Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nu acceptam abaterea de la tratamentul complet si corect in cancerul de san

Nu acceptam abaterea de la tratamentul complet si corect in cancerul de san

Aproximativ 9.000 de femei din tara noastra sunt diagnosticate cu cancer de san si aproape 3.000 din ele pierd lupta cu aceasta boala, arata statisticile.

Pacientele cu acest diagnostic grav, dar si orice femeie care vrea sa stie ce trebuie sa faca pentru a preveni sau depista boala este important sa afle ca au la dispozitie un Centru integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului in cadrul Ponderas Academic Hospital. Aici, pacienta are la dispozitie intreaga gama de proceduri de diagnostic si tratament pentru cancerul de san, precum si o comisie speciala  de diagnostic si indicatie terapeutica in oncologie - Tumor Board. „In centrul atentiei noastre se pozitioneaza pacienta”, afirma Dr. Gerald Filip, medic primar chirurgie generala, cu compententa in chirurgie oncologica din Ponderas Academic Hospital.

Care sunt avantajele pacientelor cu cancer de san care ajung intr-un centru integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului, asa cum exista la Ponderas Academic Hospital?

 

Orice pacienta care prezinta o leziune de san va regasi in Centrul integrat de diagnostic si tratament de la Ponderas toata gama de servicii medicale implicate in diagnosticul si tratamentul afectiunilor de san. In acest fel, pacienta va avea acces rapid la cele mai moderne mijloace de diagnostic, precum si la tratamente complexe, ce sunt recomandate de comunitatea medicala internationala si puse in practica de specialistii spitalului. Tratamentul este supervizat de o intreaga comisie medicala oncologica denumita Tumor Board si este adaptat: tipului de leziune de san, stadiului clinic de evolutie a bolii si particularitatilor medicale ale fiecarei paciente.

In centrul atentiei noastre se pozitioneaza pacienta, indiferent de stadiul de evolutie a bolii sau de bolile asociate. Iata cateva dintre avantajele reale ale pacientelor Spitalului Ponderas:

  • Educatia pentru preventie: identificarea factorilor de risc, explicarea importantei autopalparii sanilor, monitorizarea imagistica a sanilor
  • Acces la diagnostic avansat: clinic, imagistic si histopatologic
  • Tratament complex si personalizat: chirurgical, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie
  • Acces la servicii medicale complementare, cu rol in recuperarea rapida si imbunatatirea calitatii vietii: kinetoterapie, nutritie, psihologie, fertilizare

Toate acestea sunt realizate de o intreaga echipa medicala extrem de bine pregatita si care se perfectioneaza continuu pentru a fi la curent cu noutatile in domeniu.

Ce diferentiaza acest centru de celelalte care exista in tara?

Complexitatea serviciilor medicale oferite pentru prevenirea si tratamentul patologiei sanului – servicii medicale de preventie, diagnostic, tratament, monitorizare post-terapeutica. In activitatea acestui centru sunt implicati medicii si asistentii medicali din departamentele spitalului Ponderas Academic Hospital: imagistica, oncologie, chirurgie oncologica, chirurgie plastica, anatomopatologie, ATI, ginecologie, cardiologie, nutritie, kinetoterapie, ceea ce face acest centru de san sa ofere in acelasi loc toate procedurile de diagnostic si tratament necesare  tratamentului cancerului de san (chirurgical, chimioterapic, hormonal), in conformitate cu standardele internationale de actualitate.

Ce reprezinta Tumor board?

Denumita si Comisie de diagnostic si indicatie terapeutica in oncologie, Tumor Board-ul reprezinta o echipa de medici cu expertiza si experienta in domeniile medicale implicate in tratamentul complex al bolii neoplazice. Acest concept a fost introdus in practica medicala in urma cu 50 de ani, initial in SUA, si permite participarea la diagnosticul si tratamentul pacientului oncologic a medicilor din toate specialitatile medicale conexe. Efectul cumulativ al expertizelor si experientei medicilor implicati in tratamentul pacientei duce la alegerea celui mai performant tratamentul oncologic, adaptat particularitatilor evolutive ale bolii si ale pacientei.

Tumor Board-ul dedicat tumorilor de san este format in Ponderas Academic Hospital din aproximativ 20 de medici cu diferite specialitati medicale: oncologie, radioterapie, anatomopatologie, imagistica, chirurgie oncologica, chirurgie plastica, nutritie.

Accesarea Tumor Board-ului de san din Ponderas Academic Hospital poate fi facuta de orice pacienta cu tumora de san, in orice moment de diagnostic sau tratament. Rezolutia Tumor Board-ului este o recomandare de tratament oncologic complex, adaptat tipului histopatologic al tumorii, stadiului evolutiv si specificului medical al pacientei si se bazeaza pe protocoalele de diagnostic si tratament aplicate in centrele similare europene.

Cum este tratat in Centrul integrat de diagnostic si tratament de la Ponderas, de pilda, cazul unei paciente care vine cu un diagnostic de suspiciune de cancer de san? Care sunt pasii urmati?

Pacienta cu suspiciune de tumora de san (autodiagnosticata sau diagnosticata in urma unui examen clinic efectuat de medic) benefiaza de posibilitatea unui diagnostic complet si rapid.

In cadrul aceleiasi prime vizite in ambulator, pot fi efectuate:

  1. Ecografia mamara bilaterala
  2. Mamografie digitala cu tomosinteza
  3. RMN, in cazurile in care exista indicatie
  4. Punctie biopsie de tumora mamara
  5. Consultatie de chirurgie oncologica sau de oncologie

Examenul histopatologic al piesei de biopsie stabileste diagnosticul de certitudine - natura benigna sau maligna (cancer) a leziunii biopsiate.

O a doua vizita la chirurgul oncolog sau la oncologie va stabili tratamentul adresat leziunii de san, in functie de rezultatul examenului histopatologic si imunohistochimic.

Regula generala pe care toti membrii echipei medicale implicate in diagnosticul si tratamentul cancerului de san o respecta este aceea ca intre momentul in care pacienta cu tumora de san paseste in spital si momentul in care incepe tratamentul nu trebuie sa treaca mai mult de 2 saptamani. In acest interval, pacienta parcurge protocolul standard de diagnostic, care cuprinde: ecografie mamara bilaterala, mamografie digitala cu tomosinteza, punctie biopsie a tumorii de san, elaborarea rezultatului histopatologic si imunohistochimic, consult chirurgie oncologica, consult oncologie, set de analize (sange, urina), investigatii imagistice avansate (CT torace - abdomen-pelvis, ecografie cord), consulturi interdisciplinare (ATI, cardiologie, ginecologie, fertilizare), prezentarea in Tumor Board. Rezolutia Tumor Board-ului va sintetiza secventialitatea tratamentului si mijloacele terapeutice recomandate (chirurgie, chimioterapie, hormonoterapie, radioterapie).

Ce este biopsia mamara, cand este recomandata si cum se face?

Orice tumora de san trebuie sa beneficieze de biopsie. Este o procedura obligatorie in protocolul de diagnostic si tratament al oricarei leziuni tumorale de san.

Investigatiile imagistice efectuate la o pacienta cu leziune de san pot stabili doar un diagnostic de probabilitate; diagnosticul de certitudine nu poate fi stabilit decat prin examenul histopatologic al unei probe de tesut din tumora de san. Examenul histopatologic si imunohistochimic al fragmentului obtinut prin biopsie stabileste daca tesutul tumoral este benign sau malign (cancer) si ofera informatii histologice care orienteaza tratamentul oncologic.

Exista mai multe metode de efectuare a prelevarii de tesut tumoral:

  • Biopsia percutana sub ghidaj ecografic - procedura relativ simpla, efectuata in cabinetul medical, cu anestezie locala
  • Biopsia chirurgicala (incizionala sau excizionala) - se efectueaza in blocul operator, sub analgosedare sau anestezie generala

Tipul de biopsie va fi ales in functie de: localizarea tumorii, accesibilitatea acesteia,  marime, morfologie, numar de leziuni sincrone si invazia loco-regionala.

Care sunt factorii care influenteaza alegerea tratamentului in cancerul de san?

Principiul general „Trateaza pacienta, nu boala!” se aplica si in tratamentul cancerului de san. Alegerea metodelor de tratament (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie) trebuie sa tina cont de factori care au legatura cu tumora (tipul histologic, receptori, grad de diferentiere, localizare, particularitati evolutive), dar si de factori care tin de pacienta (statusul biologic, varsta, istoric familial, dorinta de prezervare a fertilitatii, afectiuni asociate). Si, nu in ultimul rand, trebuie tinut cont de aderenta pacientei la tratament, de riscurile si efectele adverse ale fiecarei metode terapeutice, de dorinta pacientei de a urma acest drum spre vindecare. Consilierea psihologica nu este o metoda de tratament, dar este un instrument important in obtinerea vindecarii, prin impactul pozitiv pe care il are asupra psihicului pacientei traumatizate atat de diagnostic, cat si de tratament.

In ce consta tratamentul cancerului mamar in functie de stadiul bolii?

La aceasta intrebare as putea raspunde cu zeci de capitole din mai multe specialitati medicale implicate in tratamentul cancerului mamar. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca termenul de cancer de san grupeaza sute de tipuri histologice/clinice/evolutive de neoplasm de san, diferite atat prin particularitati, dar si prin prognostic.

Tratamentul cancerului de san are la baza 4 metode terapeutice: a) tratamentul chirurgical; b) tratamentul chimioterapic; c) radioterapia; d) hormonoterapia.

Modul in care se aplica aceste tratamente si succesiunea lor se fac atat in functie de particularitatile histologice ale celulei tumorale, cat si de stadiul evolutiv al bolii si de eventualele afectiuni asociate ale pacientei.

In tratamentul cancerului de san nu exista o reteta magica universal valabila. Fiecare pacienta cu acest diagnostic va beneficia de un plan de tratament particularizat in functie de tipul histologic al tumorii, stadiul bolii si statusul biologic al pacientei. In planul de tratament propus de Tumor Board fiecare din modalitatile terapeutice recomandate isi are locul in functie de tipul de tumora si de particularitatile medicale pe care pacienta le prezinta in momentul diagnosticului.

Ce reprezinta chirurgia conservatoare in cancerul mamar?

Chirurgia conservatoare a cancerului mamar reuneste totalitatea metodelor chirurgicale care au ca scop excizia chirurgicala a cancerului de san cu pastrarea rolului estetic si anatomic al sanului, fara abatere de la principiile chirurgiei oncologice. Cu alte cuvinte, reprezinta tehnica operatorie care permite tratamentul chirurgical al cancerului de san evitand mastectomia.

Chirurgia conservatoare in cancerul mamar poate fi aplicata numai in conditiile unui tratament oncologic complementar:

  • Tratamentul oncologic preoperator are rolul de a micsora tumorile voluminoase, care ulterior vor putea fi rezecate conservator (cu pastrarea sanului)
  • Radioterapia postoperatorie este obligatorie dupa rezectia chirurgicala conservatorie initiala (rezectia tumorii cu limita de siguranta oncologica), pentru a diminua riscul de aparitie a recidivei

Chirurgia conservatoare se aplica in stadiile initiale ale cancerului de san (stadiile I si II) si trebuie sa devina standard de aur in tratamentul cancerului mamar. Tehnica exciziei bioptice a ganglionului santinela face parte din categoria tehnicilor chirurgicale conservatoare (chiar daca este o metoda de diagnostic), pentru ca are ca scop conservarea tesutului limfoganglionar axilar neafectat de boala.

De ce este important examenul histologic extemporaneu?

Examenul histopatologic extemporaneu reprezinta evaluarea microscopica a piesei operatorii pentru stabilirea unui diagnostic histopatologic in timpul unei interventii chirurgicale. In functie de rezultatul examenului extemporaneu, chirurgul va alege sa continue o interventie chirurgicala extensiva (daca rezultatul indica un cancer)  sau limitata (daca rezultatul precizeaza existenta unei afectiuni non-canceroase).

In chirurgia conservatoare a cancerului de san folosim examenul extemporaneu pentru a verifica daca leziunea maligna a fost rezecata in totalitate - analiza fragmentelor din tesuturile ramase dupa excizia tumorala nu trebuie sa identifice celule tumorale. Daca sunt prezente celule tumorale, chirurgul va mari excizia pana in tesutul sanatos, fara invazie tumorala.

De multe ori, apelam la examenul histopatologic extemporaneu daca investigatiile pre-operatorii (inclusiv punctia biopsie preoperatorie) nu au putut preciza natura benigna sau maligna a unei tumori de san.

Examenul histopatolgic extemporaneu este frecvent folosit in chirurgia oncologica, nu numai in chirurgia sanului, ca metoda de diagnostic intraoperator, ci si ca metoda de evaluare a marginilor de rezectie.    

Ce este tehnica ganglionului santinela si de ce este importanta in tratamentul cancerului mamar?

Tehnica ganglionului santinela este o metoda de diagnostic prin care se identifica si se excizeaza chirurgical ganglionul santinela, adica primul ganglion la care ajung celulele tumorale cu originea in tumora primara (si care, pe calea vaselor limfatice, calatoresc pana la grupul ganglionar cel mai apropiat). Ganglionul santinela are cea mai mare probabilitate de a fi metastaziat (invadat de celule tumorale cu originea in tumora initiala).

In cancerul de san, metoda exciziei bioptice a ganglionului santinela se aplica in principal in stadiile initiale ale bolii, cand tumora este mica si examenul clinic sau explorarile imagistice nu identifica metastaze in ganglionii axilari. Daca ganglionul santinela nu este invadat, nu se mai efectueaza limfodisectia axilara, operatie insotita de morbiditate ridicata.

Metoda consta in injectarea la nivelul leziunii din san a unei substante radioactive care migreaza pe calea vaselor limfatice pana la axila si se fixeaza in ganglionul sau ganglionii santinela (intre 1 si 3 ganglioni, din cei aproape 40 de la nivel axilar). Chirurgul efectueaza o incizie de circa 2 cm la nivelul axilei si, cu  ajutorul unei camere de scintilatie de uz medical, identifica ganglionul santinela pe care il excizeaza si il trimite la examen anatomopatologic.

Trebuie sa precizez ca inainte de introducerea acestei tehnici, in stadiile precoce se facea de principiu excizia ganglionilor axilari (in numar variabil de la 15 la 40). Aceasta procedura, denumita si evidare limfoganglionara axilara, era urmata de complicatii invalidante: ingrosarea bratului (limfedemul cronic de membru toracic), dureri cronice, afectarea mobilitatii in articulatia scapulohumerala (cea a umarului), leziuni vasculare de vase si nervi cu traiect axilar. Studiile anatomopatologice au aratat ca, in stadiile precoce de cancer de san in care nu exista metastaze ganglionare decelabile clinic sau imagistic, la circa 80% din paciente, interventia era inutila, pentru ca nu se identificau metastaze in ganglioni.

Care sunt cele mai dificile cazuri de cancer de san cu care va confruntati la Ponderas Academic Hospital?

Niciun caz de cancer de san nu este usor sau standard. Medicii care se ocupa cu tratamentul afectiunilor neoplazice stiu ca fiecare pacienta reprezinta o provocare, atat prin modalitatile de evolutie a tumorii, cat si prin particularitatile clinice, biologice si psihologice ale pacientei. Apreciem dificultatea unui caz prin prisma dorintei noastre de vindecare sau de prelungire a supravietuirii pacientelor noastre, actiune care implica resurse umane si tehnologice considerabile. Pot preciza doar doua situatii in care complexitatea cazului necesita o atentie deosebita si in care implicarea emotionala a medicului curant nu poate fi evitata:

  • Cazurile pacientelor cu forme avansate de boala, in care trebuie sa tratezi un organism epuizat de evolutia cancerului. In aceasta situatie, trebuie aplicate terapii agresive care pot inrautati statusul biologic al pacientei si calitatea vietii, tratamente care uneori ajung la limitele principiului „Primum non nocere“ (In primul rand, sa nu faci rau”). Pe de alta parte, orice abatere de la tratamentul dovedit stiintific favorizeaza evolutia nefasta a bolii.
  • O alta abordare sensibila este reprezentata de tratamentul cancerului de san la pacientele tinere care, desi constientizeaza gravitatea bolii, refuza tratamentul oncologic corect si complex din cauza efectelor adverse: afectarea aspectului fizic, suferinta fizica data de actul chirurgical sau de radioterapie, pericolul pierderii fertilitatii, scoaterea din activitatea profesionala. Pentru ca nu acceptam abaterea de la tratamentul oncologic complet si corect, dificultatea consta in a convinge pacienta sa accepte drumul pe care il are de parcurs, alaturi de medicul care ii daruieste toata empatia si intelegerea sa. Fara sa uitam ca pe acest drum poate fi mama, sotia sau fiica acelui medic.

Ce investigatii medicale este bine ca orice femeie sa le faca pentru depistarea precoce a cancerului de san si la ce varsta trebuie acestea realizate?

Principalele metode imagistice folosite in examinarea sanilor sunt: ecografia mamara si mamografia. Cele doua metode se completeaza reciproc, avand sensibilitate si specificitate diferita raportat la diferitele tipuri de leziuni de san.

Ecografia mamara este o metoda neiradianta, non-traumatica, ce poate fi repetata oricand (poate fi efectuata chiar de mai multe ori pe zi) si care este indicata in special femeilor tinere, pana in 30 de ani, la care structura specifica sanului (la aceasta varsta) scade eficienta mamografiei.

Mamografia este o metoda iradianta, relativ traumatica pentru sanii sensibili, dar care ofera detalii pe care ecografia nu le poate identifica.

Mai exista inca o metoda: RMN-ul de san, care nu este indicat de rutina, ci in situatii speciale – leziuni incerte la ecografie sau mamografie, leziuni multiple, implant mamar.

In general, se recomanda efectuarea de ecografie de san anual (de la varsta de 30 ani) si mamografie la fiecare 2 ani (incepand de la 40 de ani). Nu trebuie uitat ca supravegherea trebuie completata de examen clinic anual, efectuat de medicul chirurg, ginecolog sau oncolog. Fiecare femeie care sesizeaza aparitia recenta a unor modificari la nivelul sanului (asimetrie, tumora, retractie, infiltratie de tegument, scurgere mamelonara, leziuni de mamelon) sau modificari ale ganglionilor axilari (tumefactie) trebuie sa solicite un consult medical de specialitate, urmat de efectuarea investigatiilor imagistice: ecografie/mamografie bilaterala.

Cea mai eficienta si mai ieftina metoda de identificare a leziunilor sanului este autopalparea lunara a sanilor, inca din adolescenta si pe tot parcursul vietii.

Cat de mult iradiaza o mamografie facuta de rutina?

Mamografia digitala cu tomosinteza determina o iradiere mult mai scazuta a sanului comparativ cu mamografia de tip analog efectuata pana la introducerea tehnologiei moderne. Mamografia digitala cu tomosinteza 3D folosita in Ponderas Academic Hospital ofera avantaje net superioare comparativ cu mamografia digitala 2D, nu numai prin nivelul scazut de iradiere, ci si prin claritatea detaliilor, care face inutila repetarea mamografiei (recomandata frecvent in trecut pentru rezultate incerte).

Folosind cifrele pentru comparatie, mamografia provoaca o iradiere de 0,4 microSv, similar cu iradierea naturala prin consumul de apa si alimente timp de 1 an in Marea Britanie (0,38 microSv), similar cu un zbor intercontinental – 0,4 microSv (iradiere cosmica) si jumatate din iradierea din timpul unui an de rezidenta in Colorado, SUA, unul din cele mai ecologice state (iradiere ambientala - 0,8 microSv/an).

Cand se poate spune ca exista vindecare in cancerul de san?

Daca prin vindecare intelegem absenta semnelor clinice si paraclinice ale bolii, atunci putem vorbi de vindecare numai dupa parcurgerea protocolului terapeutic (stabilit de comisia oncologica pentru fiecare pacienta in parte, adaptat particularitatilor pacientei) si numai in stadiile initiale ale bolii.

Repet, vindecarea se obtine numai dupa un tratament oncologic complex (care combina chirurgia cu chimioterapia, radioterapia si tratament hormonal) si numai in stadiile precoce. Vindecarea este certificata de o supraveghere postoperatorie riguroasa, atat prin examen clinic, cat si prin investigatii imagistice, care au rolul de a identifica precoce aparitia recidivelor sau a altui cancer de san (situatie rara, dar posibila).

In stadiile avansate, cand exista extinderea bolii in mai multe organe din corp, nu putem vorbi de vindecare: scopul tratamentului este de a asigura o supravietuire cat mai indelungata cu o calitate buna a vietii.

Bineinteles ca nu va exista niciodata indicatia de a urma tratamente alternative (homeopatia, acupunctura, diete) promovate artificial pe site-urile de socializare. Nu s-a dovedit stiintific capacitatea acestor „tratamente” de a vindeca pacientele cu cancer de san sau de a ameliora simptomele.