Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Adenoza sanului

Adenoza sanului

Adenoza reprezinta o afectiune mamara benigna (necanceroasa) in cadrul careia lobulii (glandele care produc lapte) sunt mariti, dezvoltandu-se mai multe glande decat de obicei (prolifereaza acinii si ductulii). Adenoza este frecvent descoperita in urma biopsiei efectuate de femei care au fibroza sau chisturi la nivelul sanilor. Exista mai multe denumiri care se folosesc pentru aceasta afectiune – adenoza agregata, adenoza tumorala sau tumora adenoasa. Desi unii dintre acesti termeni contin termenul tumora, adenoza nu inseamna cancer mamar. Este important de precizat ca, desi adenoza in sine nu este un cancer, totusi exista studii ale caror rezultate indica un risc crescut de dezvoltare a cancerului de san.

Adenoza sclerozanta este un tip special de adenoza in cadrul careia lobulii mariti sunt distorsionati de tesutul fibros, asemanator cicatricilor. Acest tip poate determina durere mamara.

Diagnostic

Daca mai multi lobuli mariti sunt apropiati unul de celalalt, pot ajunge sa fie suficient de mari pentru a fi simtiti ca si cand ar fi un nodul mamar. In acest caz, un examen mamar simplu nu poate sa fie suficient pentru a transmite ca nodulul este adenoza sau cancer de san.

La efectuarea mamografiei zona de adenoza poate fi observata ca o zona distorsionata, uneori se pot observa calcificari (mici depozite de calciu). Calcifierea (depozitele minerale) se poate forma si observa si in adenoza (inclusiv in adenoza sclerozanta), dar si in cancerul mamar. Aceste modificari apar pe mamografii, insa in prezenta calcificarilor este dificil de separate daca este vorba de adenoza necanceroasa sau daca este vorba de cancer. Pe fondul acestor incertitudini, se impune efectuarea unei biopsii pentru a se analiza hisopatologic tesuturile si a afla daca modificarea la nivelul sanului este determinata de adenoza sau de cancer.

Tratament

Adenoza nu are in general nevoie de tratament, daca la examenul anatomopatologic nu se constata atipii ale celulelor. In situatia constatarii hiperplaziei atipice sau a adenozei sclerozante se recomanda tratament astfel incat sa se reduca riscul dezvoltarii cancerului de san.

Cum influenteaza adenoza riscul de cancer mamar?

Exista opinii contradictorii ale specialistilor in legatura cu riscul de aparitie a cancerului de san la persoanele cu adenoza. Se considera ca adenoza simpla nu creste riscul de cancer mamar, dar exista studii in cadrul carora s-a descoperit ca femeile cu adenoza sclerozanta au un risc dublu de a dezvolta cancer mamar.

Surse de informatie:

www.cancer.org

http://www.pathologyoutlines.com/topic/breastadenosisgeneral.html

Visscher DW, Nassar A, Degnim AC, et al. Sclerosing adenosis and risk of breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2014;144(1):205–212. doi:10.1007/s10549-014-2862-5