Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

“Raceala” la copii

“Raceala” la copii

Cu siguranta, copilul tau va avea mai multe “raceli” (sau, in termeni medicali, infectii de tract respirator superior) decat orice alta boala. Doar in primii doi ani, majoritatea copiilor “racesc” de 8-10 ori. Iar daca in casa exista mai multi copii de varsta scolara, s-ar putea ca numarul sa fie mai mare, deoarece racelile sunt transmise usor de la un copil la altul. Acestea sunt vestile proaste, insa exista si vesti bune: majoritatea a ceea ce numim in termeni populari raceli trec de la sine si nu se agraveaza.

Cum se raspandeste “raceala”

“Racelile” sunt provocate de virusuri (acestea sunt diferite de bacterii). Stranutul sau tusea cuiva care are un virus face ca acesta sa fie transmis pe calea aerului catre o alta persoana, imbilnavind-o. Virusul se transmite de la o persoana la alta in felul urmator:

  1. Copiii sau adultii care au virusul pot sa tuseasca, sa stranute sau sa isi atinga nasul, iar parti din virus pot ramane pe maini.
  2. Pe urma acestia ating mainile unei persoane sanatoase.
  3. Apoi, persoana sanatoasa isi atinge nasul, iar virusul se dezvolta la nivelul cailor respiratorii ale acesteia. Ulterior, se dezvolta “raceala”.
  4. Acestea se pot intalmpla din nou si din nou, virusul trecand de la copilul sau adultul care tocmai s-a imbolnavit catre o alta persoana.

Cum iti dai seama ca e vorba de o raceala (semne si simptome)

Dup ace virusul intra in organism si se multiplica, copilul va avea unele dintre aceste simptome:

  • Rinoree (initial, curge din nas un lichid limpede; mai tarziu, curge mucus gros, uneori colorat)
  • Stranut
  • Febra moderata (38.3–38.9 grade Celsius), in special in cursul noptii
  • Lipsa poftei de mancare
  • Durere in gat, probabil insotita de dificultate la inghitire
  • Tuse
  • Iritabilitate
  • Amigdale usor inflamate
  • Puroi de la nivelul amigdalelor, in special la copiii peste 3 ani – care poate sa insemne ca are o infectie cu streptococ (infectie bacteriana).

In cazul in care copilul tau are o “raceala” tipica, simptomele ar trebui sa treaca treptat in 7-10 zile.

Cand sa suni pediatrul

Copiii mai mari care racesc nu au nevoie sa mearga la medic decat daca arata rau. Daca insa copilul are sub 3 luni, suna medicul pediatru la primul semn de boala. In cazul sugarilor foarte mici, poate fi dificil sa iti dai seama cand sunt foarte bolnavi. Racelile se pot transforma in afectiuni periculoase precum bronsiolita, crupul sau pneumonia.

In cazul in care copilul are mai mult de 6 luni, suna medicul pediatru daca:

  • Deschiderile nazale (narile) se maresc la fiecare respiratie, pielea de deasupra sau de sub coaste se strange cu fiecare respiratie (retractii) sau copilul respire rapid ori respira cu dificultate.
  • Buzele sau unghiile se albastresc.
  • Mucusul nazal tine mai mult de 10-14 zile.
  • Tusea nu trece (tine mai mult de 1 saptamana).
  • Are durere de urechi, curge urechea
  • Febra depaseste 38.9 grade Celsius.
  • Copilul este somnoros sau capricios.

Pediatrul poate dori sa vada copilul sau iti poate cere sa il observe indeaproape si sa ii transmiti daca simptomele nu se amelioreaza in fiecare zi si daca nu este complet refacut intr-o saptamana de la debutul bolii.

Tratament

Din nefericire, nu exista tratament pentru raceala comuna. Antibioticele pot fu folosite pentru a trata infectiile provocate de bacterii, insa nu au efect asupra virusurilor. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai grija ca cel mic sa se odihneasca suficient si sa bea multe lichide.

Preventie

In cazul copiilor sub 3 luni, cea mai buna preventie impotriva racelii comune este sa ii tii departe de persoanele racite, in special iarna, cand multi se imbolnavesc din cauza virusurilor. Un virus care provoaca o imbolnavire moderata unui copil mare sau unui adult ii poate provoca o imbolnavire severa unui sugar.

Copiii de gradinita sau de scoala trebuie sa invete sa isi acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc sau stranuta (si apoi sa arunce imediat servetelul la gunoi). Toti ar trebui incurajati sa se spele pe maini cu apa si sapun sau sa foloseasca un gel de maini dezinfectant. Acest gest opreste raspandirea racelii si a altor virusuri.

Surse de informatie:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/Children-and-Colds.aspx (Adaptat dupa Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5, Editia a 6-a, 2015, Academia Americana de Pediatrie)

Consultant: Dr. Tanasescu Carmen, Medic specialist pediatru

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.