Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sindromul ovarelor polichistice (SOP): tratament

Sindromul ovarelor polichistice (SOP): tratament

Tratamentul SOP se axeaza pe gestionarea problemelor fiecarei femei - infertilitatea, hirsutismul, acneea sau obezitatea. Tratamentul specific poate include schimbari privind stilul de viata sau medicamente.

Schimbari in stilul de viata

Medicul iti poate recomanda scaderea in greutate cu ajutorul unei diete hipocalorice combinata cu exercitiu fizic moderat. Chiar si o scadere modesta – de exemplu, pierderea a 5% din masa corporala – poate ameliora simptomele. Pierderea in greutate poate creste, de asemenea, eficienta medicamentelor recomandate de medic pentru SOP si poate imbunatati fertilitatea.

Pentru a reduce efectele SOP, incearca urmatoarele:

  • Mentine o greutate sanatoasa. Pierderea in greutate poate reduce nivelurile insulinei si ale androgenilor si poate restabili ovulatia. Intalneste-te regulat cu un nutritionist pentru a-ti atinge scopurile de  scadere in greutate.
  • Limiteaza carbohidratii. Dietele bogate in carbohidrati pot creste nivelurile insulinei. Daca ai SOP, intreaba medicul despre dieta scazuta in carbohidrati. Opteaza pentru carbohidratii complecsi, cu absorbtie lenta care previn fluctuatiile mari ale glicemiei.
  • Fii activa. Exercitiul fizic contribuie la scaderea nivelurilor glicemiei. Daca ai SOP, cresterea activitatii fizice zilnice si participarea la un program regulat de exercitii pot trata sau chiar preveni rezistenta la insulina (ce poate duce la dezvoltarea diabetului) si te ajuta sa iti tii greutatea sub control.

Tratament medicamentos

Pentru a regla ciclul menstrual, medicul poate recomanda:

  • Pilule contraceptive combinate (care contin un estrogen si un progestativ). Pilulele  pot corecta sangerarile anormale, reducand riscul de cancer de endometru. De asemenea scad productia de androgeni, ameliorand pilozitatea excesiva si acneea. In locul pilulelor, poti folosi un inel vaginal care contine  tot un estrogen si un progestativ.
  • Pilule care contin progesteron sintetic (progestativ). Administrarea de progestativ timp de 10-14 zile o data la una-doua luni poate regla menstrele si te poate proteja de cancerul endometrial. Terapia cu progestativ nu imbunatateste nivelurile de androgeni si nu previne sarcina. Pilula contraceptiva cu progestativ sau un sterilet cu eliberare intrauterina de progestativ sunt variante mai bune daca nu iti doresti o sarcina.

Pentru a stimula ovulatia, medicul poate recomanda:

  • Clomifen. Acest medicament oral antiestrogenic este administrat 5 zile/luna in prima parte a ciclului menstrual.
  • Letrozol. Acest tratament pentru cancerul mamar poate fi folosit in doze mici pentru stimularea ovariana, intr-un mod similar clomifenului.
  • Metformin. Acest medicament oral prescris pentru diabetul de tip 2 imbunatateste rezistenta la insulina si scade nivelurile acesteia. Daca nu ramai insarcinata folosind clomifen, medicul poate recomanda adaugarea metforminului. Daca ai prediabet, metformin poate incetini progresia catre diabetul de tip 2 si poate contribui la scaderea in greutate.
  • Gonadotropine. Aceste medicamente hormonale sunt administrate prin injectare subcutanata.

Pentru a reduce pilozitatea excesiva, medicul poate recomanda:

  • Pilule contraceptive. Aceste pilule reduc productia de androgeni care provoaca pilozitatea excesiva.
  • Spironolactona. Acest medicament poate fi asociat pilulelor contraceptive pentru a le potenta efectele antiandrogenice. Spironolactona nu este recomandata daca esti insarcinata sau planifici o sarcina deoarece poate provoca defecte congenitale la fat.
  • Electroliza. Un ac mic este introdus in fiecare folicul de par. Acul emite un impuls de curent electric care deterioreaza si, in final, distruge foliculul. De obicei sunt necesare mai multe sedinte de tratament.

Consultant: Dr. Oana Popa, medic specialist endocrinolog, Policlinica Lujerului

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

my.clevelandclinic.org

www.nature.com

Afla mai multe:

Sindromul ovarelor polichistice: ce este si cum se manifesta

Sindromul ovarelor polichistice: cand sa mergi la medic