Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sa ma ingrijorez daca vad pete plutitoare?

Dr. CELESTE ROBB-NICHOLSON

Intrebare: La 65 de ani, am inceput sa constat ca vedeam mici forme plutitoare ca niste fire, carora doctorul le spune „pete plutitoare.” E cazul  sa ma ingrijorez?

Raspuns: “Pata plutitoare” este un termen general care desemneaza puncte, fire sau retele pe care multi dintre noi le observam in campul nostru vizual pe masura ce imbatranim. Putem, de asemenea, observa lumini stralucitoare. Petele plutitoare se muta pe masura ce ochiul tau se misca si se indeparteaza cand incerci sa te uiti la ele.

Petele plutitoare sunt grupuri mici de celule sau particule de proteine care se afla in corpul vitros, fluidul care umple globul ocular. Ce vedem noi in realitate ca pata plutitoare este de fapt o umbra pe care aceste grupuri o lasa pe retina, tesutul sensibil la lumina din spatele ochiului care este responsabil de vedere. Majoritatea petelor si fulgerarilor luminoase sunt inofensive si au loc ca urmare a imbatranirii normale si retractarii corpului vitros.

Uneori corpul vitros retractat trage de retina si se detaseaza de aceasta. O desprindere a vitrosului poate determina noi pete si fulgerari luminoase. Desprinderile de vitros sunt obisnuite pe masura ce imbatranim, fiind intalnite la peste 60% din populatia de peste 70 de ani. In mod obisnuit nu ameninta vederea, dar in aproximativ 15% din cazuri, o desprindere de vitros va duce la o ruperea retinei, ceea ce poate cauza o dezlipire de retina - o stare mult mai grava ce poate duce la pierderea vederii. Daca observi mai multe pete sau sclipiri luminoase, consulta un oftalmolog cat mai repede posibil. Ai putea avea o ruptura de retina care sa necesite tratament, astfel incat dezlipirea de retina la respectivul ochi sa nu se intample.

 

Articole pe aceasi tema:

- INTREABA DOCTORUL: Cum se trateaza o ruptura de menisc?