Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Care e cea mai buna alegere: bona, gradinita sau bunicii?

A trecut vremea in care puiul tau avea nevoie permanenta de tine. A crescut, iar tu va trebui sa te intorci curand la locul de munca. In grija cui il vei lasa?! Bona, gradinita sau bunici?! Iti propun sa ne gandim impreuna.

Bona: o alegere de cele mai multe ori dificila. Cu experienta sau fara? Tanara sau nu? O persoana  cunoscuta sau aleasa prin interviu? Trebuie sa fii foarte atenta pentru ca in timp copilul tau va imprumuta multe din gesturile, comportamentul si limbajul ei.

Sfatul meu: alege o persoana de incredere, cu educatie, vesela si energica pentru ca puiul tau sa fie stimulat in permanenta. Stabileste clar de la inceput reguli pe care va trebui sa le respecte (programul zilnic, orarul de masa, de joaca si somn). 

Gradinita: in jurul varstei de trei ani este perioada potrivita pentru inceperea gradinitei. Este un moment dificil pentru  aproape toti copiii. Majoritatea refuza categoric sa mearga la gradinita, iar dimineata ii lasi de obcei cu lacrimi in ochi. Poate fi mult mai usor daca iti pregatesti copilul  din timp pentru aceasta experienta.

Sfatul meu: cu cateva luni inainte incearca sa-i explici unde va merge, incurajeaza-l, povestete-i ce lucruri frumoase si interesante va face acolo. Cu tact, rabdare si sustinere, va trece mai usor peste momentul despartirii dimineata.

Incearca sa te informezi  foarte bine asupra conditiilor pe care le ofera gradinita. Alege o gradinita in care grupele au cel mul 15/20 copii si ofera o activitate diversificata (activitati sportive, invatarea unei limbi staine, activitati in aer liber). Vei vedea rezultate in scurt timp, copilul tau devine mult mai sociabil, isi dezvolta limbajul, devine mai independent.

Bunicii: sunt o optiune in cazul in care stau in acelasi oras, sunt inca ”in putere” si rabdatori. Iti poti lasa copilul in grija lor pentru ca sunt cele mai de incredere si iubitoare persone, il cunosc din primele zile si il inconjoara cu toata dragostea lor. Totusi, ar putea exagera cu protectia lor si sigur l-ar rasfata mai mult decat e cazul, iar energia puiului tau ii va epuiza.

Pare a fi o decizie dificila. Oricare va fi alegerea ta, pentru copilul tau va insemna o schimbare importanta.  Alege gandindu-te in perspectiva, punand intotdeauna educatia, si confortul copilului tau pe primul loc.

 

Afla mai multe:

Cum gestionezi relatia cu bunicii in educarea copiilor?