Diagnosticul dificultatilor alimentare la copii

De obicei, dificultatile alimentare pot fi dificil de diagnosticat, deoarece se pot manifesta in multe feluri. Parintii cauta adesea ajutor din diverse resurse inainte de a se descoperi cauza exacta si tipul problemei. In practica medicala pediatrica, de cele mai multe ori, refuzul alimentar este considerat, in mod corect, ca efect al unei boli. Insa, uneori, in ciuda investigatiilor extinse, cauzele acestui refuz nu sunt identificate si parintii continua sa fie ingrijorati, iar copilul continua sa aiba un comportament alimentar restrictiv sau selectiv.

Printr-o evaluare aprofundata si abordare metodica se vor analiza: istoricul dificultatii alimentare, abilitatile motorii orale si de hranire, statusul de dezvoltare a copilului, simptomele si semnele asociate. Medici din diverse specialitati – pediatrie, gastroenterologie, alergologie, neurologie, ORL, imagistica, psihiatrie, chirurgie, endocrinologie, nefrologie etc. vor investiga factorii care contribuie la tulburarea de alimentatie si vor recomanda o serie de teste specifice pentru a identifica cauza tulburarii alimentare. In functie de diagnostic se va realiza un plan de terapie care va implica dieteticieni, logopezi, psihologi si kinetoterapeuti.
Centrul pentru Dificultati Alimentare la Copii: Echipa multidisciplinara. Investigatii complete. Coordonarea ingrijirii.
Pasi de urmat
Un medic pediatru cu pregatire speciala in dificultati alimentare va face o evaluare initiala complexa pe baza examenului clinic si a istoricului medical si alimentar al copilului. Acest medic va coordona ingrijirirea copilului in cadrul centrului.
Parintii sau alte persoane care ingrijesc copilul vor fi intervievati formal pentru a se evalua daca copilul intruneste necesarul nutritional zilnic. Se va evalua comportamentul la masa si interactiunea cu persoana care ofera mancarea prin filmulete realizate de parinti sau urmarirea unei mese.

Informatiile cat mai detaliate pe care i le poti da medicului vor ajuta la intelegerea unor multiple aspecte legate de problema de alimentatie a copilului tau. Te poti pregati pentru consultatie raspunzand la urmatoarele intrebari:

 • Cand mananca copilul?
 • Cu cine?
 • Unde?
 • Ce mananca copilul si cat de des?
 • Ce cantitate de mancare sau formula?
 • Ce si cate gustari mananca intre mese?
 • Cum pregatesti mancarea sau formula?
 • Cum este interatiunea dintre tine si copil la masa?
 • Exista “batalii” in timpul mesei?
 • Copilul este bucuros sau din contra, este suparat sau retras cand vine momentul mesei?
 • Folosesti televizorul, tableta sau jocuri la masa?
 • Copilul consuma excesiv lichide: lapte, sucuri, shake-uri ?
 • Exista gusturi, texturi, aspecte, temperaturi specifice pe care copilul nu le accepta?
 • Copilul are vreo boala cunoscuta care afecteaza alimentatia?

In functie de cauza probabila - problema de alimentatie de cauza organica, cand exista o boala subiacenta sau o tulburare comportamentala de alimentatie se vor recomanda investigatii si consulturi interdisciplinare.

Medici specialisti din cadrul echipei multidisciplinare – gastroenterolog, alergolog, neurolog, ORL-ist, chirurg, cardiolog, nefrolog, endocrinolog, radiolog - vor efectua teste speciale pentru a dignostica o posiba cauza organica sau o complicatie a tulburarii de alimentatie.

Psihiatrul pediatru cu experienta in tulburari alimentare la copii va identifica stilul de practica parentala privind hranirea copilului si va lucra cu parintii pentru a dezvolta un plan de tratament individualizat. Va diagnostica si trata tulburarile psihiatrice daca acestea stau la baza tulburarilor alimentare.

Evaluare multidisciplinara a copilului cu dificultati alimentare

Alergii si intoleranta alimentara

Anomalii anatomice (defect de buza sau palat)

Evaluarea organelor abdominale

Investigatii si tratamentul bolilor digestive

Evaluarea videoscopica a deglutitiei (modul in care un aliment este inghitit)

Evaluare abilitati oro-motorii (ex. prematuritate), evaluare deglutitie

Afectiuni nervi cranieni, afectiuni neuro-musculare

Evaluare alimentatie, consiliere nutritionala

Anomalii anatomice, tulburari de deglutitie

Evaluare si incadrare in tulburari de comportament alimentar

Testare psihologica, testare senzoriala

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate