Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tiroidita autoimuna

Articol de Dr. Elena Grigorita Medic specialist Endocrinologie
Tiroidita autoimuna

Tiroidita cronica autoimuna, cunoscuta sub numele de tiroidita Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrine, afectand pana la 12 % din populatie, in special femeile de varsta fertila. Predominanta feminina este neta, raportul femei/barbati ajungand la 9/1. Aceasta afectiune este considerata, alaturi de diabetul zaharat tip1, cea mai frecventa boala autoimuna si principala cauza de hipotiroidism la copii si adolescenti.

Care sunt cauzele tiroiditei Hashimoto

In declansarea bolii au fost incriminati numerosi factori dintre care cei mai importanti ar fi excesul de iod, stress-ul acut si cronic, infectiile virale si substantele toxice. Sistemul imun sintetizeaza anticorpi care ataca glanda tiroida pe care o percepe ca fiind tesut strain.

De asemenea, in aparitia acestei afectiuni s-a constatat existenta unei  predispozitii genetice. Sunt frecvente cazurile in care mai multi membri ai aceleiasi familii (de exemplu, mama, fiica si nepoata) sufera de tiroidita Hashimoto. De aceea este important ca atunci cand un pacient este diagnosticat cu aceasta afectiune sa se investigheze si ceilalti membri ai familiei, in special cei de sex feminin.

Cum se manifesta tiroidita Hashimoto

In 80% din cazuri pacientul prezinta functie tiroidiana normala, fiind asimptomatic.

In 15% din cazuri este hipotiroidian prezentand  gusa sau dimpotriva volum diminuat al glandei tiroide, crestere in greutate, lentoare in miscari, in gandire, tulburari de memorie, de concentrare, astenie, depresie, senzatie de nod in gat sau de sufocare, constipatie, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate, intarziere in crestere si retard mintal la copil.

Rar, in 5 % din cazuri, pacientul este hipertiroidian, prezentandu-se la medic pentru gusa, pierdere in greutate, hipersudoratie, oboseala, iritabilitate, palpitatii, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca,  tranzit intestinal accelerat, tulburari ale ciclului menstrual, scaderea libidoului. De cele mai multe ori, episodul de hipertiroidie (hashitoxicoza) este tranzitor, evoluand ulterior spre hipotiroidie, care necesita substitutie cu hormoni tiroidieni.

Cum se trateaza tiroidita Hashimoto

Nu exista o alternativa naturista sau homeopata la tratamentul hormonal. Suplimentele cu iod pot agrava evolutia bolii, declasand chiar episoade de hipertiroidism tranzitor.

Atata timp cat functia tiroidiana se mentine in limite normale pacientul nu are nevoie de tratament, dar trebuie urmarit la 6 luni, pentru a depista din timp modificarile bilantului hormonal si a preveni complicatiile cele mai de temut si anume, coma mixedematoasa si criza tireotoxica, ambele cu risc vital.

Este binecunoscuta asocierea dintre tiroidita autoimuna si alte afectiuni autoimune precum diabetul zaharat tip 1, insuficienta corticosuprarenaliana, vitiligo, anemie Biermer, lupus, poliartrita reumatoida, precum si transformarea nodulara a parenchimului tiroidian  afectat de procesul autoimun.

Dr. Elena Roxana Grigorita

Medic specialist endocrinolog
Campus Medical Bacau