Vitamina B2, sau riboflavina, este o vitamină solubilă în apă, care se găsește în organism sub formă de mononucleotide flavinice (flavocoenzime FMN) și dinucleotide adenin flavinice (FAD), cea de a doua formă fiind mai abundentă. Aceste coenzime joacă un rol important în majoritatea proceselor energetice și biochimice din organism, intervenind în reacțiile enzimatice de oxido-reducere. De asemenea, intervin în protecția celulelor împotriva stresului oxidativ.
Vitamina B2 se obține din dietă și anume din: carne, lactate, legume verzi, pâine și cereale. Are o culoare caracteristică galbenă, motiv pentru care este folosită și ca aditiv colorant în industria alimentară. Cea mai mare parte este absorbită în jejun. Intrarea acesteia în celule și traversarea membranelor celulare este facilitata de o proteina specifica de transport a riboflavinei. Mici cantități de riboflavină sunt stocate în ficat și este excretată prin urină.
De asemenea, vitamina B2 se secretă în lapte, motiv pentru care la mamele care alăptează crește riscul deficitului de vitamin B2, în timpul sarcinii și alăptării.