Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Valorifica la maximum vizita la medicul ginecolog

Valorifica la maximum vizita la medicul ginecolog

Putine femei asteapta cu nerabdare controlul anual la medicul ginecolog. Cele mai multe merg cu teama, merg mai mult fortat pentru ca stiu ca trebuie si pentru ca acest consult este important pentru mentinerea starii lor de sanatate. Insa, vizita sau controlul anual la medicul ginecolog poate si trebuie sa fie o experienta placuta pentru fiecare dintre noi.

Relatia dintre medic si pacienta este importanta si de aceea este indicat sa participi activ in aceasta relatie, sa fii un membru activ al echipei medicale. Dezvoltarea unei relatii bune cu medicul ginecolog este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face atat pentru sanatatea ta, cat si pentru linistea ta sufleteasca.

Transforma vizita la medicul ginecolog intr-o experienta placuta!

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, mergi pregatita la consult. Pune intrebari si spune daca te ingrijoreaza anumite aspecte ale consultului sau daca nu te simti comfortabil. Daca ai nevoie de tratament, roaga medicul sa-ti explice riscurile si beneficiile acestuia.

Inainte de consultul propriu-zis

Alege un medic ginecolog in care ai incredere
Daca nu ai deja un medic ginecolog in care ai incredere, e timpul sa faci tot posibilul sa-l gasesti. Este foarte important sa te simti confortabil ori de cate ori mergi la cabinet sau sa stii ca poti suna medicul la orice ora, daca apare o problema. De asemenea, este indicat sa pastrezi legatura cu medicul ginecolog intre vizitele medicale.

Fii prima pacienta programata
Niciodata nu este distractiv sa astepti, cu atat mai mult in fata cabinetului medicului ginecolog. Mai ales daca vizita la medic te sperie. O solutie ar putea fi sa faci programarea cu o luna sau doua inainte, pentru a te asigura ca programul medicului este liber si poti cere sa fii tu prima pacienta pe care medicul o vede in ziua respectiva. De asemenea, asigura-te ca stabilesti consultul intr-o zi in care medicul ginecolog nu are programate interventii chirurgicale, deoarece pot interveni situatii neprevazute, care pot prelungi asteptarea. Daca totusi esti nevoita sa astepti, foloseste timpul in folosul tau, citind o carte care te relaxeaza, ascultand muzica preferata sau jucandu-te pe telefon.

Intreaba asistenta medicala daca ai anumite restrictii inainte de consult
Intotdeauna trebuie sa fii atenta la igiena personala, mai ales a aparatului reproducator. Cand mergi la medicul ginecolog, insa, este posibil sa ti se spuna sa nu exagerezi cu dusurile vaginale, deoarece pot afecta negativ rezultatele anumitor investigatii, cum ar fi Testul Babes-Papanicolau. Este recomandat ca inainte de consult sa faceti dus obisnuit, cu apa si sapun.

Fa o lista cu intrebari
Inainte de a merge la programare, este bine sa-ti notezi nelamuririle sau problemele pe care ai vrea sa le discuti cu medicul ginecolog. In acest fel, nu vei uita sa pui intrebari importante. Nu te jena sa intrebi orice, indiferent ca este o problema incomoda - anumite mirosuri ciudate, simptome gastro-intestinale sau probleme sexuale. Potrivit expertilor de la Harvard, ideal ar fi ca orice femeie sa discute cat mai deschis cu medicul ginecolog.

Tine evidenta medicamentelor si interventiilor efectuate
Medicul are foarte multe paciente si poate sa uite usor tratamentul sau investigatiile pe care ti le-a recomandat la vizita precendenta, mai ales daca aceasta a fost in urma cu 6 luni sau chiar un an. Prin urmare, este util sa ai o evidenta clara a testelor, vaccinurilor si investigatiilor efectuate - mamografie, testul Babes-Papanicolau, colonoscopie, colposcopie, masurarea densitatii osoase, etc.

Gandeste-te daca vrei sa mergi la programare insotita
Unele persoane se simt mai bine daca au langa ele o persoana draga, cum ar fi o prietena sau o ruda. Ele pot sa-ti ofere sprijin moral sau te pot ajuta sa iei o decizie mai dificila, daca este cazul. Trebuie insa sa te asiguri ca esti confortabila sa discuti problemele tale intime in fata acestei persoane.

In ziua consultului

Nu intarzia
Punctualitatea este o calitate apreciata de multa lume. Este recomandat sa ajungi cu 10-15 de minute inainte de programare, pentru a nu fi prea agitata la receptie si inainte de a intra in cabinet.

Relaxeaza-te
Este firesc sa fii agitata atunci cand mergi la medic, insa aminteste-ti ca rolul sau este de a te ajuta. Incearca sa te relaxezi pe cat posibil. Atunci cand ajungi in fata cabinetului, respira adanc si aminteste-ti ca medicul este de partea ta.

Poarta haine comode si usor de dat jos
Niciunei femei nu-i este usor sau confortabil sa se dezbrace in cabinetul medicului ginecolog. Cu toate acestea, examinarea nu se poate face imbracata. Este recomandat sa porti o bluza cu o fusta sau o pereche de pantaloni. In acest fel, nu este nevoie sa te dezbraci complet. In plus, pentru un confort mai mare, poti cere sa porti un halat de spital.

Fii deschisa si discuta tot ce te framanta
Este momentul sa deschizi carnetul cu notite si sa intrebi medicul tot ce vrei sa stii despre anumite simtome, secretii, investigatii etc. Nu te jena sa vorbesti cat mai deschis si fii cat mai sincera!

Ia notite in timpul consultului
Este perfect normal sa-ti iei notite in timpul discutiei cu medicul ginecolog despre eventualele concepte si recomandari. Acest lucru arata ca esti o persoana interesata si preocupata sa inteleaga cat mai bine ceea ce se intampla cu propria sanatate. De asemenea, daca esti genul de persoana care intelege mai bine lucrurile explicate grafic sau vizual, nu te simti jenata sa rogi medicul sa-ti deseneze o schema.

Numarul si frecventa vizitelor la medicul ginecolog depind de o serie de factori, printre care istoricul medical, problemele de sanatate si educatia sanitara a fiecarei femei. Nu toata lumea este constiincioasa sa mearga la medicul ginecolog cel putin o data pe an, asa cum este normal. Nu uita ca cel mai bun tratament este cel pe care nu trebuie sa-l iei, pe care il poti evita. Este extrem de important sa-ti faci o rutina din a merge anual la medicul ginecolog, pentru a te asigura ca esti sanatoasa. Fiecare dintre noi este responsabil de propria sanatate!

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Surse:
www.harvard.edu
www.health.com
www.shape.com