Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19: de ce este importanta distantarea sociala

COVID-19: de ce este importanta distantarea sociala

Suntem obisnuiti ca, in fiecare an, de Sarbatorile Pascale, cea mai importanta din calendarul crestin, sa ne intalnim cu toti membrii familiei, fiind o perioada in care avem ocazia sa-i vedem si pe cei din familie plecati in strainatate si care, de obicei, se intorc pentru a petrece in aceasta mini-vacanta alaturi de noi.

UPDATE

Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:

  • Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc 
  • Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
  • Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
  • Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
  • Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID

In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:

  • Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
  • In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
  • Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
  • Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
  • Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
  • Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
  • Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora

 

In contextul pandemiei (emidemiei globale) cu virusul COVID-19 suntem nevoiti sa amanam pentru o data ulterioara reuniunile in familie si sa ramanem acasa, in grup cat mai restrans, din cauza contagiozitatii extrem de mari a acestui virus.

Oricat de cald este afara si, astfel, tentant sa iesim la iarba verde pentru un picnic sau la plimbare, nu vom spune “noi nu suntem in pericol”. Doar pentru ca nu prezinti simptome nu inseamna ca nu poti fi contagios pentru cei din jur. Totodata, trebuie sa stii ca perioada de incubatie a virusului este de doua saptamani – poti pune in pericol in acest interval sanatatea celor dragi si a celor din jur (daca iesi afara) sau – si mai grav – simptomele pot sa se manifeste si la tine dupa perioada de incubatie. Este, de asemenea, important sa ramana acasa in perioada Sarbatorilor persoanele cu afectiuni cronice, precum bolile de inima, diabetul zaharat, bolile pulmonare, bolile sistemului imunitar sau cancer – si pentru ele trebuie sa stai acasa, pentru a le proteja. Aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta complicatii sau chiar de a deceda, daca se infecteaza cu noul coronavirus. Stai in casa, pentru a reduce riscul de expunere! Distantarea sociala este deosebit de importanta pentru a incetini sau a opri infectarea! Cu totii trebuie sa facem asta, chiar daca vrem sa avem la masa de sarbatoare familia intregita, chiar daca vremea este frumoasa si chiar daca ne este dor de persoanele pe care nu le-am mai vazut de multa vreme si acum ar fi fost o ocazie sa ne intalnim!

Iata care sunt masurile pe care sa le iei privind distantarea sociala in aceasta perioada:

  • Amana pentru o alta ocazie reuniunile de familie sau cu prietenii, care, pe vremuri, erau o obisnuinta in perioada Pastelui. Poti folosi pentru felicitari si urari retelele de socializare.
  • Evita contactul strans cu ceilalti – evita strangerea mainii, imbratisarile si saruturile. Alege sa dai un telefon daca doresti sa iei legatura cu persoanele dragi sau sa ii vezi folosind mijloacele tehnice disponibile (video-call).
  • Evita aglomeratia, in special in spatiile slab ventilate. Riscul de expunere la virusuri respiratorii, cum ar fi noul coronavirus, poate creste in spatii aglomerate, inchise, cu circulatie slaba a aerului, daca exista persoane bolnave (si asimptomatice) in multime.
  • Pastreaza o distanta de 2 metri fata de persoane atunci cand esti nevoit sa iesi din casa (de exemplu, la cumparaturi, la farmacie, in transportul in comun). Cu cat este mai mare distanta, cu atat este mai greu pentru virus sa se raspandeasca.
  • Limiteaza mersul la cumparaturi. Iesi din casa doar daca este absolut necesar (medicamente, alimente) si foloseste cardul in loc de cash. Noul coronavirus nu intra prin piele, dar daca duci mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins obiecte contaminate (inclusiv bani) te poti infecta.
  • Pastreaza o buna igiena – spala-te cat mai des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde, evita sa iti atingi nasul, gura si ochii. Spalatul regulat al mainilor ajuta la reducerea riscului de infectare si la raspandirea virusului.
  • Foloseste produse dezinfectante pentru maini pe baza de alcool in concentratie de 70%. Atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafetelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor corespunzatoare, altfel pot fi periculoase.

“Daca ne intoarcem la obiceiurile pe care le-am avut pana sa ne confruntam cu aceasta pandemie, raspandirea va reincepe cu aceeasi intensitate. Este dificil sa accepti atat de multe restrictii, insa trebuie sa admitem ca ceea ce facem este un lucru benefic pentru toti. Trebuie doar sa avem putina rabdare,” afirma Caitlin Rivers, profesor in cadrul Johns Hopkins Center for Health Security.

Ce poti totusi sa faci in perioada Sarbatorilor?

Iti prezentam unele idei pe care le poti pune in aplicare in aceasta mini-vacanta.

  • Fii creativ. Decoreaza-ti casa in tematica Pastelui si implica-i si pe cei mici la incondeierea oualor de Paste
  • Gateste. Sarbatorile nu sunt sarbatori daca nu exista o masa in familie. Pune cuptorul la lucru si apuca-te de treaba.
  • Comanda mancare. Daca, totusi, gatitul nu este punctul tau forte si esti obisnuit sa iei masa la restaurant, fa o lista cu ce prefera fiecare membru al familiei si comanda online din timp mancare pentru masa de Paste.
  • Sarbatoreste virtual cu restul familiei. Daca mare parte din membrii familiei sunt plecati peste hotare sau se afla in auto-izolare la domiciliu, ia legatura cu ei apeland la mijloacele tehnice actuale.
  • Vizioneaza online slujba de Inviere. Nu trebuie sa mergi la biserica pentru a lua parte la slujbele bisericesti. O poti face online sau le poti viziona la televizor.

Surse de informatie:

www.vox.com
www.health.gov.au
www.capetown.travel
www.timeout.com

Afla mai multe despre:

Noul coronavirus (COVID-19) – intrebari si raspunsuri

Ce activitati distractive si educative pe care le poti face acasa impreuna cu copiii

Persoanele cu risc crescut de imbolnavire care trebuie sa stea in casa