Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si persoanele cu hepatite virale cronice B si C

COVID-19 si persoanele cu hepatite virale cronice B si C

COVID-19 este o boala noua care poate afecta plamanii si caile respiratorii. Este cauzata de un virus descoperit recent, numit coronavirus (SARS-COV2). Cele mai frecvente simptome ale infectiei cu noul coronavirus sunt febra (temperatura ridicata, peste 38 gr. Celsius), tusea uscata si dificultatile in respiratie.

Persoanele cu anumite afectiuni de sanatate preexistente sunt mai vulnerabile la a dezvolta forme severe de COVID-19, care conduc la pneumonie, dificultati de respiratie care necesita spitalizare si leziuni pulmonare. Printre afectiunile cronice preexistente care ar putea sa creasca riscul complicatiilor in situatia infectarii cu noul coronavirus ar putea sa fie incluse si hepatitele virale cronice B si C.

Recomandari pentru persoanele cu hepatite virale sau alte afectiuni ale ficatului

Persoanele cu hepatita virala nu prezinta un risc crescut de imbolnavire cu infectia cu noul coronavirus decat daca au boli hepatice avansate sau alte afectiuni medicale preexistente, se arata intr-un document realizat de o coalitie formata din mai mule asociatii de pacienti din Australia (Hepatitis Australia), impreuna cu Institutul Peter Doherty pentru infectii si imunitate si Universitatea din New South Wales.

Potrivit documentului, deocamdata nu exista dovezi care sa sugereze ca persoanele care traiesc cu hepatita B sau hepatita C prezinta un risc mai mare de infectie cu COVID-19 decat restul populatiei. Cu toate acestea, informatiile actuale sugereaza ca unele persoane care traiesc cu hepatita B si hepatita C, care au si alte afectiuni, cum ar fi hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zahat, au un risc crescut de imbolnavire cu o forma severa de infectie COVID-19. De asemenea, prezinta un risc crescut de a face o forma severa de infectie COVID-19 si persoanele care au boli hepatice avansate (inclusiv ciroza) si a caror stare de sanatate este deterioarata ca urmare a hepatitei B sau C. Recomandarea expertilor australieni pentru aceste persoane este de a fi vigilente si de-ai lua toata masurile necesare pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

Cum ma pot proteja daca am hepatita B sau hepatita C?

Persoanele care traiesc cu hepatita B sau C sau care au avut in trecut o infectie cu hepatita virala cronica C ar trebui sa adopte aceleasi masuri de protectie recomandate pentru populatia generala. Fiti cat mai vigilenti in a urma corect recomandarile autoritatilor privind masurile de distantare sociala, igiena mainilor si igiena respiratorie. Discutati telefonic cu medicul infectionist, gastroenterolog sau hepatolog despre masurile suplimentare de protectie.

De asemenea, reprezentantii sistemului de sanatate din Marea Britanie (NHS) recomanda persoanelor cu boli hepatice cronice sa fie deosebit de stricte in respectarea masurilor de distantare sociala.

AASLD: Risc de boala severa pentru pacientii cu ciroza, hepatita autoimuna si pacientii pre-si post-transplant

Pacientii cu ciroza, persoanele cu hepatita autoimuna care urmeaza tratament imunosupresor si pacientii pre- si posttransplant carora li se adminsitreaza tratament cu imunosupresoare pot fi printre pacientii cu cel mai mare risc de boala severa daca sunt infectati cu noul coronavirus, sustin reprezentantii Asociatiei Americane pentru Studiul Bolilor Ficatului (AASLD) in documentul „Insight-uri clinice pentru furnizorii de hepatologie si transplant de ficat in timpul pandemiei COVID-19”. Acest material ofera date si informatii despre COVID-19 si modul in care aceasta infectie poate afecta pacientii cu ciroza si pacientii aflati pe terapie cu medicamente imunosupresoare.

Efectele SARS-CoV-2 asupra ficatului si evaluarea pacientilor cu COVID-19 cu valori crescute ale testelor biochimice:

  • Incidenta valorilor crescute ale testelor biochimice la pacientii spitalizati cu COVID-19 (in principal AST si ALT si bilirubina usor ridicata) variaza de la 14% la 53%:
    • Leziunea hepatica apare mai frecvent in cazurile mai severe de COVID-19 decat in cazurile usoare
    • Leziunea hepatica in cazurile usoare de COVID-19 este de obicei tranzitorie si nu necesita tratament specific
  • Albumina serica scazuta la internare este un marker al gravitatii COVID-19
  • SARS-CoV-2 se leaga de celulele tinta prin enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), la fel ca SARS-CoV, virusul responsabil pentru epidemia SARS din 2003-2004. Deoarece ACE2 apare preponderent pe celulele epiteliale hepatice si biliare, ficatul este o potentiala tinta pentru infectie.
  • Valorile crescute ale testelor biochimice hepatice pot reflecta un efect citopatic direct indus de virus si / sau daune imune produse de raspunsul inflamator provocat sau unei leziuni hepatice induse de medicamente
  • Anumiti agentii terapeutici utilizati pentru a gestiona cazurile simptomatice de COVID-19 pot fi hepatotoxici. Acestia includ statine, remdesivir si tocilizumab.
  • Pacientii cu boala cronica hepatica, in special hepatita virala B si C, pot fi mai susceptibili la afectarea hepatica din cauza SARS-CoV-2, cum a fost si in cazul SARS-CoV, dar nu exista suficiente date care sa sustina acest lucru.
  • Nu se cunoaste daca infectia cu SARS-CoV-2 agraveaza colestaza la cei cu afectiuni hepatice colestatice de baza, cum ar fi ciroza biliara primara sau ciroza subiacenta.
  • Au fost descrise cazuri rare de leziuni hepatice acute la pacientii cu COVID-19.
  • La beneficiarii de transplant hepatic sau la pacientii cu hepatita autoimuna aflati pe terapie imunosupresiva, respingerea celulara acuta nu ar trebui sa fie considerata o consecinta a infectiei COVID-19.

Risc crescut de imbolnavire cu infectia COVID-19 la persoanele cu boli cronice

NHS a publicat recent o lista vasta de categorii de persoane cu risc crescut de imbolnavire cu noul coronavirus din cauza afectiunilor medicale preexistente, cum ar fi:

  • Boli respiratorii cronice (pe termen lung), cum ar fi astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), emfizem sau bronsita
  • Boli cardiace cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca
  • Boli renale cronice
  • Boli hepatice cronice, cum ar fi hepatita
  • Afectiuni neurologice cronice, cum ar fi boala Parkinson, boala neuronilor motorii, scleroza multipla (SM), dizabilitate de invatare sau paralizie cerebrala
  • Diabet zaharat
  • Afectiuni ale splinei - de exemplu, boala celulelor secera sau scoaterea splinei
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit ca urmare a unor afectiuni cum ar fi HIV si SIDA, persoane care fac chimioterapie sau urmeaza un tratament cu steroizi
  • Persoane supraponderale, cu un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mare
  • Femeile insarcinate

Surse:
www.worldhepatitisalliance.org
www.hepatitisaustralia.com
www.aasld.org
www.hep.org.au