentru ambii feti.

R

Medic specailizat in utilizarea tehnicilor radiologice de diagnosticare, cum ar fi raze X.

S

Un dispozitiv tubular, plasat intr-o cavitate a fatului (torace, vezica), sub ghidare ecografica, pentru a permite drenarea fluidului in cavitatea amniotica.

O afectiune fetala care apare atunci cand gemenii impart aceeasi placenta si in care se formeaza legaturi intre vasele de sange placentare.

Secventa anemie policitemie la gemeni – Twin Anemia Polycytemia Sequence (TAPS) este o forma de sindrom transfuzor-transfuzat (STT) caracterizata printr-un numar diferit de celule rosii in sangele fetilor.

Malformatie congenitala (prezenta la nastere) in care se produce o ingrosare a faldurilor mucoasei uretrei posterioare care realizeaza un obstacol in calea evacuarii urinii din vezica urinara la exterior.

Este un defect de inchidere osos la nivelul coloanei vertebrale. Defectul poate fi acoperit de tegument (spina bifida oculta) sau poate fi asociat cu un sac care proemina si care contine meninge si lichid cefalorahidian (meningocel) sau elemente ale maduvii spinarii si nervi (mielomeningocel).

Malformatie congenitala (prezenta la nastere) a inimii.

T

O varietate de teste si proceduri efectuate de pacient pentru a stabili in mod eficient un diagnostic. Testele includ analize de laborator, investigatii radiologice, ecografice si alte teste de imagistica – CT, RMN.

Tratamentul copiilor nenascuti; poate fi medical si/sau chirurgical.

Se efectueaza sub control ecografic, care permite medicului sa introduca cu precizie in vasele din cordonul ombilical un ac fin, prin intermediul caruia se va transfuza sange special pregatit direct la copil. 

O nastere chirurgicala sub anestezie generala care utilizeaza suportul placentar in timp ce o procedura chirurgicala este efectuata asupra fatului/copilului.

U

Un organ la femeie care are rolul de a contine si hrani fatul in timpul dezvoltarii inainte de nastere.

Un departament in cadrul unui spital dedicat ingrijirii si tratamentului nou-nascutilor prematuri si bolnavi critic cu probleme medicale sau chirurgicale.