Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Astmul in sarcina: ce ar trebui sa stii

Astmul in sarcina: ce ar trebui sa stii

Astmul este o boala cronica a plamanilor. Daca esti insarcinata, astmul poate avea un impact asupra sanatatii tale si a copilului tau. Afla cum poti evita factorii declansatori si folosi in siguranta tratamentul.

Cum va afecta astmul sarcina?

Daca astmul este adecvat tratat si controlat in timpul sarcinii, exista un risc foarte mic sau deloc pentru aparitia complicatiilor. Pe de alta parte, daca astmul este necontrolat si ai exacerbari frecvente sau severe, copilul nu va primi suficient oxigen. 

Astmul necontrolat creste riscul de:

In cazuri extreme, viata copilului poate fi in pericol.

Sarcina poate influenta negativ astmul?

Nu poti sti cum va evolua astmul tau in sarcina. Se poate agrava, ameliora sau nu se va schimba fata de perioada de dinainte de a ramane insarcinata. Ceea ce se stie este faptul ca astmul se va manifesta mai putin pe perioada sarcinii, cu cat anterior era mai bine controlat. Daca astmul se va agrava in sarcina, atunci aceasta se va intampla in special in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, cu un varf in jurul lunii a sasea.

Este sigur sa iau medicamente pentru astm in sarcina?

Da, este sigur sa folosesti in sarcina medicamente pentru tratamentul astmului. De fapt, medicul pneumolog iti va recomanda sa folosesti tratamentul inhalator pentru a controla astmul in sarcina.

Exista multe medicamente care se folosesc pentru tratamentul astmului, acestea fiind grupate in doua mari categorii:

  • Medicamentele antiinflamatorii

Aceste medicamente controleaza inflamatia si edemul de la nivelul bronhiilor. Ele nu actioneaza imediat si ca urmare, nu vor fi folosite in criza. In schimb, medicamentele antiinflamatorii vor avea un efect care se mentine de-a lungul timpului si vor imbunatati si preveni aparitia manifestarilor astmului. Corticosteroizii inhalatori sunt cele mai folosite medicamente antiinflamatorii, iar dintre acestia, beclometazona este cea mai frecvent prescrisa in sarcina. Nu s-a dovedit ca aceste medicamente ar reprezenta vreun risc daca sunt administrate la femeia gravida.

Este recomandat sa nu incepi sa folosesti acum montelukast (Singulair), deoarece se cunoaste mai putin despre siguranta lui in sarcina comparativ cu studiile despre corticosteroizii inhalatori. Totusi, daca inainte astmul tau era controlat cu acest medicament, medicul ti-ar putea recomanda sa continui administrarea lui pe perioada sarcinii. Riscul sa faci o exacerbare este mai mare decat potentialul risc al medicamentului.

  • Medicamentele bronhodilatatoare

Aceste medicamente actioneaza rapid atunci cand ai o exacerbare sau o criza de astm, relaxand si deschizand caile aeriene, ceea ce iti va permite sa respiri mai usor. Ventolin (salbutamol) este un bronhodilatator frecvent prescris pentru a fi luat in criza. In general este considerat sigur pentru a fi folosit in sarcina.

Discuta cu medicul tau pneumolog despre tratamentul pentru astm daca intentionezi sa ramai gravida sau daca deja ai aflat ca esti insarcinata. Medicamentele care au fost cel mai mult folosite sunt frecvent recomandate in sarcina, deoarece despre acestea se stie ca sunt cele mai sigure. Medicamentele inhalatorii sunt mai sigure decat tabletele, deoarece o cantitate mult mai mica se absoarbe in sange si va ajunge la copil.

Este nevoie de teste speciale?

Daca astmul tau este necontrolat  sau sever sau daca te refaci dupa o exacerbare severa de astm, medicul obstetrician iti va recomanda urmarirea seriata ecografica a copilului incepand cu saptamana 32 de sarcina pentru a urmari dezvoltarea si activitatea copilului, iar daca astmul continua sa se inrautateasaca va fi nevoie de efectuarea testului non-stres sau a profilului biofizic. Testul combina monitorizarea batailor cordului fetal cu ecografia fetala. In plus, medicul iti va cere sa fii atenta la urmarirea miscarilor fetale.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru sarcina?

A avea grija de sanatatea ta este cea mai buna metoda pentru a te asigura ca vei naste un copil sanatos. De exemplu:

  • Mergi regulat la consulturile prenatale. Discuta despre orice temere sau preocupare pe care o ai. Cunoscand si intelegand ce se intampla cu tine va scadea anxietatea, care ar putea agrava astmul.
  • Ia tratamentul asa cum a fost el prescris de medicul pneumolog. Daca ai nelamuriri despre medicamentele recomandate, discuta cu medicul tau.
  • Evita sau controleaza triggerii. Evita expunerea la fumatul pasiv sau alti iritanti potentiali, cum ar fi mucegaiul, polenul, animalele cu blana. Daca activitatea fizica este un factor declansator, medicul iti va recomanda un tratament pentru a preveni aparitia simptomelor.
  • Trateaza refluxul gastro-esofagian. Refluxul gastro-esofagian poate inrautati astmul. Daca suferi de pirozis (arsuri retrosternale), redu simptomele ridicand capatul patului la 300,mananca des cantitati mici de alimente, evita sa mai mananci cu 2-3 ore inainte de a te culca si evita acele alimente care declanseaza arsurile.
  • Renunta la fumat. Daca fumezi intreaba medicul cum ai putea sa renunti la fumat. Fumatul inrautateste astmul si poate cauza anumite probleme de sanatate atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.
  • Recunoaste semnele de alarma. Asigura-te ca stii care sunt semnele si simptomele unei exacerbari de astm, cum ar fi tusea, senzatia de constrictie toracica, dificultate in respiratie si wheezingul. Discuta cu medicul pneumolog despre planul de tratament in criza de astm.

Cum vor fi influentate travaliul si nasterea?

Desi cele mai multe femei nu vor avea simptome importante de astm in timpul travaliului sau nasterii, se recomanda monitorizarea fetala in cazul tuturor femeilor cu astm.

Voi putea sa alaptez?

Alaptarea este incurajata in cazul femeilor cu astm, chiar si in cazul acelora care fac tratament.

Copilul meu va avea astm?

Exista mai multi factori care influenteaza riscul unei persoane de a face astm, incluzand fumatul mamei pe perioada sarcinii si istoricul familial – cum ar fi un parinte sau un frate care au astm.