Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hidrocelul la copii

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Hidrocelul reprezinta aparitia unei colectii lichidiene in jurul unuia sau ambelor testicule, care vor aparea marite de volum. Apare frecvent la nou-nascutii prematuri, insa se poate forma la orice varsta.

In mod normal, in luna a opta de dezvoltare intrauterine, testiculele coboara din abdomen in scrot, impreuna cu un sac care permite ca un fluid sa inconjoare testiculele. Acest sac se inchide frecvent inainte de nastere, iar fluidul se absoarbe in organism. Hidrocelul apare atunci cand sacul nu se inchide si comunica cu abdomenul sau atunci cand, desi sacul s-a inchis, fluidul ramane in scrot.

Atunci cand hidrocelul nu dispare in primul an de viata al copilului sau daca devine din ce in ce mai mare se impune operatia. Interventia chirurgicala desfiinteaza canalul inghinal si se intrerupe comunicarea intre cavitatea peritoneala si scrot. 

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru si seful Sectiei de Chirurgie Pediatrica din Spitalul Baneasa. Preocupat permanent de pregatirea profesionala, Dr. Cristea a urmat cursuri postuniversitare in urologie pediatrica, ureteroscopie diagnostica si terapeutica, chirurgia hipospadiasului si chirurgia laparoscopica pediatrica.

In Spitalul Baneasa, Dr. Cristea trateaza numeroase afectiuni urologice la nou-nascuti, sugari, copii mici si adolescenti.

Ariile de expertiza sunt: chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat si esuat, hernia inghinala si ombilicala, reimplantari ureterale pentru refluxul vezicoureteral, pieloplastia pentru sindromul obstructiv de jonctiune pieloureterala, hidrocel, varicocel, chist de cordon spermatic, testicul necoborat, etc.