Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Echipa multidisciplinara – rol esential in ingrijirea pacientei cu cancer de san

Echipa multidisciplinara – rol esential in ingrijirea pacientei cu cancer de san

In cadrul Centrului integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului din Ponderas Academic Hospital, deciziile terapeutice si planul de tratament pentru paciente sunt luate in cadrul echipei multidisciplinare si a Tumor Board, in care se reunesc saptamanal medici din diverse specialitati si discuta fiecare caz in parte. Medici care vor sa lucreze in Romania conform standardelor si protocoalelor in vigoare in statele vest europene, s-au reunit intr-o echipa multidisciplinara si vor sa demonstreze ca pacienta cu cancer de san poate sa fie tratata si in Romania in aceleasi conditii. Pentru pacienta, inseamna timp castigat si economisirea pretioaselor sale resurse – pacienta nu se mai plimba derutata de la un specialist la altul, dintr-un spital in altul, cu investigatiile in mana. Ajunge mai rapid la diagnostic si la planul de tratament, construit pe baza experientei tuturor specialistilor implicati.

Oncologie medicala

Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala, a vazut cum functioneaza centrele specializate in cancer de san din Europa, asa-numitele Breast Cancer Center, si doreste  sa fie parte si sa dezvolte un astfel de centru in Ponderas Academic Hospital. Impreuna cu colegii sai, formeaza o echipa multidisciplinara, care cuprinde: oncolog, chirurg oncolog, imagist senolog, anatomopatolog, specialist in chirurgie plastica si reconstructiva, nutritionist, radioterapeut si psiholog.

Echipa multidisciplinara pentru cancerul de san inseamna, in primul rand, un management profesionist al cazurilor, la nivelul standardelor si recomandarilor actuale. Inseamna, totodata, satisfactia ca poti sa folosesti progresele facute in medicina si sa le propui pacientelor, si astfel sa poti obtine cele mai bune rezultate pentru fiecare pacienta in parte. Si nu in ultimul rand, inseamna timp castigat pentru pacienta si economisirea pretioaselor sale resurse – pacienta ajunge mai rapid la diagnostic si la planul de tratament, construit pe baza experientei tuturor specialistilor implicati. Ideea principala este ca vom discuta absolut toate cazurile in tumor board, nu vor exista decizii unilaterale ale chirurgului, imagistului, plasticianului sau oncologului.”, spune dr. Mircea Gongu.

Chirurgia oncologica

In Tumor Board medicii discuta si stabilesc abordarea fiecarei paciente. Lucram conform standardelor, in concordanta cu ghidurile internationale, iar rezultatele sunt optimizate. Sigur, particularizam cazurile, astfel incat sa-i putem oferi unei paciente cel mai bun tratament in cazul sau. In general, pentru un tratament corect si pentru rezultate foarte bune – e nevoie de mai multe etape, apanaj al mai multor specialitati, de aceea este necesara o echipa multidisciplinara. Chirurgia nu suplineste toate aceste etape de acceea chiar daca tu – medicul chirurg – faci o operatie corecta, rezultatele depind de intreaga conduita de diagnostic si tratament ”, explica Dr. Simona Filip, chirurg oncolog.

Dr. Filip s-a specializat chirurgia conservatoare mamara, care isi propune  sa pastreze cat mai mult din ceea ce este sanatos din san. Daca in trecut mastectomia era regula, acum tehnicile chirurgicale au progresat pentru a oferi pacientei, pe langa rezultatul terapeutic si unul estetic si implicit o mai buna calitate a vietii. In timpul operatiei, chirurgul verifica, folosind examenul extemporaneu, marginile de siguranta oncologica pentru a se asigura ca nu ramane tesut tumoral restant atunci cand se practica chirurgia conservatoare mamara. Intraoperator se marcheaza cu mici agrafe de titan zona unde a fost tumora, aspect util pentru imagist, radioterapeut si oncolog, sa concentreze tratamentul si sa monitorizeze “zona fierbinte”. 

Imagistica sanului

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie si imagistica medicala, este frecvent primul specialist din acest circuit, cel care vede primul o formatiune suspecta la nivel sanului.

Cand vede o leziune suspecta, dr. Nedelcu o cerceteaza cu perseverenta pana ajunge la diagnostic: “Imagistic, sanul este frumos ca un arbore, iar cancerul este ca un cuib de pasare, ca o disturbare in aceasta armonie. Obiectivul nostru este sa descoperim cancerul in faza tratabila, atunci cand nu este palpabil, sau macar atunci cand femeia il palpeaza si se prezinta la medic sa procedam corect inca de la inceput. Aceasta este munca noastra, de diagnostic si de convingere a femeilor sa faca ceea ce trebuie – sa vina la mamografia de screening regulat, iar atunci cand ceva nu este in regula sa nu mai amane, sa mearga la medic ”. – mentioneaza Dr. Nedelcu

Dr. Dana Nedelcu este unul dintre putinii specialisti care face punctie ghidata ecografic. In Romania persista inca prejudecata ca biopsia “imprastie” cancerul, prejudecata pe care o au inca si unii medici. “Biopsia nu imprastie cancerul”, subliniaza Dr. Dana Nedelcu, lucru dovedit de numeroase studii si cercetari prezentate la congrese si in literatura de specialitate, insa aduce informatii extrem de utile legate de certitudinea existentei tumorii, in primul rand, apoi de tipul de tumora si de raspunsul la tratamentul optim. Fragmentul biopsic este analizat histologic si imunohistochimic si, in aproximativ zece zile, se obtin rezultatele.

In cadrul Centrului integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului din Ponderas Academic Hospital exista mamografie cu tomosinteza, un tip de mamografie care permite o analiza mult mai eficienta. Folosita in Suedia, la screening, mamografia cu tomosinteza a depistat cu 40% mai multe cancere.

In cazul tumorilor care nu pot fi palpate si care sunt identificate doar la examenul mamografic sau ecografic, pentru abordarea lor chirurgul are nevoie de ghidaje care marcheaza tumora si care sunt montate imagistic, inaintea operatiei.

Chirurgia reconstructiva a sanului

Dupa chimioterapie, chirurgie, eventual radioterapie, plasticianul vine sa refaca schema corporala a pacientei. Exista un Program national prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza reconstructia mamara dupa mastectomie, insa din pacate acest program nu este accesat asa cum ar trebui.

Desi benefic, programul de reconstructie dupa mastectomie nu e complet – in opinia specialistilor, ar trebui completat cu operatia de simetrizare a sanului sanatos, astfel incat reconstructia sa nu insemne, de fapt, aparitia unui nou dismorfism pentru paciente.

Suportul psihosomatic al pacientei cu cancer de san

Parte a echipei multidisciplinare in chirurgia sanului este si psih. Cosmina Peta, specialist cu 20 de ani experienta in psihosomatica, cea care a infiintat, acum 5 ani, cu sprijinul dr. Catalin Copaescu, primul cabinet de psihosomatica din Romania in spitalul Ponderas, pentru pacientii bariatrici. Experienta castigata si beneficiile dovedite in timp sunt extinse si valorificate acum in cadrul echipei multidisciplinare pentru cancerul de san.  Pacientele cu cancer de san nu mai sunt obligate sa treaca singure prin acest diagnostic dramatic si prin tratamentul dificil. Psihologul este menit sa sustina pacienta pentru activarea propriilor resurse interne in lupta cu boala, asigurand astfel maximizarea rezultatelor tratamentului; de asemenea, este un sprijin si pentru medicii colegi din echipa in comunicarea diagnosticului si in relationarea cu pacienta. Cancerul nu este o lupta pe care sa o duci de una singura!

Unitatea dintre psihic si somatic, reevaluata in ultima perioada in medicina, era chiar negata, nu demult. Acum  tendinta este sa fie integrata chiar la egalitate cu manifestarile somatice. Confictele interioare intre ganduri si emotii duc la somatizari”, explica Cosmina Peta. “Nu ne substituim medicinei, si practic cele mai bune rezultate sunt obtinute in tandemul medicina – psihosomatica. Pacienta are si tratamentul medicamentos, care vindeca efectele, dar si cauza e adresata prin sedintele de psihoterapie, si de-aceea lucram in echipa multidisciplinara. Pentru fiecare pacienta ne intalnim in cadrul tumor bordului, si de multe ori le explic colegilor mei medici care este abordarea potrivita tipologiei pacientei, tipului sau de personalitate”.

Psihologul poate interveni inca de la inceput, de la comunicarea diagnosticului, sau pe parcurs, atunci cand medicii remarca ezitarile pacientei. “Medicul curant observa nevoia pacientei si o indeamna catre consilierea psihologica pentru primirea diagnosticului. Abordarea e diferita in functie de tipologia pacientei. Sunt persoane care primesc vestea direct, sunt nerabdatori… Altele neaga sau sunt in zona de intrebari – nu mi se-ntampla mie, nu e adevarat, ma duc sa mai verific la nu stiu cati medici. Alte femei sunt in faza intrebarilor retorice – de ce mie, n-am gresit cu nimic, de ce nu altuia”, explica Cosmina Peta.

De fapt, exista mai multe etape prin care trece pacientul oncologic – etapa de negare, etapa intrebarilor retorice, etapa mobilizatoare si etapa resemnificarii. Rolul psihologului este de a aduce pacienta in etapa mobilizatoare, pentru activarea resurselor sale. Blocajul pacientei in primele doua etape face ca raspunsul la tratament sa fie mai lent si mai redus. “De aceea, e important ca noi sa le identificam pe acele paciente care raman blocate in aceste etape – asta comunic eu cu medicul curant sau oncolog. Cel mai apropiat contact il am cu medicul oncolog, in momentul cand pacienta ajunge la el, sa vedem daca aflarea acestui diagnostic a dus la depresie sau chiar la anxietate”, spune Cosmina Peta.

Abordarea psihologului e diferita si in functie de tratament – daca e curativ, vizand vindecarea, sau daca, din nefericire, este vorba de un tratament paliativ, de prelungire a vietii. Echipa vizeaza si constituirea unor grupuri de suport atat pentru pacientii oncologici, dar si pentru apartinatori, dat fiind ca si familiile au nevoie, de multe ori, de un asemenea sprijin.

Text: Delia Budurca, Senior Medical Editor