Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Adolescent cu hipospadias cu șase operații nereușite efectuate în altă parte

Adolescent cu hipospadias cu șase operații nereușite efectuate în altă parte

Speranță pentru o viață normală: reintervenție complexă într-o singură operație

Băiatul meu va avea o viață normală?” este întrebarea cea mai frecventă pe care părinții  unui copil cu hipospadias o pun medicului chirurg. Iar în cazul Dl. Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru specializat în chirurgia hipospadiasului, răspunsul este aproape întotdeauna DA.

Când Dănuț a venit pe lume, bucuria părinților a fost umbrită de aflarea veștii că băiețelul lor s-a născut cu hipospadias, o malformație congenitală care va necesita tratament chirurgical încă din primul an de viață.

Ce este hipospadiasul?

La bărbați penisul are două funcții importante, fiind calea prin care atât urina, cât și sperma se elimină în exterior. Ambele fluide părăsesc corpul printr-un tub numit uretră, al cărui orificiu se deschide în mod normal în vârful penisului.

Uneori, în timp ce copilul se dezvoltă încă în uterul mamei, acest orificiu nu se formează la capătul penisului, putând fi localizat oriunde pe partea anterioară a acestuia, spre rădacina penisului și uneori chiar în regiunea perineală. Această condiție se numește hipospadias și este o malformație congenitală, ceea ce înseamnă că băiețelul se naște cu ea. În plus, mulți copii cu hipospadias pot avea penisul curbat în jos, iar aspectul prepuțului, pliul de piele care acoperă capul penisului, este asemănător unei glugi, din cauză că se dezvoltă doar în jumătatea posterioară.

Aproximativ un băiat din 300 poate să se nască cu hipospadias. Motivul pentru care penisul nu se dezvoltă adecvat nu este cunoscut, însă nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut părinții în timpul sarcinii nu produce această malformație. Hipospadiasul apare mai frecvent la băieții ai căror tați sau frați au avut la rândul lor această afecțiune.

Ce probleme poate cauza hipospadiasul?

Este firesc să fii ingrijorat despre cum va afecta hipospadiasul sănătatea copilului tău, însă te asigurăm că în Spitalul Băneasa medicii noștri chirurgi îl vor îngriji cu multă compasiune, ținînd cont de starea lui emoțională. Netratat, hipospadiasul poate avea implicații funcționale și psihologice, cu atât mai severe cu cât orificiul uretrei este situat spre baza penisului:

  • Când orificiul uretrei este localizat altfel decat este normal în vârful penisului, copilul nu va putea urina în picioare ca ceilalți băieți. Bebelușul care poartă pampers nu va avea vreo problemă, insă pe măsură ce crește, băiatul nu va putea să direcționeze jetul de urină spre oliță. Pentru a evita să se ude, va fi nevoit să urineze stând, ceea ce va influnța dezvoltarea lui socială
  • În plus, un penis drept este esențial pentru funcția sexuală și sănătatea reproductivă
  • Considerându-se „diferiți” față de ceilalți, frecvent acești copii pot avea probleme emoționale

Din cauza acestor motive, precum și a aspectului estetic, cei mai mulți părinți aleg operația pentru corectarea defectului.

Cum se tratează hipospadiasul?

Tratamentul hipospadiasului este chirurgical, operația putând corecta malformația cu recrearea unui penis cu aspect normal și pe deplin funcțional.

Vârsta ideală pentru efectuarea intervenției este primul an de viață, însă poate varia în funcție de mărimea penisului și de severitatea defectului, operația putănd fi efectuată la orice vârstă, chiar și la maturitate. Intervenția se efectuează sub anestezie generală și durează 1 ½-2 ore în cazurile mai simple, putând dura mai mult în cazurile severe.

Rezolvarea hipospadiasului este o operație complexă și diferită de la un caz la altul:

  • Pentru defectele distale, în care orificiul uretrei este localizat aproape de poziția normală în vârful penisului, se poate recrea un nou tub uretral folosindu-se țesuturile penisului din jur. Există mai multe opțiuni în ceea ce privește tehnica operatorie, aceasta fiind adaptată la fiecare caz clinic în parte (de ex. tehnica Thiersch-Duplay, Mathieu, Placa uretrală tubularizată - TIP, tubulerized incised plate -  Snodgrass, MAGPI, etc.).
  • Pentru defectele mai severe sau în cazul reintervenției după eșec, opțiunile sunt variate, chirurgul alegând tehnica cea mai potrivită în cazul copilului tău. Frecvent, pentru reconstrucția uretrei este nevoie de grefe de ţesut din prepuţ sau din interiorul gurii (de ex.  tehnica Bracka, etc.)

De cele mai multe ori chirurgul va finaliza reconstrucția într-un singur timp operator. În anumite cazuri mai severe va fi nevoie de două intervenții efectuate la distanță de șase luni. Indiferent de tehnica aleasă, operația are trei etape esențiale:

  • Îndreptarea penisului, în cazul în care este prezentă curbura (deflectare)
  • Recreerea uretrei până la vârful penisului (uretroplastie)
  • Îmbunătățirea aspectul exterior al penisului cu complicații minime

Sunt descrise peste 200 de tehnici operatorii, neexistând o singură metodă care să fie considerată panaceu pentru toate tipurile de hipospadias. Astfel, chirurgia hipospadiasului rămâne în continuare una din cele mai provocatoare probleme în chirurgia urologică.”  a subliniat Dr. Dan Cristea. “Cu toate acestea, în ultimul timp au fost înregistrate progrese semnificative în acest domeniu, ceea ne permite în prezent să atingem toate obiectivele terapeutice într-un singur timp operator. Avantajele sunt multiple: traumatism operator minim, o singură anestezie și o singură spitalizare. Nu în ultimul rând, impactul psihologic pentru copil și părinți este mult redus.

Speranță pentru o viață normală: reintervenție complexă într-o singură operație

Dănuț este un adolescent sensibil, care iubește muzica și dansul popular. Până la vărstă de 14 ani a suferit deja șase intervenții de reparare a hipospadiasului, ultima în urmă cu un an.  Deși au fost multe încercări de a face un nou pasaj pentru urină,  Dănuț încă elimină jetul urinar pe dedesubt, iar aspectul estetic al penisului este mult afectat datorită cicatricilor masive care s-au format cu fiecare intervenție în parte. 

Deși le-a fost greu, părinții lui Dănuț nu au renunțat să spere că băiatul lor se va vindeca și că această afecțiune nu va afecta viitorul lui ca soț și tată.

A fost un caz complicat, însă am reușit să recreez uretra și să redau aspectul estetic, aproape normal al penisului, printr-o singură intervenție.ne-a spus Dl. Dr. Dan Cristea, după ce a ieșit din sala operație.

Planul operator a fost să refac în primul rând anatomia originală și să reconstitui noul pasaj urinar ca în cazul unui hipospadias primar, pentru prima oară operat. Tehnica folosită se numește Thiersch-Duplay cu artificiul Snodgrass. În prima etapă, am eliminat toate cicatricile și am îndreptat penisul. Apoi, din șanțul obținut am recreat un tub folosind două straturi de țesut de la nivelul corpului spongios (suportul placii uretrale si al uretrei) și un al treilea strat protector de țesut subdermic, de la baza penisului. În final, am reconstruit glandul astfel încăt acesta să aibă acum un aspect estetic aproape de normal. Deși Dănuț a plâns cănd a intrat pentru a șaptea oară în sală, știind prin ceea ce a trecut anterior, sunt încrezător că acum viața lui se va schimba în bine, că va putea să-și facă planuri de viitor ca oricare alt adolescent. a încheiat optimist Dl. Dr. Dan Cristea.

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru specializat în chirurgia hipospadiasului primar şi a hipospadiasului multiplu operat şi eşuat.

Workshopuri efectuate sub îndrumarea unor cunoscuți chirurgi specializați în urologia pediatrică și în special în chirurgia hipospadiasului, dintre care amintim:

  • Prof. Dr. Warren T. Snodgrass, University of Texas Southwestern Medical School și Șeful Clinicii de Urologie Pediatrică, Children’s Medical Center, Texas, unul dintre cele mai mari centre de urologie pediatrică din SUA. Prof. Dr. Snodgrasss este autorul artificiuluil tehnic chirurgical care îi poartă numele, cea mai folosită metodă modernă de tratament al hipospadiasului
  • Prof. Dr. Joao Pippi Salle, Șeful Clinicii de Urologie Pediatrică, Hospital for Sick Children și profesor universitar în cadrul Departamentului de chirurgie al Universității de Medicină din Toronto, Canada, specializat în chirurgia reconstructivă genito-urinară, cu importante contribuții în domeniul hipospadiasului

Consultant: Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru