Eşti aici

Prolapsul organelor pelvine

Apare atunci cand tesutul si muschii planseului pelvin nu mai sustin organele pelvine si acestea cad din pozitia lor normala. Diferitele tipuri de afectiuni sunt denumite in functie de organul afectat: prolaps uterin, prolaps vaginal, cistocel, rectocel, enterocel.

Prolapsul genital este relativ frecvent si poate afecta femei de orice varsta. Se estimeaza cu 50% din femei au o forma usoara de prolaps si 10% au un prolaps moderat sau sever. Si cu toate astea, multe dintre paciente nu cer ajutorul medicilor, din cauza jenei sau pentru ca nu cunosc ca aceste probleme pot avea o rezolvare.
Multe paciente nu cer ajutorul medicilor, din cauza jenei sau pentru ca nu stiu ca exista rezolvare

De-a lungul vietii, corpul femeii sufera schimbari majore ca urmare a sarcinilor, nasterilor sau traumatismului chirurgical in urma operatiei de indepartare a uterului (histerectomie), care pot duce la slabirea structurilor din pelvis de suport natural. Planseul pelvin este o retea de muschi, ligamente si tesuturi care se comporta asemanator unui hamac pentru a sustine organele pelvine: uterul, vaginul, vezica urinara si rectul. Daca muschii devin slabi sau daca ligamentele si celalalte tesuturi de sustinere sunt lezate sau intinse, organele de la acest nivel cad (prolabeaza) din pozitia normala si apasa peretele vaginal. Atunci cand aceasta cadere este severa, organele pot ajunge in afara corpului.

Afectiunile planseului pelvin sunt cauzate frecvent de o combinatie de factori
 • Sarcina si nasterile vaginale multiple. Cea mai importanta cauza. Riscul creste cu fiecare nastere
 • Menopauza
 • Varsta inaintata. Unele femei se nasc cu rezistenta scazuta a tesuturilor pelvine, iar avansarea in varsta accentueaza acest deficit

 

 • Obezitatea
 • Constipatia cronica
 • Tusea cronica la femeile care fumeaza sau au deja boli pulmonare constituite
 • Ridicarea de greutati repetata
 • Histerectomia
Diferitele tipuri de prolaps genital sunt denumite in functie de organul afectat

Rectocel

Apare cand rectul cade si devine proeminent la nivelul peretelui posterior al vaginului. Este cauzat de scaderea rezistentei peretelui muscular al rectului si a stratului subtire de tesut conjunctiv dintre rect si vagin. Sunt raspunzatoare nasterile si alte fenomene care cresc presiunea asupra tesuturilor pelvine. Un prolaps mic este asimptomatic, insa un rectocel mare cauzeaza ingreunarea eliminarii scaunelor si constipatie. Rar, produce un disconfort marcat si are indicatie de interventie chirurgicala.

Enterocel

Apare atunci cand intestinul subtire coboara in cavitatea pelvina si proemina intre uter si rect sau intre uter si vezica urinara, in situatia in care uterul a fost scos, impingand portiunea superioara a peretelui vaginului. Este cauzat de slabirea rezistentei tesutului conjunctiv si a ligamentelor care sustin uterul ca urmare a nasterilor, varstei inainte sau altor cauze. Frecvent este asimptomatic, insa unele femei resimt o senzatie de plenitudine, presiune sau durere la nivelul pelvisului, cand este indicata operatia.

Prolaps vaginal

Caderea portiunii superioare a vaginului in partea inferioara, astfel incat vaginul apare intors pe dos. Apare doar la femeile la care s-a practicat histerectomie (indepartarea uterului). Portiunea superioara a vaginului poate cadea partial sau complet, iesind in exteriorul corpului (prolaps vaginal total). Determina durere cand femeia sta jos sau merge, sangerare vaginala cand apar ulceratii la nivelul segmentului cazut, nevoia imperioasa de a urina si eliminarea scaunului cu efort.

Cistocel

Apare cand vezica urinara cade si devine proeminenta la nivelul peretelui anterior al vaginului. Este cauzat de slabirea rezistentei tesutului conjunctiv si a structurilor cu rol de suport din jurul vezicii urinare. Determina incontinenta urinara de stres – femeia elimina urina cand tuseste, rade sau face o manevra care creste brusc presiunea la nivelul abdomenului sau incontinenta prin preaplin - eliminarea de urina atunci cand vezica se umple. Atunci cand sunt lezati nervii vezicii urinare sau uretrei, apare incontinenta urinara asociata cu senzatia imperioasa de a urina.
 

Prolaps uterin

Inseamna patrunderea uterului in vagin. Este cauzat de slabirea tesutului si ligamentelor care sustin uterul. Uterul poate patrunde in partea superioara a vaginului, in partea centrala sau poate iesi prin orificiul vaginal (prolaps uterin total). Desi multe femei sunt asimptomatice, pot apare dureri abdominale sau lombare. Prolapsul uterin total cauzeaza durere in timpul mersului si dificultate la eliminarea scaunului. La nivelul colului uterin cazut apar uneori ulceratii asociate cu sangerare vaginala, infectii sau scurgere vaginala anormala.
Tratamentul adecvat pentru un anumit tip de prolaps genital sau pentru o anumita forma de severitate variaza de la femeie la femeie. Daca simptomele sunt usoare, medicul ar putea recomanda modificarea stilului de viata, exercitiile Kegel pentru a intari musculatura pelvina sau folosirea unor dispozitive speciale pentru a ameliora simptomele. Daca maifestarile sunt suficient de severe astfel incat afecteaza calitatea vietii, chirurgia ramane tratamentul definitiv.

Exercitii Kegel

 
In caz de prolaps usor, forta musculaturii pelviene poate fi crescuta cu ajutorul exercitiilor Kegel care intaresc muschii folositi pentru a opri jetul urinar – muschii din jurul vaginului, uretrei si rectului. Exercitiile Kegel constau din contractia intensa a muschilor, mentinuta 10 secunde si urmata de relaxare timp de 10 secunde. Se efectueaza de doua sau mai multe ori pe zi, in calupuri de 10-20 de repetari, putand fi facute in timp ce femeia sta jos, in picioare sau intinsa.
 

Dispozitive speciale pentru sustinerea organelor pelviene (pesarii)

Sunt sub forma unor diafragme si se folosesc cand prolapsul este sever. Sunt in special utile la femeile care urmeaza sa fie operate sau la cele la care interventia chirurgicala nu se poate efectua. Dispozitivele sunt adaptate pentru o anumita femeie si pot fi purtate cateva saptamani, dupa care se scot si se curata cu apa si sapun. 

Ovule sau creme vaginale cu estrogen

Ajuta la mentinerea sanatatii tesutului vaginal si impiedica aparitia ulceratiilor.
 

Reconstructia chirurgicala

Frecvent este nevoie de operatie, insa aceasta se poate efectua doar la femeia care nu mai doreste sa aiba copii. Se poate face prin introducerea instrumentelor chirurgicale pe cale vaginala sau laparoscopica. Zona slabita este localizata si tesuturile de suport sunt intarite.
Chirurgia pelvica reconstructiva este o chirurgie complexa din punct de vedere tehnic
Chirurgul trebuie sa rezolve leziuni multiple ca natura si gravitate, care trebuiesc corectate fiecare prin procedeul operator cel mai bine adaptat fiecarei paciente si cel mai eficient. Pacientele trebuie sa fie informate despre toate optiunile de tratament, cu avantaje si dezavantaje. Abordarea moderna consta in identificarea preoperatorie si in timpul interventiei a tuturor defectelor si tratarea in totalitate a acestora.
Tratamentul chirurgical al prolapsului genital – chirurgia pelvica reconstructiva

Operatiile pentru prolaps genital pot fi efectuate atat la femeia tanara, cat si in cazul femeilor in varsta. Optiunile chirurgicale difera in functie de natura prolasului, de coexistenta incontinentei urinare sau a afectarii tranzitului digestiv si de obiectivele femeii privind rezultatul tratamentului. Scopul tratamentului este de a controla manifestarile clinice si de a preveni complicatiile.

Ca regula generala, chirurgia pelvica reconstructiva este o chirurgie reparatorie care incearca sa refaca dispozitii anatomice cat mai apropiate de normal. In acest sens, in primul rand trebuie refacuta pozitia anatomica normala a organelor pelvine, la femeile care nu au suferit o histerectomie, cat si punerea in pozitie normala a vaginului in cazul unui eventual prolaps genitorectourinar dupa histerectomie totala.

Abordarea moderna consta in identificarea preoperatorie si in timpul interventiei a tuturor defectelor si tratarea in totalitate a acestora. Din acest motiv, acest timp de operatie este unul complex, care dureaza destul de mult. In cazul femeilor tinere cu cistocel, incontinenta urinara de stres, prolaps uterin sau de bolta vaginala si rectocel, abordarea laparoscopica va mentine integritatea vaginului.

Numarul foarte mare de tehnici operatorii si tipuri de mese disponibile in prezent face ca interventiile pentru prolapsul genital sa fie impartite in functie de:

 • Transvaginala
 • Transabdominala: laparoscopica sau prin chirurgie deschisa
 • Tesuturi proprii – procedeu indicat pacientelor tinere cu forme incipiente de prolaps
 • Mese (absorbabile, permamente) – procedeu indicat in formele avansate de prolaps utero-vaginal unde tesuturile sunt atat de slabe incat nu mai pot face fata solicitarilor sau nu pot asigura un rezultat stabil in timp. Mesele sunt tesaturi de fibre sintetice inerte la respingerea tesuturilor umane care realizeaza un schelet pe care fibroblastele (celule de reparare) reconstruiesc fasciile si ligamentele deteriorate
 • Sacrocolpopexia laparoscopica sau abdominala
 • Sacrohisteropexia laparoscopica sau abdominala
 • Colpopexia vaginala sacrospinoasa sau colpopexia ligament uterosacral
 • Histerectomia vaginala
 • Colporafia anterioara sau posterioara
Chirurgia vaginala si laparocopica au avantaje importante pentru pacienta: recuperare rapida, incizii abdominale mici (in cazul chirurgiei vaginale nu exista incizie abdominala), intoarcerea rapida la activitatile zilnice si spitalizare scurta.
Ori de cate ori este posibil, medicii nostri ginecologi folosesc proceduri chirurgicale minim-invazive

Tratamentul chirurgical al cistocelului si incontinentei urinare de efort

 • Montarea de bandeleta suburetrala de polipropilena TVT (transvaginal tape) si TOT (transobturator tape). Sunt cele mai eficiente metode pentru a elimina incontinenta urinara de efort.  Este un procedeu minim-invaziv care implica introducerea pe cale vaginala a unei bandelete din materiale organice body-like de tipul TVT/TOT (bandeleta vaginala tension-free) sub cadrul vezicii urinare, care au rol de sustinere sau suspendare. Procedura dureaza aproximativ 15 minute. Timpul de recuperare este scurt si pacientele se pot intoarce la munca dupa 1-3 zile. Complicatiile intra- si post-operatorii sunt mult mai reduse fata de interventiile clasice abdominale. Rata de succes a procedeului este de 80-90%. 
 • Operatia Burch realizata laparoscopic - suspendarea laparoscopica a vezicii urinare

Tratamentul chirurgical al prolapsului genital (uterin si vaginal)

 • Colposacropexia sacrala asistata laparoscopica - este o tehnica de fixare a vaginului sau a vaginului si uterului in prolapsul de bolta sau prolapsul uterin. Presupune suspendarea vaginului la sacru cu ajutorul unor mese din polipropilena. Aceasta procedura se realizeaza minim-invaziv laparoscopic prin doar trei incizii mici. Necesita doar o recuperare de 2 saptamani la domiciliu
 • Tratamentul chirurgical de restaurare cu tesuturi proprii - este indicat pacientelor tinere cu forme incipiente de prolaps
 • Tratamentul chirurgical de restaurare cu mese sintetice - este indicat in formele avansate de prolaps utero-vaginal unde tesuturile sunt atat de slabe incat nu mai pot face fata solicitarilor sau nu pot asigura un rezultat stabil in timp.

 

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate