Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Implantul dentar

implantul dentar

Ce se întâmplă când pierzi un dinte?

Dacă ai pierdut unul sau mai mulţi dinţi, probabil vei descoperi că ai pierdut şi altceva. Poate că ai pierdut zâmbetul tău natural sau poate că aproape ai uitat când ai muşcat sănătos dintr-un măr sau ai băut apă rece direct de la cişmea. Sau poate că eşti jenat atunci când mănânci sau vorbeşti în public. Este posibil ca dinţii rămaşi să se fi deplasat déjà sau să suferi de dureri de cap sau de contracturi musculare.

Lipsa dinţilor îţi va afecta:

  • Gura: zămbetul, poziţia dinţilor, confortul
  • Maxilarul: masa osoasă, abilitatea de a mesteca, igiena orală
  • Faţa: estetica, aspectul, contractura musculară
  • Viaţa: felul în care mănânci, vorbeşti şi ai încredere în tine

Îţi lipseşte confortul pe care îl aveai odată oriunde te aflai, acasă, la muncă sau cu prietenii?

“Acum nu-mi mai este teamă să zâmbesc. Implantul dentar mi-a schimbat viaţa”!”

Cristina a aflat despre soluţia implantului dentar după 40 ani. Acum are implanturi atât pe arcada superioară, cât şi pe cea inferioară.

 

Implantul dentar: o soluţie estetică şi naturală care îţi redă încrederea în sine

Cu ajutorul Implantului dentar îţi poţi recăpăta aproape toate funcţiunile pe care le îndeplineau dinţii tăi naturali. Arătând şi comportându-se similar cu dinţii naturali şi fiind ataşate sigur la nivelul osului, implanturile dentare îţi vor reda încrederea în sine şi îţi vor imbunatăţi aspectul. Vei putea să mânânci ceea ce îti place şi să vorbeşti uşor şi clar, iar toate astea îti vor da un nou sentiment de linişte şi siguranţă.

Specialiştii nostri stomatologi îţi oferă cele mai moderne soluţii de implantologie şi prostetică dentară. Cere-i medicului să-ţi facă o evaluare pentru a afla dacă implantul dentar este soluţia potrivită pentru tine.

Implantul dentar: o soluţie de tratament mai bună

Ce este un implantul dentar?

Implantul dentar reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural. El are forma unui "şurub" care se ancorează în os la nivelul alveolei dintelui lipsă şi susţine pe porţiunea sa superioară o coroană artificială, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare. Implanturile sunt confecţionate din materiale bine tolerate, care se integrează eficient în ţesutul osos. Beneficiul major al implantului dentar este oferirea de suport stabil pentru noul dinte.

Care sunt avantajele implantului dentar?

  • Funcţionalitate imbunătăţită. Există multe opţiuni pentru înlocuirea coroanei dintelui, însă doar implantul dentar înlocuieşte rădăcina. Odată ce implantul este integrat complet în os el funcţionează la fel de bine ca şi dintele natural.
  • Aspect cât mai natural. Dacă este realizat corect, implantul dentar este greu de deosebit de dinţii naturali.  
  • Nu necesită prelucrarea dintilor învecinaţi. Când dinţii absenţi sunt înlocuiţi cu punţi dentare, dinţii care marginesc "golul" (dinţii stâlpi) trebuie şlefuiţi, pierzându-se din structura dură dentară sănătoasă a acestora.
  • Pierdere osoasă redusă. Atunci când dintele lipseşte, osul începe să se resoarbă treptat, pierzând din înălţime şi grosime. Plasarea unui implant dentar în locul dintelui poate chiar stimula dezvoltarea osoasă, prevenind pierderea de os.
  • Reprezintă o investiţie. Implantul dentar poate iniţial să pară mult mai scump decât tratamentele tradiţionale. Totuşi, costul succesului pe termen lung este frecvent echivalent cu soluţiile de tratament temporare repetitive.

Cum se efectuează un implant dentar?

Este o procedură chirurgicală care se efectuează în cabinetul de stomatologie şi care durează aproximativ o oră. Pentru controlul durerii, interventia se face frecvent sub anestezie locală, iar uneori cu sedare sau sub anestezie generală dacă durata operaţiei va fi mai lungă sau dacă pacientul este foarte anxios. Întregul proces poate dura câteva luni, între 3 până la 6 luni, uneori mai mult. Cea mai mare parte a timpului este necesară vindecării şi aşteptării creşterii noului os la nivelului maxilarului.

Presupune mai multe etape:

  • Consultul iniţial. După o evaluare atentă a istoricului dentar şi medical, medicul va stabili dacă eşti un bun candidat pentru implantul dentar.  
  • Pregatirea maxilarului pentru obţinerea unui volum de os adecvat inserării, un proces care poate presupune grefă osoasă atunci când nu există un suport osos suficient pentru susţinerea implantului. În cazul implanturilor în zona laterală a maxilarului superior, dacă volumul osos este insuficient sau dacă raportul sinusului maxilar este intim cu zona de inserţie a şurubului, este necesară o intervenţie suplimentară de lifting de sinus şi aditie osoasă.
  • Introducerea implantului în os. Gingia care acoperă osul unde va fi poziţionat viitorul implant este tăiată şi îndepărtată. Cu ajutorul unor freze speciale, se crează în os un canal în care implantul este fixat strâns. Gingia este apoi plasată peste implant şi suturată.
  • Perioada de integrare a implantului în os. După fixarea implantului este necesară o perioadă în care ţesutul osos va creşte şi se va ancora în suprafaţa rugoasă a implantului. Acest proces care durează între 6 săptămâni până la 6 luni ajută la furnizarea unei baze solide pentru noul tău dinte artificial, exact cum rădăcina funcţionează pentru dintele natural.
  • Ataşarea bontului protetic. Când osteointegrarea este gata, pe implant se ataşează o piesă metalică numită bont protetic, deasupra căreia medicul poate plasa coroana ceramică, puntea sau proteza dentară ce va inlocui dintele sau dinţii lipsă.
  • Alegerea unui nou dinte artificial. După ce bontul protetic a fost ataşat, gingia trebuie să se vindece timp de una sau două săptămâni inainte ca lucrarea protetică definitivă să fie ataşată.

Implantul dentar: soluţii unice

“Am ales să-mi pun un implant dentar deoarece îmi doream o rezolvare permanentă şi un dinte care să arate cât mai natural.”

Mihai are un implant care susţine o coroană şi două implanturi posterioare care susţin o punte.

Înlocuirea unui singur dinte

Dacă îţi lipseşte un singur dinte, îl poţi înlocui fără afectarea dinţilor învecinaţi aşa cum se întâmplă dacă tratamentul presupune o punte.

Înlocuirea mai multor dinţi

Dacă ai pierdut mai mulţi dinţi, înlocuirea lor cu implanturi dentare este o alternativă excelentă. Înlocuirea acestora nu este dependentă de susţinerea din partea dinţilor din jur. În plus, implanturile vor rămâne bine ancorate şi sigure şi nu vor aluneca, nu se vor desprinde şi nu vor cauza iritaţia gingiei, aşa cum se întâmplă în cazul punţilor tradiţionale sau protezelor parţial mobilizabile.

Înlocuirea unei întregi arcade superioare sau inferioare

Dacă ai pierdut toţi dinţii de pe arcada superioară sau inferioară şi acum ai o proteză totală mobilă, atunci proteza susţinută de implanturi este cea mai bună soluţie pentru tine. Se vor elimina astfel alunecarea şi mişcarea protezei, nu vei mai avea durere, nu vei mai fi jenat sau preocupat de cum arăţi. Vei putea râde sau vorbi cu încredere şi te vei putea bucura de alimentele tale preferate.

Recuperare medicală ghidată

Medicii noştri stomatologi sunt preocupaţi să-ţi ofere o vindecare cât mai facilă şi lipsită de durere. Astfel, după aplicarea unui implant dentar, sinus lift, rezecţie apicală, extracţie de molari de minte, etc., anumite tehnici specifice de electroterapie, laserterapie şi ultrasunete vor îmbunătăţti şi accelera vindecarea. Te vei simţi bine şi relaxat într-un mediu confortabil, alaturi de un personal înalt specializat.

Întreabă medicul stomatolog  despre cum te poate ajuta recuperarea medicală ghidată.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Cătălin Sava, medic stomatolog