Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Aerul conditionat – un rau necesar?

Aerul conditionat, atat de apreciat pe perioada verii de foarte multi dintre noi, poate fi raspunzator pentru o serie intreaga de probleme de sanatate care ne fac sa ne gandim de doua ori atunci cand decidem achizitionarea sau utilizarea lui. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt rinitele, durerile de cap, alergiile si infectiile respiratorii cu fungi sau Legionella.

Aerul conditionat favorizeaza afectiunile respiratorii

Aerul conditionat este responsabil pentru o paleta larga de manifestari respiratorii, incepand cu secretii nazale si terminand cu broniste, pneumonii, viroze respiratorii si legioneloze (infectii cu bacterii din grupul Legionella). Acestea din urma sunt afectiuni grave, fiind favorizate de patrunderea agentului patogen in tuburile de refrigerare ale sistemului de climatizare, proliferarea acestuia si difuzarea in aerul inhalant. Mortalitatea infectiilor cu Legionella este relativ mare, putand ajunge pana la 20%. Apar in special la persoanele de varsta a treia sau la cele cu imunitate scazuta.

De cele mai multe ori, infectiile respiratorii apar ca o consecinta a schimbarii mediului ambiental prin trecerea succesiva de la cald la rece si viceversa.

Aerul conditionat favorizeaza afectiunile oculare si reactiile alergice

Fiind mai uscat, aerul conditionat antreneaza in mod frecvent afectiuni oculare, mai ales la persoanele purtatoare de lentile de contact sau ochelari, incepand cu sindromul de ochi uscat si pana la aparitia conjunctivitelor. Toate necesita evaluare si tratament adecvat prescris de medic.

Aerul recirculat din sistemele de ventilatie are tendinta de a concentra o cantitate mai mare de alergeni, conducand astfel la aparitia sau agravarea reactiilor alergice. In cazul persoanelor cu rinita alergica, schimbarile de temperatura impuse de prezenta aerului conditionat conduc inevitabil la agravarea simptomelor, mucoasa nazala a unui pacient cu rinita alergica fiind extrem de sensibila la variatiile de temperatura.

Sick building syndrome

«Sick building syndrome» este un complex de simptome cutanate, oftalmologice si neuropsihice. Se intalneste la persoanele care lucreaza in marile cladiri de birouri si dispare in momentul in care acestea parasesc cladirea. Numeroase manifestari sunt legate de calitatea si pozitionarea aerului conditionat in cladirile de birouri, cum ar fi:

  • dureri musculare;
  • iritatii ale mucoaselor (orofaringiana, oculara);
  • eruptii cutanate;
  • tuse;
  • senzatie de gat uscat;
  • stare de oboseala accentuata;
  • dureri de cap;
  • somnolenta;
  • tulburari de concentrare.

Reguli generale de folosire a aparatelor de aer conditionat:

  • aparatul de aer conditionat se pozitioneaza astfel incat sa asigure o expunere relativa, fluxul de aer nefiind indreptat niciodata spre persoanele aflate in incapere. In plus, se va alege un loc unde intretinerea se poate realiza cu usurinta;
  • temperatura la care reglam aparatul nu trebuie sa varieze cu mai mult de 5 – 10 grade fata de temperatura exterioara.

Text: Dr. George Ghiga, Medic Specialist Medicina de familie, Medicina generala