Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Problemele de somn la copii: ce trebuie sa stii

Problemele de somn la copii: ce trebuie sa stii

In acest articol, Mona Ciurezu, consultant specialist in somnul copilului abordeaza doua aspecte importante legate de somnul copiilor:

  1. Ce inseamna o problema de somn la copii
  2. Care sunt cauzele care determina probleme de somn la copii

Care sunt problemele de somn la copii?

Cand copilul este privat de somn (primeste o cantitate mai mica de somn decat cea necesara conform varstei lui sau are un somn de o calitate mai proasta) este obosit frecvent (adoarme imediat sau ii ia mai mult de 20 minute sa adoarma), se trezeste noaptea des, are un somn agitat, dimineata este “prost dispus”, are somnuri scurte ziua, cosmaruri sau terori nocturne. Copilul va avea una sau mai multe dintre aceste probleme, nu este necesar ca ele sa concureze. In plus, pot apre si alte manifestari care nu sunt atat de usor sau de rapid identificabile: un nivelul ridicat de cortizol bazal in corp, tulburari de concentrare si de memorie, iritabilitate si hiperactivitate. Pe termen lung, aceste neplaceri se traduc in probleme grave de sanatate, precum: obezitate, diabet, depresie, anxietate.

Care sunt cauzele care determina problemele de somn la copii?

Probleme patologice: refluxul gastrointestinal, apneea de somn, intoleranta la lactoza, frenul scurt, dermatita forma grava

Probleme care tin de igiena somnului:

  • Copilul nu doarme atunci cand corpul sau are nevoie: pentru copiii de pana la 4 luni de viata, nu putem vorbi de un program de somn in adevaratul sens al cuvantului. Ei nu pot insa sta in stare de veghe mai mult de 90 minute. Dupa aceasta varsta, corpul le functioneaza mai bine dupa un program, deoarece ceasul lor biologic incepe sa functioneze. Atentie: nu toti copiii isi fac singuri un program care sa le serveasca starii lor de sanatate, in special copiii activi, foarte curiosi, care se stimuleaza usor si tind sa manifeste direct semnele de oboseala, si nu pe cele de somn, si care ar face orice sa nu mearga la culcare. Acestia sunt copiii care “nu-si asculta corpul”. Este nevoie de ajutorul parintelui care sa le stabileasca un program care sa-i avantajeze. Daca nu primesc acest ajutor, copiii vor ramane in urma cu somnul, intrand intr-un cerc vicios al oboselii.
  • Parintii tin cu tot dinadinsul sa respecte o ora fixa de culcare: Nu este indicat sa existe o ora fixa de culcare, seara fiind momentul in care corpul recupereaza cel mai bine somnul pierdut. Mai degraba, trebuie sa existe o ora estimativa de trezire care arata un ceas biologic reglat (pentru un copil cu varsta mai mare de 4 luni) si de ore estimative pentru somnurile de zi. Seara insa, poate interveni un interval mai mare de variatie, uneori de 1-2 ore (daca, de exemplu, copilul nu doarme ziua sau doarme foarte prost).
  • Oboseala: copilul nu doarme cand corpul ii cere acest lucru si nici nu doarme cat ii trebuie. Este importanta atat calitatea, cat si cantitatea somnului.
  • Conditii de somn - lumina: dupa 6-8 saptamani de viata, copiii stiu sa faca diferenta intre zi si noapte, iar copiii activi si curiosi dorm mai mult si mai bine pe intuneric. Cand este lumina, se uita in jur, adorm mai greu si au somnuri mai scurte. La 6-8 saptamani de viata, somnurile de zi pot sa aiba de suferit la copiii activi si curiosi, pentru ca devin mai sociabili si mediul incepe sa joace un rol mai important.
  • Conditii de somn- locul de somn: somnul in carut, mai ales intr-un carut in miscare continua, nu este deloc odihnitor. Daca ai impresia ca trebuie sa misti mereu carutul pentru ca cel mic sa doarma, trebuie sa stii ca el ramane in somnul superficial, desi somnul profund este cel odihnitor.
  • Asocierile de somn: Asocierile de somn se formeaza la 6-8 saptamani de viata (varsta corectata in functie de 40 de saptamani de sarcina). Influenta lor devine vizibila la varsta de 4 luni cand apare acel salt mental predictiv in urma caruia copilul se asteapta sa se trezeasca in aceleasi conditii in care s-a si culcat. Daca adoarme la san, se asteapta sa se gaseasca tot la san in caz de trezire. Daca adoarme leganat, se asteapta sa se trezeasca in bratele mamei/ale tatalui.

Probleme emotionale sau stres: Cand copilul nu reuseste sa se conecteze suficient cu parintele sau in timpul zilei (are “paharul emotional gol”, cum spun psihologii), atunci se poate trezi sa-si satisfaca aceasta nevoie. Cand bateriile afective ii sunt umplute ziua, are incredere in fortele proprii si nu se mai trezeste noaptea din acest motive. Iar copiii care au parte de mult stres si sunt si obositi ajung sa aiba cosmaruri sau terori nocturne. Astfel de contexte ar putea fi:

  • Parintii sunt agitati si stresati. Inca nu este 100% dovedit cum se intampla acest lucru, insa emotiile noastre sunt percepute foarte usor de copil, acesta putand sa devina agitat, sa aiba un sentiment de nesiguranta si sa aiba automat si probleme cu somnul.
  • Mama sufera de depresie. Din cauza ca mama sufera de depresie nu poate sa fie atenta la nevoile copilului si sa citeasca corect semnele. Va avea mai putina rabdare si ii va fi mai greu sa calmeze copilul.
  • Copilul primeste ziua mai multa critica decat apreciere si este corectat tot timpul. Daca vrei sa schimbi un anumit comportament trebuie sa fii atenta la momentul in care apare. Eventual poti sa-l ignori in momentul in care se intampla. Nu degeaba se spune ca poti sa obtii lucrul spre care iti vei concentra toata energia
  • Copilului nu i se permite sa-si refuleze emotiile pe care le are, iar parintele tinde sa-i distraga atentia cand este suparat, oprindu-l din plans cu orice pret. Tocmai pentru ca nu poate sa “suporte” plansul copilului ajunge sa apese butoane emotionale ale copilului. Recomand, in acest sens, cartea lui Daniel Siegal - “Parentaj Sensibil si intelligent” pentru a afla cum poti sa-ti vindeci tu trecutul si sa accepti emotiile copilului, sa-l ajuti sa se dezvolte frumos emotional.
  • Ziua nu se petrece suficient timp de calitate cu copilul. Chiar daca stam cu el in casa, nu inseamna ca petrecem timp de calitate impreuna. Copilul are nevoie de timp in care sa se simta special, acceptat si iubit neconditionat si trebuie sa se joace cu parintele.
  • Alte probleme care mai pot aparea: cresterea dintilor sau dezvoltarea unor noi aptitudini (acestea influenteaza somnul copilului 1-3 zile, nu pe perioade lungi de timp) pot “incurca” somnul copilului, daca sunt asociate cu cele care tin de igiena somnului.

Va doresc sa dormiti bine si sa va gasiti echilibrul in familie!

Acest articol este scris de Mona Ciurezu si este preluat de pe site-ul www.bebedoarme.ro. Mona Ciurezu este Consultant specialist in somnul copilului si Specialist in linistirea bebelusului conform Programului Dr. Karp “Cel mai fericit bebelus”, precum si Specialist in educarea pozitiva, fara recompense si fara pedepse. In plus, Mona este o mamica fericita, care a nascut cei doi copii la 3 ani distanta in maternitatea noastra.