Alege sectiunea

Indicele de Masă Corporală (IMC) sau BMI

Simplu. Calculezi ceea ce se numeşte Indicele de Masă Corporală (IMC) sau BMI (Body mass Index -  termenul anglo-saxon). CALCULEAZĂ  IMC AICI !  

IMC

Status greutate

18.5 - 24.9

sănătoasă

25.0 - 29.9

supraponderali

30.0 - 34.9

obezitate grd. I

35.0 – 39.9

obezitate grd. II

40

obezitate morbidă

Indicele de masă corporală (IMC) este un raport între greutate şi înaltime, care este frecvent utilizat în clasificarea excesului de greutate şi a obezităţii în populaţiile adulte. Se calculează împărţind greutatea, în kilograme, la pătratul înălţimii, în metri (kg/m2). IMC este cea mai utilă unealtă de calcul a excesului de greutate şi a obezităţii, deoarece este aceeaşi pentru ambele sexe şi pentru toate vârstele la adulţi. Cu toate acestea, ar trebui să fie considerată ca un ghid relativ, deoarece nu poate corespunde aceluiaşi grad de grăsime, la persoane diferite. 

Organizaţia Mondială a Sănatăţii (OMS) defineşte "excesul de greutate" / supraponderal(ă) ca un IMC > 25 şi "obezitatea" ca un IMC > 30. Aceste valori de referinţă oferă un punct de reper pentru o evaluare individuală, dar exista dovezi că riscul de boli cronice în rândul populaţiilor creşte progresiv de la un IMC de 21. 

Standardul OMS de Creştere a Copilului, lansat în aprilie 2006, include diagrame IMC pentru sugari şi copiii mici până la vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, excesul de greutate şi obezitatea la copiii cu vârste cuprinse între 5 si 14 ani este o provocare, deoarece nu există o definiţie standard a obezităţii infantile aplicabilă în întreaga lume. OMS este în curs de dezvoltare în prezent a unei  formule internaţionale de creştere şi dezvoltare pentru copiii de vârsta scolară şi adolescenţi.

Consecinţele obezităţii:

  • Boli cardiovasculare (în special, boli de inimă şi accidentul vascular cerebral) - deja numarul 1 in lume ca şi cauză de deces, omorând 17 milioane de persoane în fiecare an. 
  • Diabetul zaharat tip 2 - care a devenit rapid o epidemie globală. OMS prevede creşterea cu 50% a numarului de decese din acestă cauză în urmatorii 10 ani.
  • Tulburari musculo-scheletice - în special osteoartrita. 
  • Unele tipuri de cancer (endometrial (uter), sân şi de colon)