Eşti aici

Endometrioza

Endometrioza este o afectiune cu frecventa mare la femeile tinere si este una dintre principalele cauze de infertilitate feminina.

Endometrioza consta in prezenta tesutului endometrial - tesutul care tapeteaza uterul pe interior si care sangereaza la fiecare menstruatie - in afara uterului. Tesutul ectopic este localizat de obicei la nivelul ovarelor, trompelor uterine, in spatele uterului si pe ligamentele care sustin uterul. Mai putin
frecvent, poate aparea pe suprafata externa a intestinului subtire sau gros, a ureterelor (tuburi care unesc rinichii de vezica urinara), a vezicii urinare si a vaginului. Rar, tesutul endometrial se dezvolta la nivelul pleurei (membrana care acopera plamanii) sau al pericardului (membrana care inveleste inima).

Cauzele si mecanismele acestei boli sunt incomplet intelese.

 

25-50% dintre femeile infertile au endometrioza. Endometrioza este o afectiune cu frecventa mare la femeile tinere si este una dintre principalele cauze de infertilitate feminina. Endometrioza severa poate impiedica ajungerea ovulelor de la ovar la uter, ceea ce cauzeaza infertilitate. Endometrioza usoara poate, de asemenea, determina infertilitate, desi mecanismul nu este deplin inteles.
Endometrioza este o cauza importanta de infertilitate feminina
In perioada menstruatiei, tesut ectopic hormonosensibil sangereaza intraabdominal, concomitent cu sangerarea pe cale vaginala. Sangele prezent in abdomen are un efect iritativ local si duce la aparitia durerilor, precum si la dezvoltarea unui sindrom aderential intraabdominal cu modificarea anatomiei locale. Organele din pelvis se "lipesc" unele de altele, iar trompele uterine se "infunda".
Prezenta focarelor endometriozice la nivelul ovarelor duce la formarea de chisturi endometriozice care au un caracter lent crescator in perioada fertila a femeii si care, pe masura ce se dezvolta, distrug tesutul ovarian sanatos. Tocmai de aceea tratamentul trebuie instituit rapid.
Tesutul endometrial ectopic raspunde la aceiasi hormoni ca si endometrul uterin normal – estrogeni si progesteron produsi de ovare. Ca urmare, poate sangera la menstruatie, ceea ce produce crampe si durere. 
 
Unele femei cu endometrioza severa pot fi asimptomatice, in timp ce altele, chiar si cu boala minima, pot prezenta durere invalidanta.
 
Atunci cand simptomatologia bolii este una zgomotoasa, este denumita si boala celor 3D: durere la contact sexual,
menstruatii foarte dureroase, uneori cu imobilizare la pat si durere intermenstruala cu un caracter acut si de scurta durata. Tesutul endometrial atasat de intestinul gros sau de vezica urinara poate cauza balonare, durere la defecatie, sangerare rectala in timpul menstruatiei, respectiv durere suprapubiana in timpul urinarii.
 
Tesutul endometrial ectopic poate irita tesuturile din jur, cu formarea de benzi fibroase care unesc organele abdominale - aderente. Tesutul ectopic si aderentele pot afecta functionarea acestor organe.
Diagnosticul de certitudine al endometriozei se realizeaza prin examinarea cavitatii abdominale prin laparoscopie exploratorie, procedura minim-invaziva prin care se identifica focarele de tesut endometrial ectopic. Este recomandat sa fie efectuata de catre un ginecolog experimentat in laparoscopie si endometrioza, pentru a oferi o sansa mai mare la stabilirea cu precizie a diagnosticului, si ulterior, pentru tratarea cu succes a tuturor focarelor de endometrioza.
Laparoscopia exploratorie este metoda de electie pentru diagnostic
Laparoscopia exploratorie permite evaluarea uterului, ligamentelor uterosacrale, ovarelor, ureterelor, colonului sigmoid si rectului. Acuratetea laparoscopiei exploratorii este dependenta de pregatirea medicului si trebuie efectuata de un ginecolog experimentat in diagnosticul si tratamentul endometriozei. 
Se foloseste un instrument special – laparoscop - care se introduce in cavitatea abdominala printr-o mica incizie efectuata imediat sub ombilic. Se insufla dioxid de carbon, care destinde cavitatea abdominala si permite observarea mai buna a organelor. Laparoscopia se realizeaza sub anestezie generala. Nu este necesara spitalizarea. Procedura poate cauza disconfort abdominal usor, insa activitatea normala poate fi reluata dupa 1-2 zile.

Alte investigatii pentru a determina amploarea si extinderea endometriozei

Ecografia abdominala
Radiografia efectuata dupa administrarea unei clisme baritate – tranzit baritat
Tomografia computerizata (CT) pelvis
Rezonanata magnetica nucleara (RMN) pelvis
Interventiile chirurgicale trebuie efectuate de un ginecolog specializat in endometrioza. Excizia completa a tuturor implanturilor endometriale fara a compromite functia ovariana este regula. Medicii nostri trateaza laparoscopic inclusiv cazurile severe de endometrioza: endometrioza intestinala si a aparatului urinar.
Tratamentul de electie al endometriozei este chirurgical

Tratamentul endometriozei depinde de o serie de factori:

  • Simptome
  • Dorinta femeii de a avea copii
  • Extensia si severitatea bolii

Scopul tratamentului este obtinerea unor rezultate pe termen lung:

  • Ameliorarea durerii
  • Reducerea ratei recurentei
  • Obtinerea unei sarcini

In prezent, nu exista un tratament medicamentos care sa vindece endometrioza. Studiile clinice au aratat ca tratamentul chirurgical este net superior, indiferent de stadiul endometriozei, comparativ cu utilizarea de medicamente, atunci cand se analizeaza impactul asupra ameliorarii simptomelor si obtinerii unei sarcini.

Excizia completa a tuturor implanturilor endometriale fara a compromite functia ovariana este regula. Prevenirea adeziunilor postoperatorii si imbunatatirea calitatii vietii sunt obiective secundare. Ovarele si uterul se extirpa numai atunci cand medicamentele nu amelioreaza durerea si femeia nu doreste sa aiba copii.

Dupa operatia laparoscopica de excizie a endometriozei, acele femei cu tratament de infertilitate esuat, cum ar fi inseminarea intrauterina (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV), secundar endometriozei, vor avea o sansa mai buna in a obtine o sarcina.

Chirurgia laparoscopica este standardul de diagnostic si tratament al endometriozei

Laparoscopie exploratorie

Cea mai buna metoda de diagnosticare a endometriozei, care permite inclusiv vizualizarea unor proliferari endometriozice mici.  Acuratetea laparoscopiei exploratorii este dependenta de pregatirea medicului si trebuie efectuata de un ginecolog experimentat. 

 

Laparoscopie operatorie

Permite indepartarea aderentelor si focarelor endometriozice, cu excizia chisturilor endometriozice, desfacerea aderentelor cu repozitionarea organelor afectate in pozitie anatomica si repermeabilizarea trompelor uterine. Interventia laparoscopica poate fi folosita si in cazul endometriozei cu localizare intestinala sau pe vezica urinara.
Multi ginecologi au experienta necesara in tratarea formelor minime de boala, insa este nevoie de un chirurg experimentat pentru formele mai severe de endometrioza si doar un numar limitat de ginecologi au expertiza in acest sens.
Tratamentul chirurgical trebuie efectuat de un ginecolog specializat in endometrioza.

Chirurgia laparoscopica a endometriozei este o operatie complexa, dificila, foarte minitioasa si care necesita un timp operator indelungat

De aceea, este nevoie sa fie efectuata de un ginecolog specializat in endometrioza, antrenat in tehnici laparoscopice si care a efectuat un numar mare de astfel de operatii, astfel incat sa fie capabil sa indeparteze in totalitate focarele endometriozice. Extirparea incompleta a implantelor inseamna un tratament partial, care va duce la reaparitia bolii.

In cazul endometriozei localizate la nivelul ovarelor – endometrioame 

 
Este posibil ca functia acestora sa fie afectata, atat ca urmare a prezentei focarelor, cat si a exciziei chirurgicale a acestora. In cazul pacientelor tinere cu infertilitate, trebuie efectuata o chirurgie de exereza a focarelor endometriozice cu afectarea cat mai redusa a tesutului ovarian. Se recomanda sa se lase pe loc cat mai mult tesut ovarian, cu riscul de a nu indeparta in totalitate endometrioza, in cazul formei extensive de boala.
Din cauza naturii invazive a acestui tip de endometrioza si afectarea unor organe pelvine vitale, ginecologul trebuie sa aiba experienta si sa fie pregatit in efectuarea interventiei chirurgicale la nivelul intestinului gros, vezicii urinare si ureterului. Din pacate, multi ginecologi nu sunt bine antrenati in tratamentul laparoscopic al endometriozei severe. De aceea, multe femei cu endometrioza extinsa necesita frecvent mai mult decat o singura interventie chirurgicala si sufera de complicatiile unor operatii esuate. Este foarte important sa te asiguri ca medicul ginecolog care urmeaza sa te opereze a facut cu succes astfel de interventii.
Este foarte important sa te asiguri ca medicul ginecolog are experienta in tratarea cazurilor complexe de endometrioza
Chirurgia complexa a endometriozei extinse la nivelul tractului gastrointestinal si urinar

Endometrioza fibrozanta infiltrativa profunda la nivelul colonului si/sau ureterelor si vezicii urinare necesita o foarte buna pregatire preoperatorie si o abordare personalizata, de la caz la caz, cu accent pe simptomele pacientei, indepartarea in totalitate a endometriozei si restaurarea functiei intestinale si renale.

Chirurgia laparoscopica a endometriozei extinse permite indepartarea meticuloasa a tuturor leziunilor endometriozice, fara sa fie afectate structurile invecinate si fara sa fie indepartate organele sanatoase. Reaparitia simptomelor si a durerii pelvine este direct corelata cu precizia chirurgicala si gradul de extirpare a focarelor endometriozice peritoneale si infiltrate in profunzime.

 

Efortul chirurgical trebuie sa vizeze intotdeauna eradicarea completa a leziunilor endometriozice pentru a minimiza riscul de recurenta cat mai mult posibil. De aceea, calitatea interventiei chirurgicale si nu operatia in sine este ceea ce conteaza si este asigurata de folosirea tehnicii chirurgicale adevate efectuate de catre un chirurg specializat in astfel de cazuri.

Tratamentul laparoscopic al endometriozei extinse la nivelul tractului gastrointestinal urinar are ca scop:

Excizia laparoscopica a tuturor focarelor de endometrioza cu restaurarea anatomiei pelviene
Evaluarea afectarii si/sau refacerea integritatii ureterelor si a vezicii urinare
Evaluarea afectarii si luarea deciziei de a face colectomie segmentala laparoscopica

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate