ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA (EDS) SI COLONOSCOPIA LA COPII

Endoscopia flexibila gastrointestinala este o metoda de investigare a tractului digestiv superior si inferior care combina vizualizarea directa a organelor cu posibilitatea de a efectua biopsii tintite, coloratii vitale si diferite manevre terapeutice.

Endoscopia digestiva este efectuata in siguranta la copii

Endoscopia digestiva este o procedura invaziva si atunci cand este efectuata la copii, siguranta este prima prioritate. Pentru a minimiza potentiale morbiditati si complicatii asociate procedurii, aceasta se efectueaza cu echipamente dedicate copiilor si intotdeauna asistata de un medic anestezist, cu intubarea pacientului (de electie la sugari si copiii mici) sau sub anestezie profunda intravenoasa (la copiii mai mari si in functie de particularitatile cazului).

Pasi de urmat

Endoscopia digestiva se va efectua cu programare, doar in baza unei recomandari de la un medic pediatru, de preferinta gastroenterolog pediatru sau chirurg pediatru. Inainte de procedura este necesar sa mergi cu copilul la un consult la medicul gastroenterolog care va efectua endoscopia. Acesta va explica parintilor sau tutorelui legal gestul endoscopic si va prezenta riscurile si beneficiile acestei proceduri.
Consult gastroenterolog pediatru curant
Recomanda procedura
Consult gastroenterolog care efectueaza procedura
Discutie preliminara. Consimtamant informat. Recomandare pregatire inainte de procedura.
Consult pre-anesteziologic
Discutie istoric medical copil: alergii, tratamente, afectiuni. Consimtamant informat.
Efectuare endoscopie digestiva superioara sau colonoscopie
Punctia biopsie si examen anatomopatologic
Atunci cand este indicat, se recolteaza tesut care este studiat la microscop pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
Control la medicul gastroenterolog curant
Explicare rezultate, stabilire conduita ulterioara.

Endoscopia digestiva superioara (EDS) si colonoscopia sunt proceduri care permit medicului gastroenterolog pediatru sa diagnosticheze sau sa trateze o serie de probleme la nivelul tractulului digestiv superior si inferior:

 • Dificultate la inghitire (disfagia)
 • Durere la inghitire (odinofagia)
 • Varsaturile persistente si recurente
 • Scadere in greutate neexplicabila
 • Anemia/sangerarile oculte in scaun
 • Hematemeza si melena (prezenta de sange in scaun)
 • Diareea cronica
 • Suspiciunea imagistica de leziuni mucosale sau mase tumorale la nivelul tubului digestiv superior
 • Sindroamele polipozice (familiale sau sporadice)
 • Polipi intestinali
 • Stricturi esofagiene
 • Acalazie
 • Hipertensiune portala
 • Ingestia accidentala de corpi straini sau substante caustice

 

In functie de varsta copilului, medicul gastroenterolog va specifica ce tip de restrictie de alimente si lichide este indicata inainte de procedura:

 • Frecvent, pentru EDS la copii se indica un repaus alimentar cu 6-8 ore inainte de test.
 • Pentru colonoscopie este recomandata o “curatare” a intestinului, ceea ce ii va permite medicului sa vizualizeze mai bine stratul intern al intestinului gros. Aceasta curatare presupune ca in ziua anterioara procedurii copilul sa ia un medicament care sa provoace diaree, pentru golirea colonului de materiile fecale.

Endoscopia digestiva superioara (EDS) este o procedura care permite medicului sa diagnosticheze anumite afectiuni localizate la nivelul tractului digestiv superior. In timpul unei endoscopii digestive superioare, endoscopul este introdus cu usurinta la nivelul gurii si gatului copilului, prin esofag, permitand medicului sa examineze esofagul, stomacul si duodenul (prima parte a intestinului subtire).

EDS este folosita frecvent pentru a evalua: durerea abdominala, boala de reflux gastroesofagian (BRGE), dificultatea la inghitire, stricturi esofagiene, achalazia, afectiuni generatoare de malabsorbtie si alte boli gastrointestinale. Se pot realiza endoscopii digestive terapeutice, in anumite situatii, dupa discutia cu medicul gastroenterolog.

De obicei la copii este necesara anestezia generala sau sedarea constienta realizata de catre un medic anestezist, pentru a face procedura suportabila, pentru a elimina riscurile legate de aspiratia continutului digestiv in caile aeriene si pentru a permite o explorare adecvata a tubului digestiv.

In mod similar, endoscopul poate fi introdus prin rect in intestinul gros (colon) pentru a examina aceasta parte a intestinului. In acest caz, procedura se numeste sigmoidoscopie sau colonoscopie, in functie de cat de departe patrunde endoscopul. De asemenea, medicul poate obtine mici fragmente de tesut pentru a fi examinate la microscop.

Colonoscopia este folosita pentru a evalua: durerea abdominala cronica, polipii intestinali, boala inflamatorie intestinala sau ale forme de colita. Atunci cand polipii sunt indepartati in timpul colonoscopiei, procedura se numeste polipectomie. Colonoscopia terapeutica se va realiza de la caz la caz, dupa discutia cu medicul gastroenterolog.

Similar endoscopiei digestive superioare, pentru colonoscopie este de obicei necesara anestezia generala sau sedarea constienta realizata de catre un medic anestezist, pentru a o face suportabila si pentru a permite o explorare adecvata a tubului digestiv.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate