Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipospadias - cand se depisteaza si care sunt pasii pentru remediere?

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Hipospadias este o afectiune congenitala relativ des intalnita la baieti. Aproximativ unul din 300 de baieti pot avea hipospadias.

Prin definitie,  hipospadias inseamna deschiderea anormala a orificiului uretral pe fata anterioara a penisului. Cu alte cuvinte, copilul va urina nu prin varful penisului, cum ar fi normal, ci pe un orificiu situat mai jos; exista diverse forme clinice in legatura directa cu localizarea acestui orificiu - el se poate gasi chiar la baza glandului, la mijlocul penisului, la baza acestuia sau chiar in regiunea perineala (formele cele mai grave)

Clinic, exista o varietate de alte semne care se asociaza cu aceasta deschiderea anormala a uretrei: curbura penisului ("chordee"), precum si aglomerarea tegumentului preputial pe fata posterioara a glandului.

Diagnosticul se pune de obicei la nastere sau imediat dupa nastere. Uneori se confunda cu alte afectiuni uzuale la baieti (de exemplu, fimoza); aceasta confuzie nu poate avea loc insa intr-un spital in care lucreaza specialisti in urologie pediatrica. De aceea, in caz de suspiciune a unui astfel de diagnostic, parintii ar trebui sa vina cu copilul la urologul pediatru.

De remarcat un procent mai ridicat al asocierii altor malformatii renale sau genitale fata de populatia sanatoasa - testicul necoborat, hernii inghinale, malforatii ale aparatului reno-urinar. De aceea se recomanda, pe langa examinarea clinica de catre specialist, o ecografie abdominala.

Tratamentul este strict chirurgical, obiectivele acestuia fiind: indreptarea penisului, reconstruirea uretrei pana in varful glandului, refacerea aspectului estetic cauzat de prezenta preputului pe fata posterioara a glandului.

Exista mai multe tehnici chirurgicale. Nu cu mult timp inainte, exista o strategie de interventii chirurgicale seriate - minim 3 interventii la intervale de 6-12 luni. Modern, o mare parte a pacientilor sufera o singura interventie chirurgicala care corecteaza toate diformitatile. Operatia se efectueaza in intervalul de varsta 6-18 luni si, e regula, pacientul ramane o singura zi in spital si sta acasa inca 5-7 zile cu o sonda urinara. Pansamentul se schimba de 2 ori (in medie). Ulterior, se stabileste un calendar de controale periodice.

Pot exista complicatii postoperatorii - cele mai frecvente sunt fistula uretrala, stenoza de meat uretral sau dehiscenta glandului. In maini experimentate, aceste complicatii sunt insa foarte rare.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.