Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum iti protejezi copilul de soare, indiferent de varsta

Copiii au nevoie de protectie fata de razele soarelui diferita pe masura ce cresc. Pielea sensibila a bebelusului trebuie ingrijita altfel decat pielea cu acnee a adolescentului. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa-ti protejezi copilul in fiecare etapa de crestere!

Cand e bebelus

Nu-l expune direct in lumina soarelui si pune-i palariuta cu boruri largi pe cap care sa-i acopere fata, urechile si gatul. Imbraca-l in hainute de bumbac lungi care sa-i acopere mainile si picioarele. Foloseste un carucior cu bolta.

Nici urma de umbra? Plimba-l inainte de ora 10.00 sau dupa ora 16.00, cand razele UV nu sunt atat de intense. Aplica-i la fiecare 2 ore pe zonele expuse – gat, urechi, spate, fata, maini, picioare - o lotiune care sa contina dioxid de titan si oxid de zinc!

Etapa piscinei

Implica-l pe neastamparat in alegerea unei palarii de soare cu boruri largi haioase, fiindca, doar daca ii este pe plac, o va purta.

Foloseste creme antisolare rezistente la apa care sa contina formule de dioxid de titan si oxid de zinc. Lasa-l sa sa se picteze cu degetele pe fata si corp, inainte de a o omogeniza pe piele. Aplica crema generos la fiecare 40-80 de minute de balaceala in piscina si cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare.

Evita spray-urile de protectie solara! Potrivit specialistilor, exista riscul de inhalare.

Etapa sportiva

Copiii foarte activi reusesc sa “scape” de lotiunea de protectie solara in doar cateva minute! Reaplica din abundenta crema pe zonele expuse in pauzele de la joc.

Invata-l cum sa se protejeze eficient de soare, inclusiv cum sa aplice corect crema de protectie!

Cand e la pubertate

Cremele care ofera atat protectie, cat si hidratare si o usoara netezire (similara unui fond de ten hranitor) sunt cea mai buna alegere. Explica-i adolescentului tau ce inseamna preventia impotriva cancerului de piele. Asigura-te ca aplica in fiecare zi o crema hidratanta care sa contina un factor de protectie ridicat (SPF 30 sau SPF 50)

Are pielea predispusa la acnee? Cauta o crema de protectie solara fara uleiuri sau una cu formula noncomedogenica, prentru a preveni inrautatirea acneei. Anumite medicamente care trateaza acneea, dar si unele servetele de curatare faciala, cresc sensibilitatea la soare.

La orice varsta

  • Este obligatorie o crema de protectie solara cu SPF 30 sau mai mare
  • Alege o crema de protectie solara cu spectru larg impotriva razelor UVA si UVB
  • Aplica-i mai mult decat crezi tu ca are nevoie. O picatura nu ajunge! 
  • Acopera toate zonele expuse si nu uita urechile, spatele genunchilor, mainile si picioarele
  • Aplica crema cu 30 minute inainte de a iesi afara si apoi la fiecare 2 ore
  • Foloseste o palarie cu boruri largi si imbracaminte din bumbac, deschisa la culoare
  • Evita expunerea la soare intre 10 dimineata si ora 4 dupa-amiaza

Te-ar putea interesa sa afli mai multe despre:

Surse de informatie:

  • https://health.clevelandclinic.org/kids-sun-protection-every-age-infographic/