Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Modificari ale pielii in sarcina

In timpul sarcinii pare ca intreg corpul tau se schimba, din cap pana in picioare. Sarcina va afecta chiar si pielea, si asta din cauza schimbarilor hormonale, modificarilor de circulatie sau unor efecte mecanice ale sarcinii.

Frecvent, modificarile de pigmentare sunt cele mai pronuntate schimbari ale pielii in sarcina. Zona din jurul mameloanelor devine mai inchisa la culoare. La fel se poate intampla si cu pielea de pe partea interioara a coapselor si de la nivelul organelor genitale. In plus, poti observa o linie inchisa la culoare, linia nigra, care porneste de la ombilic catre zona pubiana. La nivelul fetei, in special pe obraji si buza superioara, pot sa apara pete maronii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cloasma sau masca gravidica. Desi aceste modificari nu pot fi prevenite, cloasma poate sa se inrautateasca cu expunerea la soare, astfel incat este recomandat sa stai la umbra ori de cate ori acest lucru este posibil, iar daca trebuie sa stai la soare, sa folosesti suficienta crema de protectie solara.

Pentru unele femei, acneea este de asemenea una din schimbarile pielii frecvente in sarcina, fiind influentata de modificarile hormonale. Devreme in sarcina te poate ajuta sa-ti cureti fata cu un demachiant usor de doua ori pe zi. Ai grija ca parul sa nu-ti acopere fata si nu-ti sprijini fata in palme. Evita cosmeticele grase sau pe baza de uleiuri. Daca acneea te deranjeaza, vorbeste cu medicul tau obstetrician sau cu medicul specialist dermatolog pentru a-ti recomanda o crema speciala.

Alte modificari ale pielii in sarcina se datoreaza cresterii volumului de sange. De exemplu, vei observa ca palmele de la maini vor deveni mai rosii. Varicele – care ar putea regresa dupa ce vei naste, desi nu vor disparea complet, sunt de asemenea un alt aspect mai putin placut care apare in sarcina.

Si bineinteles, vergeturile de care se tem toate mamele. Desi un numar mic de femei sunt suficient de norocoase pentru a nu ramane cu aceasta  “marca” a graviditatii, marea majoritate a femeilor gravide va experimenta vergeturile, in special la nivelul abdomenului, sanilor, bratelor, feselor si coapselor. Daca esti atrasa de reclamele diverselor produse cosmetice care pretind ca pot preveni sau trata vergeturile, rezista tentatiei. Desi aceste crème nu sunt periculoase, nici nu te vor ajuta prea mult.

Insa, ceea ce este important sa retii este faptul ca modificarile pielii in sarcina se vor imbunatati sau vor disparea in primele trei luni dupa nastere. Totusi, daca te preocupa persistenta lor, poti intreaba medicul dermatolog despre tratamentele cosmetice care ar putea fi utile in cazul tau.