Eşti aici

Fibroame uterine

Cele mai frecvente tumori benigne genitale care se dezvolta in stratul muscular al uterului.

Fibroamele uterine sunt tumori benigne care se dezvolta in stratul muscular al uterului (miometru). 40% din femeile cu varste intre 30-45 ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin, acesta fiind cea mai frecventa tumora benigna genitala. Nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin.
Fibromul uterin este cea mai frecventa tumora benigna genitala.
Marimea fibroamelor variaza: pot fi microscopice sau pot atinge dimensiunea unei mingi de baschet. Se pot dezvolta in peretele uterului, in interiorul uterului, sub mucoasa uterina sau la exteriorul uterului si de obicei exista mai multi noduli fibromatosi. Fibroamele voluminoase care cresc in peretele uterin sau sub mucoasa, pot distorsiona forma si interiorul uterului.
Cauza fibroamelor uterine nu se cunoaste exact, insa se presupune ca dezvoltarea tumorii este influentata de nivelul crescut de estrogen. De aceea, fibroamele tind sa creasca in timpul sarcinii si se micsoreaza dupa menopauza. Se crede ca tumora incepe de la o singura celula musculara (celula stem) care se divide repetat, ceea ce in final va duce la formarea unei mase ferme, de consistenta unui cauciuc.

Simptomele depind de numarul, dimensiunea si localizarea fibroamelor la nivelul uterului. De obicei, fibroamele uterine sunt descoperite intamplator la un consult ginecologic de rutina. Alteori, femeia se prezinta la medic din cauza unor simptome caracteristice acestei boli: sangerari uterine, anemie prin deficit de fier, dureri abdominale, tulburari de menstruatie, cresterea in volum a abdomenului sau infertilitate.

 • Multe fibroame, chiar de dimensiuni mari sunt asimptomatice
 • Fibroamele voluminoase, in special daca se dezvolta in peretele uterului pot determina durere si senzatie de presiune sau de plenitudine in regiunea pelviana
 • Fibroamele care comprima vezica urinara produc senzatia de urinare frecventa. Cand comprima rectul, produc constipatie si disconfort
 • Fibroamele mari determina cresterea volumului abdominal
 • Torsionarea unui fibrom pediculat poate produce durere intensa
 • Cresterea sau degenerarea fibroamelor poate determina durere sau senzatie de presiune
 • Majoritatea fibroamele, in special cele situate sub mucoasa uterina produc frecvent sangerari menstruale mai abundente si cu durata mai mare decat de obicei, ceea ce poate duce la anemie
 • Rareori, fibroamele determina infertilitate prin obstructia trompelor uterine sau modificarea formei uterului, astfel incat implantarea ovulului fertilizat devine imposibila
 • Fibroamele asimptomatice inainte de sarcina, pot complica sarcina: avort spontan, travaliu prematur, pozitionarea anormala a fatului si sangerare excesiva dupa nastere

Fibroamele uterine sunt depistate frecvent in timpul examenului ginecologic de rutina. Diagnosticul este confirmnat prin mai multe investigatii:

 • Ecografia transvaginala. Sonda ecografica se introduce prin vagin. Apreciaza cu exactitate numarul si dimensiunea nodulilor fibromatosi.
 • Sonohisterografia cu infuzie de ser fiziologic. Efectuarea unei ecografii transvaginale dupa introducerea in uter a unei mici cantitati de ser fiziologic care destinde cavitatea uterina si permite evidentierea mai buna a conturului uterului.

 

 • Histeroscopia. Introducerea unui instrument special – histeroscop - pentru vizualizarea structurilor interne, prin vagin si colul uterin pana la nivelul uterului. Este o procedura care se efectueaza in cabinet, cu anestezie locala
 • RMN, CT pelvis
 • Confirmarea absentei unui cancer uterin. Test Papanicolau, biopsia mucoasei uterine, markeri tumorali, etc.
Tratam laparoscopic marea majoritate a fibroamelor uterine
Spitalizare 1-2 zile. Recuperare rapida. Durere postoperatorie mult redusa. Majoritatea femeilor cu fibroame uterine asimptomatice nu necesita tratament, ele fiind supravegheate ecografic pentru a vedea daca fibromul se dezvolta. Daca sangerarea este abundenta sau daca alte simptome se agraveaza sau daca se constata cresterea prea mare a fibromului, exista o serie de optiuni terapeutice.

Optiuni de tratament pentru fibroame uterine

Medicamente
Pentru ameliorarea simptomelor sau reducerea temporara a dimensiunilor fibromului.
Miomectomie
Interventia chirurgicala prin care este indepartat doar fibromul. Conserva capacitatea de a avea o sarcina.
Histerectomie
Excizia partiala sau totala a uterului transformat tumoral de catre nodulii fibromatosi. Singura solutie de tratament permanent.
Alte tratamente
prin care se distruge fibromul: embolizare de artera uterina, mioliza laparoscopica, etc.
Discuta cu medicul ginecolog ca sa aflii care este metoda de tratament adecvata in cazul tau! Orice metoda terapeutica are avantaje si dezavantaje care vor fi luate in calcul cu scopul de a decide impreuna care este cea mai buna metoda de tratament. Spre deosebire de histerectomie, miomectomia conserva capacitatea femeii de a avea o sarcina si evita efectele psihologice ale scoaterii uterului. In aproximativ 50% din cazuri, fibroamele pot insa reaparea. Histerectomia este luata in considerare atunci cand simptomele, precum durerea si sangerarea, sunt suficient de severe pentru a interfera cu activitatile zilnice, iar celalalte tratamente nu au avut un efect. Interventia se practica doar la femeile care nu mai doresc sa ramana insarcinate. Histerectomia este singura solutie de tratament permanent al fibroamelor uterine. Se extirpa uterul, nu si ovarele.
Se poate extirpa doar fibromul – miomectomie - sau uterul intreg - histerectomie
In cazul miomectomiei, exista mai multe tehnici care pot fi folosite, in functie de localizarea si marimea nodulilor fibromatosi, precum si de preferinta femeii. In cazul acestei proceduri, uneori este imposibil sa se indeparteze toate fibroamele si noi noduli pot sa apara dupa interventie. Desi miomectomia este singurul tratament acceptat in cazul unei femei care doreste sa-si mentina capacitatea de a avea o sarcina, procedura in sine poate duce la formarea de cicatrici care pot sa afecteze ulterior fertilitatea. Frecvent, dupa miomectomie se recomanda nasterea prin cezariana.
Miomectomia inseamna extirparea nodulilor fibromatosi la pacientele care vor sa-si pastreze capacitatea de procreere

Miomectomie laparoscopica

Este nevoie de un ginecolog cu experienta in laparoscopie. Indepartarea doar a fibromului, uterul ramanand pe loc. Este indicata in cazul fibroamelor intramurale si subseroase. Laparoscopul impreuna cu instrumentele chirurgicale se introduc prin 3-4 mici incizii (5-10 mm) la nivelul abdomenului. Spitalizare 1-2 zile. Recuperare rapida. Durere postoperatorie mult redusa.

Miomectomie histeroscopica

Indepartarea doar a fibromului efectuata din interiorul uterului. Implica introducerea unui histeroscop in uter prin canalul vaginal. Este tratamentul standard in cazul nodulilor fibromatosi submucosi de dimensiuni mici (< 5 cm) care bombeaza in interiorul uterului.

Miomectomie vaginala

Indepartarea doar a fibromului pe cale vaginala, fara a efectua o incizie abdominala. In cazuri selectionate este o varianta de tratament bine tolerata si sigura pentru pacienta. Este indicata la pacientele care au fibroame intramurale numeroase, relativ mari.

Miomectomie abdominala clasica

Indepartarea doar a fibromului prin incizie abdominala orizontala tip “bikini” folosindu-se instrumente si tehnica traditionala. Este pretabila pentru fibroamele intramurale si subseroase, in special de mari dimensiuni. Spitalizarea este de 3-4 zile, iar recuperarea dureaza 4-6 saptamani.
Este singura solutie de tratament permanent al fibroamelor uterine. Se extirpa uterul, nu si ovarele. Histerectomia este luata in considerare atunci cand simptomele, precum durerea si sangerarea, sunt suficient de severe pentru a interfera cu activitatile zilnice, iar celalalte tratamente nu au avut un efect. Interventia se practica doar la femeile care nu mai doresc sa ramana insarcinate.
Histerectomia este operatia de extirpare a uterului transformat tumoral de catre nodulii fibromatosi

Histerectomie laparoscopica

Indepartarea uterului totala sau subtotala (portiunea de uter afectata de nodulii fibromatosi) pe cale laparoscopica. Histerectomia totala se efectueaza la pacientele aflate in premenopauza. Daca se constata intraoperator ca ovarele sunt sanatoase se lasa pe loc, nefiind astfel indusa menopauza.

Histerectomie vaginala

Indepartarea uterului totala sau subtotala (portiunea de uter afectata de nodulii fibromatosi) pe cale vaginala, fara a efectua o incizie abdominala. Histerectomia totala este indicata la femeile in premenopauza cu fibroame de mari dimensiuni care nu permit conservarea uterului.

Histerectomie vaginala asistata laparoscopic

Este o procedura care foloseste tehnicile chirurgicale laparoscopice si instrumente pentru a indeparta uterul, colul uterin si/sau trompele si ovarele pe cale vaginala. Se foloseste in cazul fibroamelor de mari dimensiuni.

Histerectomie abdominala clasica

Indepartarea uterului de mare dimensiune prin incizie abdominala orizontala tip “bikini” folosindu-se instrumente si tehnica traditionala. Recuperarea dureaza 4-6 saptamani.

Embolizare de artera uterina

Este o tehnica minim-invaziva de tratament al simptomelor datorate fibroamelor uterine. Este folosita in cazul pacientelor care doresc sa pastreze uterul, dar nu-si mai doresc copii. Procedura este realizata de catre un radiolog interventional si presupune intreruperea fluxului de sange care alimenteaza fibromul, acesta contractandu-se. Nu este indicata in cazul fibroamelor submucoase sau in cazul femeilor care isi doresc copii deoarece poate afecta vascularizatia uterului cu consecinte negative ireversibile asupra endometrului si miometrului.

Focalizarea ultrasonica ghidata RMN

Este o metoda recenta prin care se concentreaza mai multe unde ultrasonice intr-o cantitate redusa de tesut fibromatos care conduce la distrugerea termica a acestui tesut.

Ablatia de endometru

Se foloseste singura sau impreuna cu miomectomia in managementul sangerarilor abundente.

 

Mioliza

Se refera la coagularea termica sau crioablatia tesutului fibromatos.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate