Diagnostic chisturi ovariene

Daca in timpul examinarii pelvine, medicul ginecolog depisteaza un ovar marit, va recomanda efectuarea unei ecografii, si de la caz la caz, a unei tomografii computerizate (CT) sau rezonante magnetice nucleare (RMN) pelvine care sa ajute la diferentierea unui chist ovarian de o tumora.
 
Cand diagnosticul de cancer ovarian este putin probabil, femeia este reexaminata la cateva luni.
 
Daca se suspecteaza prezenta cancerului sau rezultatele investigatiilor nu sunt clare, ovarele pot fi examinate pe cale laparoscopica, instrumentul fiind introdus in cavitatea abdominala printr-o incizie mica practicata imediat inferior de ombilic. In plus, se pot obtine mostre de tesut care se analizeaza la microscop.
 
De asemenea, se pot face analize de sange pentru masurarea concentratiilor unor substante care ar putea indica prezenta cancerului – markeri tumorali, cum este antigenul 125 al cancerului (CA125).
Cresterea concentratiei acestui marker nu confirma diagnosticul de cancer, dar impreuna cu alte elemente poate sustine diagnosticul. CA 125 este folosit pe scara larga pentru monitorizarea tratamentului si depistarea recurentei.
 
Scorul ROMA este o analiza de laborator care combina doi markeri tumorali: CA125 si HE4. Tesutul ovarian normal produce o cantitate minima de HE4 (Human Epididymis Protein 4), insa aceasta proteina este supraexprimata in cancerul ovarian. Atunci cand HE4 este adaugat la testarea CA125, creste sensibilitatea detectarii unui cancer ovarian inca din stadiile precoce. Scorul ROMA este un bun instrument de diagnostic diferential folosit in cazul femeilor diagnosticate cu o masa pelvina. Calculeaza posibilitatea ca acea masa sa fie de natura canceroasa, ajutand astfel la stabilirea conduitei terapeutice.
 
Lichidul acumulat in cavitatea chistului poate fi aspirat cu ajutorul unui ac, fiind ulterior testat pentru prezenta de celule canceroase.