De ce sa alegi sa fii operata in Spitalul Euroclinic?

Prof Bratila

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila este unul din putinii medici care au experienta in chirurgia conservativa a cancerului de col uterin

Frecvent, tratamentul recomandat unei femei cu cancer de col uterin, chiar si in stadiile incipiente, este histerectomia, operatia de indepartare a uterului, o optiune care i-ar oferi acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar insemna pierderea oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina. Insa in centrele de expertiza in oncoginecologie, aceste femei au o alternativa. Operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin asigura un tratament sigur al cancerului, insa permite pastrarea uterului femeii. Acesta reprezinta un beneficiu major pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor si care astfel pot sa duca la bun sfarsit o sarcina, chiar daca au fost tratate de cancer.Interventia chirurgicala de tratament conservator denumita operatia de trachelectomie radicala este efectuata in cazuri atent selectionate, in stadiile incipiente, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin.
"Am invatat direct de la sursa acest nou tip de operatie care ofera sansa bolnavelor de cancer de col uterin in stadii incipiente sa poata conserva functia menstruala si reproductiva. In anul 2002 si apoi 2004 ca sef al Clinicii de Ginecologie din Spitalul Militar Central l-am invitat pe profesorul Daniel Dargent de la Lyon pentru a face demonstratii practice in ceea ce priveste chirurgia conservativa a cancerului de col, domeniu in care detinea prioritatea pe plan mondial. In 2007, la Spitalul Euroclinic, am putut sa folosesc, in premiera, aceasta metoda cu echipa mea. In lume s-au realizat pana in prezent peste 1000 de astfel de interventii si pot spune cu mandrie ca 60 dintre acestea sunt realizate de mine si colectivul pe care l-am antrenat, fara nici o complicatie sau recidiva a bolii, 7 dintre paciente ducand la termen sarcina. Aceste rezultate sunt comunicate atat pe plan national, cat si international. Nu am riscat, am stiut ca pot face aceasta operatie, ca am toate mijloacele necesare in Spitalul Euroclinic.” - a mentionat Prof. Dr. Bratila.

Romania – pe harta mondiala a chirurgiei oncoginecologice

5% dintre interventiile de tratament conservator pentru cancerul de col uterin din lume se realizeaza la noi in tara de catre echipa antrenata de Prof. Univ. Dr. Petre Bratila in Spitalul Euroclinic.

Ce este trachelectomia radicala?

rachelectomie radicala cu limfadenectomie pelvica laparoscopica se poate realiza pe cale vaginala sau total laparoscopica: Limfadenectomia pelvica laparoscopica reprezinta primul timp operator si se efectueaza laparoscopic. Este etapa in care se verifica daca tumora a invadat ganglionii. Se identifica ganglionului santinela care este primul nodul limfatic din lanturile pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat in timpul operatiei, stabileste daca tumora s-a extins la acest nivel. Daca ganglionul santinela nu contine celule maligne, inseamna ca nici ceilalti ganglioni nu sunt invadati. Astfel, medicul poate sa continue operatia de tratament conservator, lasand uterul intact.
Trachelectomia radicala reprezinta al doilea timp operator. Consta in indepartarea colului uterin care contine tumora impreuna cu treimea superioara a vaginului si treimea mediala a parametrelor (structuri din vecinatatea colului uterin). Partea ramasa din vagin este apoi reconectata cu corpul uterin printr-o sutura circulara – un cerclaj, refacandu-se astfel integritatea tractului genital. Daca o sarcina va apare, copilul va putea sa se dezvolte in interiorul uterului si sa se nasca la termen.

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila are experienta ampla in tratamentul tuturor tipurilor de cancer ginecologic

Chirurgia cancerului de col uterin Tratamentul conservator al cancerului de col uterin in stadii incipiente (Ia si IB) - trachelectomia radicala vaginala cu limfadenectomie pelvica laparoscopica (procedeu Dargent) Tratamentul conservator al cancerului de col uterin in stadii incipiente (Ia si IB) in sarcina Chirurgia cancerului vulvar cu reconstructie ulterioara prin lipofilling
Chirurgia cancerului de endometru - histerectomie minim-invaziva vaginala asistata laparoscopic Chirurgia cancerului pelvin avansat - exenteratia pelvina totala (indepartarea in bloc a uterului, vezicii urinare si a rectului) cu reconstructie ortopica de vezica (procedeu Bricker) Chirurgia cancerului ovarian - chirurgia citoreductiva cu aspirator chirurgical cu ultrasunete (CUSA - Cavitron Ultrasonic Surgical Aspirator)
Profesor Petre Bratila

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila este medicul care a fondat si dezvoltat supraspecialitatea de uroginecologie in romania, avand peste 30 de ani de experienta

Uroginecologia este o specialitate de granita intre ginecologie, urologie, chirurgie generala, chirurgie colorectala si chirurgie plastica si reconstructiva. Diagnosticand si tratand tulburarile de statica pelvina - incontinenta urinara si fecala si prolapsul organelor pelvine, uroginecologia are ca scop refacerea functionala si anatomica integrala a regiunii pelvine la femei. Este un tip de chirurgie extrem de delicata si implica o serie de cunostinte plecand de la notiuni de biologie celulara si terminand cu tehnici de chirurgie de avangarda. A organizat 11 congrese de uroginecologie cu participare internationala, la care au participat personalitati de varf in domeniu, este invitat sa opereze alaturi de acestia, sustine cursuri live pentru
specialisti, reprezinta Romania in reviste medicale de prestigiu si colegi medici ginecologi, urologi sau chirurgi ii cer parerea cu privire la cazurile lor medicale. A luptat intens ca Ministerul Sanatatii sa accepte competenta in uroginecologie si a reusit asta in urma cu doi ani. A dezvoltat si introdus in practica curenta tehnici proprii de tratament al incontinentei urinare si prolapsului utero-vaginal cu rezultate deosebite pe termen lung in peste 90% din cazuri. Toata aceasta activitate a Societatii Romane de Uroginecologie, in general si a Profesorului Dr. Bratila, in particular, a permis ca astazi, in Romania, tratamentul femeilor cu tulburari de statica pelvina sa se faca la fel ca in centrele specializate de referinta din Europa.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Incontinenta urinara este o afectiune invalidanta. Daca insa este tratata, femeia isi poate redobandi calitatea vietii

Incontinenta urinara se defineste ca pierderea de urina prin uretra in timpul efortului sau ca urmare a necesitatii imperioase de a urina care nu poate fi stapanita prin propria vointa.

Cea mai frecvent intalnita este incontinenta urinara de efort, 15-25% din femei suferind de aceasta forma de boala. Din pudoare, femeia ascunde insa suferinta. Din 10 paciente peste 40 de ani care intra in cabinet si care sunt intrebate daca pierd urina, cinci vor spune „da”, insa daca nu sunt intrebate, nu va spune niciuna.

In marea majoritate a cazurilor, tratamentul este chirurgical si se realizeaza prin tehnici minim-invazive. In formele usoare sau medii de incontinenta urinara, femeia va putea pleca acasa vindecata, dupa 24 de ore.  In cazurile severe, rata de succes este de 85%. Din peste 300 de tehnici chirurgicale, s-au selectat doua procedee prin care uretra se protezeaza cu materiale sintetice - TVT (transvaginal tape) si TOT (transobturator tape).

Afla mai multe despre

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila are o experienta de peste 4000 de cazuri de histerectomie radicala prin tehnici minim-invazive

Traditional, histerectomia este efectuata printr-o operatie “deschisa”, care necesita o incizie mare la nivelul abdomenului. Aceasta procedura poate fi dureroasa, poate necesita tratament antialgic si poate avea un risc crescut de infectii si sangerare importanta. Dupa interventie, recuperarea este lunga (frecvent 6 saptamani) si la nivelul adomenului femeia va ramane cu o cicatrice mare.

In prezent, histerectomia se poate efectua prin doua tipuri de operatii minim-invazive:
Histerectomia vaginala, in care se efectueaza o incizie mica la nivelul vaginului prin care se opereaza Histerectomia laparoscopica, in care se practica trei incizii mici, de aproximativ 0.5–1.5 cm, la nivelul abdomenului
Comparativ cu metoda chirurgicala traditionala, avantaje pentru pacienta sunt numeroase:
incizie mica, putin vizibila durere mult redusa sangerare minima fara sa fie nevoie de transfuzie de sange risc scazut de infectii si in consecinta de tratament cu antibiotice spitalizare redusa - doar 24 de ore comparativ cu 5-7 zile dupa operatia la nivelul abdomenului si recuperare rapida

Afla mai multe despre cazul Dnei C. din Suceava, in varsta de 58 de ani, care a fost diagnosticata cu o afectiune premaligna la nivelul uterului pentru care i s-a recomandat histerectomia. Insa in cazul dansei, medicii ginecologi care au consultat-o au considerat ca interventia chirurgicala la nivelul abdomenului ar fi fost riscanta, avand in vedere conditiile medicale asociate: obezitate morbida, hipertensiune arteriala si pre-diabet.

Afla mai multe

In Spitalul Euroclinic, operatiile ginecologice sunt efectuate video-asistat laparoscopic 3d