Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum afecteaza frigul sanatatea

Cum afecteaza frigul sanatatea

Sistemul imun, pielea, echilibrul si inima pot fi la risc in perioada iernii.

Pe masura ce temperaturile scad in timpul iernii, incep sa apara si problemele de sanatate asociate cu vremea rece. „Frigul aduce cu el si numeroase riscuri, mai ales pentru adultii varstnici”, afirma dr. Suzanne Salamon, medic geriatru si profesor la Harvard Medical School.

Iata de ce poti fi vulnerabil iarna si ce poti face.

La risc: Sistemul imunitar

In timpul lunilor de iarna, oamenii isi petrec mai mult timp in interior, in contact apropiat cu alti oameni – in magazine, mall-uri si restaurante, de pilda. Ceea ce inseamna ca virusii care determina gripa, raceala sau tusea se raspandesc cu mai mare usurinta.

Ce poti face: „Imunizeaza-te contra gripei, spala-te pe maini frecvent cu apa si sapun sau dezinfecteaza-ti mainile cu produse pe baza de alcool si tuseste sau stranuta la nivelul cotului, nu in palme”, recomanda dr. Salamon.

La risc: Inima

Gerul actioneaza ca un vasoconstrictor, ceea ce inseamna ca duce la ingustarea vaselor de sange. Inima va lucra mai intens pentru a te mentine cald, crescand ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Acest lucru creste riscul de a suferi un infarct de miocard, mai ales daca ai deja o boala de inima.

Ce poti face: Imbraca-te adecvat cand iesi afara, purtand caciula, manusi si haine calduroase. Nu te implica in activitati de exterior de intensitate crescuta care sa iti suprasolicite inima, cum ar fi deszapezirea, mai ales daca  nu esti obisnuit sa practici o activitate fizica.

La risc: Echilibrul

Gheata favorizeaza cazaturile, care te expun riscului de fracturi. Vantul puternic poate afecta echilibrul.

Ce poti face: Pe cat posibil, evita suprafetele alunecoase cu gheata. Poarta pantofi sau cizme cu talpi groase texturate care se pot fixa pe suprafete. Foloseste un baston, chiar daca ai impresia ca nu ai nevoie de el. Verifica intotdeauna prognoza meteo inainte de a iesi din casa.

La risc: Pielea

Aerul uscat al iernii poate afecta hidratarea pielii.

Ce poti face: Foloseste un produs hidratant pe baza de uleiuri care sa limiteze evaporarea. Spala-te cu apa calduta, nu fierbinte. Utilizeaza un umidificator pentru a asigura hidratarea pielii la suprafata.

La risc: Temperatura corporala

Adultii in varsta sunt la risc de hipotermie, care reprezinta scaderea anormala a temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius. Corpul pierde mai multa caldura decat poate produce. „Chiar si expunerea prelungita la temperaturi moderat mai mici poate cauza hipotermie”, afirma dr. Salamon.

Ce poti face: Imbraca-te corespunzator cand iesi in exterior si fii atent la semnele prin care corpul te avertizeaza ca poate suferi de hipotermie: tremuraturi, rigiditatea cefei, a bratelor sau a picioarelor, oboseala si confuzie. Suna la 112 daca tu sau altcineva din anturajul tau ar putea suferi de hipotermie.

Surse de informatie:

  • www.health.harvard.edu
  • www.healthline.com
Citeste mai multe in categoria speciala de articole "Sanatatea iarna".