Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Univ. Dr. Petre Bratilă: personalitate marcantă a ginecologiei româneşti

Ne face o deosebită plăcere să vi-l prezentăm pe Dl. Prof. Univ. Dr. Petre Bratilă, o personalitate marcantă a ginecologiei româneşti. Dl. Prof. Dr. Bratilă este un chirurg de clasă internaţională, un profesor remarcabil, un medic cu vocaţie de constructor si un ginecolog pasionat.

Dl. Prof. Dr. Bratilă este Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Medic Specialist Chirurgie Generală şi Doctor în Ştiinţe Medicale.

Suntem onoraţi că Dl. Prof. Dr. Bratilă face parte acum din echipa Policlinicii  Dorobanţi şi a Policlinicii şi Spitalului Băneasa unde va efectua: consultaţii de obstetrică şi ginecologie, intervenţii chirurgicale pentru tratamentul afecţiunilor ginecologice benigne şi maligne prin metode clasice şi minim-invazive, al patologiei urogenitale şi al infertilităţii, precum şi ecografii de sarcină şi ginecologice şi va urmări sarcinile normale şi cu risc crescut.

 

Dl. Prof. Dr. Bratilă merita toată admiraţia noastră în primul rând pentru aportul său de neegalat la fondarea şi dezvoltarea supraspecialităţii de uroginecologie în România. Uroginecologia este o specialitate de graniță care are ca obiect diagnosticul și tratamentul tulburărilor de statică pelvină traduse prin incontinența urinară sau fecală şi prolapsul organelor pelvine.  

Având o experienţă de peste 30 ani în acest domeniu, Prof. Dr. Bratilă a dezvoltat şi introdus în practica curentă tehnici proprii de tratament al incontinenţei urinare şi prolapsului utero-vaginal. “Metodele noastre de tratament sunt cele mai moderne, acceptate şi confirmate pe plan naţional şi internaţional şi avem o rată de succes de peste 90%.” a declarat Dr. Bratilă.

Este fondatorul şi preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie înfiinţate în 1999 şi redactorul şef al Revistei Române de Uroginecologie şi Boli ale Planşeului Pelvin. De-a lungul timpului s-a implicat activ la organizarea de congrese, cursuri şi workshopuri cu tematică de uroginecologie pentru medicii rezidenţi şi specialişti.

Prin crearea Societăţii de Uroginecologie în România în anul 1999 am îndeplinit visul înaintaşilor mei, şi în special al profesorului doctor Dan Alessandrescu, care a avut preocupări prioritare nu numai pe plan naţional, dar şi pe plan internaţional în materie de uroginecologie şi de la al cărui izvor m-am adăpat o perioadă bună de timp. Reuşind să fac această societate la acel moment, ştiu că i-am dăruit una din marile bucurii ale vieţii sale.” ne-a spus Dr. Bratilă.

În egală masură, Dl. Prof. Dr. Bratilă este recunoscut pentru contribuţia remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind dintre puţinii medici specializaţi în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii.

La începutul anilor '50, în ţara noastră, Prof. Dr. Eugen Aburel a pus la punct o metodă de tratament conservator cu păstrarea uterului şi a ovarelor în cazul femeii diagnosticate cu cancer de col uterin. Operaţia se realiza exclusiv pe cale abdominală prin tehnica chirurgicală clasică. Metoda nu a avut o popularitate foarte mare, dar la mijlocul anilor '90, Prof. Dr. Daniel Dargent  din Lyon a preluat tehnica românului Aburel - fără a ezita să recunoască acest lucru, perfecţionând-o în sensul că operaţia este efectuată pe cale vaginală, fiind  mai puţin invazivă. Mai mult, a adăugat la operaţia în sine scoaterea ganglionilor pe cale laparoscopică. Astfel, metoda Dargent, constând în combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginală, oferă un avantaj major femeii, în sensul restabilirii imediate postoperatorie. În plus, beneficiul imens este acela că femeia rămâne femeie, că există viaţă după cancer", a precizat Dr. Brătilă.
 

În 2002, Prof. Dr. Dargent a venit în România şi împreună cu Prof. Dr. Brătilă au efectuat la Spitalul Militar Central o intervenţie chirurgicală aplicând noua metodă.
"Abia în 2007, la Spitalul Euroclinic, am putut să folosesc, în premieră, această metodă cu echipa mea", spune Dr. Brătilă, adăugând “...de atunci am operat prin această tehnică peste 30 de femei cu vârsta sub 40 ani, fără nici o complicaţie sau recidivă a bolii, 4 dintre ele ducând la termen sarcina, aceste rezultate fiind comunicate atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

O altă precocupare importantă cu beneficii pentru paciente este introducerea şi dezvoltarea unui concept nou de chirurgie, chirurgia cu recuperare rapidă - “Fast Track Surgery”, echipa Dl. Dr. Bratilă având peste 2000 de cazuri tratate prin tehnici de chirurgie minim invazivă cu scopul de a reduce disfuncţionalitatea organelor şi în consecinţă cu o recuperare postoperatorie rapidă şi complicaţii reduse.

Dl. Prof. Dr. Bratilă a obţinut competenţe în: Oncologie ginecologică, Colposcopie, Ecografie obstetricală şi ginecologică, Histeroscopie şi Laparoscopie ginecologică. A urmat cursuri de supraspecializare la Centrul Internaţional de Chirurgie Endoscopică Clermont Ferrand, 2000, Şcoala Europeană de Oncologie Ginecologică, Heemskerk, Olanda, 1995, Curs Internaţional de Uroginecologie, Leyden 1998  şi Enschede 2001, Olanda si curs de Laparoscopie Ginecologică, Prof J. Donnez , Bruxelles, Belgia, 2000.

Preocupat permanent de dezvoltarea profesională, Dl. Prof. Dr. Bratilă a participat la numeroase cursuri postuniversitare, dintre care amintim:
•    2011: Ecocardiografie fetală şi anomalii congenitale, Londra, Anglia
•    2009: Ecografia în travaliu  şi eco Doppler în obstetrică,  Londra, Anglia
•    2008: Actualităţi în ecografia 3D/4D obstetrical şi ginecologică, Bucureşti, România
•    2008: Workshop în tehnici avansate de chirurgie reconstructivă pelvină, Medizinisches Zentrum Kreis Aachen gGmbH, Germania
•    2007: Chirurgie ginecologică: tehnici actuale pentru tratamentul endometriozei profunde, European Institute of Laparoscopic Surgery, Strassbourg, Franţa
•    2007: Histeroscopia radicală, Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică, Budapesta, Ungaria
•    2007: Tehnici inovatoare chirurgicale în incontinenţa şi prolapsul avansat utero-vaginal
Dl. Prof. Dr. Bratilă este un profesor remarcabil: mentor pentru mulţi dintre specialiştii în obstetrică-ginecologie şi uroginecologie, Dl. Prof. Dr. Bratilă şi-a adus un aport deosebit în formarea profesioniştilor în aceste domenii:
•    A susţinut  numeroase cursuri şi wokshopuri pentru rezidenţi şi specialişti cu diverse teme: uroginegologie, tehnici avansate de chirurgie ginecologică - histerectomia vaginală, laparoscopia
•    A participat activ la organizarea de congrese medicale naţionale cu participare internaţională: Congresul Societăţii Române de Uroginecologie (7 ediţii), Congresul Societăţii Române de Endocrinologie Ginecologică (2011), Congresul Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie (2004)

Ca o recunoaştere a expertizei deosebite, a fost invitat să susţină demonstraţii la universităţi de renume din Europa şi SUA,  alături de personalităţi înternaţionale în domeniu:

o    2004, Prof. Dr. H. Reich şi Prof. Dr. Charles Koh, Milwakee University, SUA
o    2004, Prof. Dr. D. Dargent, Lyon
o    2003, Prof. S. Goldberg, Sp. Cl. Beersheva, Israel
o    2002, Prof. Assoc. Harry Reich, Columbia University, SUA
o    2000, Dr. Maurice Webb, Mayo Clinic, Arizona

Dl. Prof. Dr. Bratilă este autor şi co-autor al 8 cărţi de specialitate, a publicat 28 articole medicale în reviste de renume şi a participat cu 56 comunicări orale şi postere la numeroase congrese internaţionale şi naţionale.
Este membru în numeroase societăţi medicale:
•    Fondator şi  Preşedinte Societatea Română de Uroginecologie
•    Asociaţia Americană  a Laparoscopiştilor Ginecologi (AAGL)
•    Societatea Americană de Uroginecologie (AUGS)
•    Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică (ESGO)
•    Societatea Română de Oncologie Ginecologică
•    Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie
•    Societatea Română de Endocrinologie Ginecologică

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.