Consiliul de tumori colorectale

Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala din Ponderas Academic Hospital tine lunar Consiliul de tumori colorectale (Tumor Board) pentru a discuta cazurile curente de cancere colorectale. Scopul acestor conferinte este de a determina modalitatea optima de tratament pentru fiecare pacient cu cancer de colon sau rect. Echipa multidisciplinara de specialisti – chirurgi colorectali, oncologi, anatomopatologi si radioterapeuti – stabileste pentru fiecare pacient in parte cea mai adecvata modalitate de tratament pentru obtinerea celui mai bun rezultat si urmareste atent pe termen lung evolutia pacientului.

Toate optiunile de tratament vor fi detaliate in discutiile dintre chirurg si oncologul medical si pacient si persoanele apropiate acestuia (cu permisiunea pacientului), orice decizie medicala fiind luata numai dupa informarea acestora si de comun acord.

Urmarim pe termen lung pacientii cu cancer colorectal

Managementul tuturor pacientilor cu cancer colorectal este responsabilitatea unei echipe multidisciplinare. In orice moment al tratamentului multimodal al cancerului colorectal unul dintre membrii echipei multidisciplinare este nominalizat ca fiind clinicianul responsabil de indrumarea pacientului -  in stadiile incipiente ale afectiunii este medicul chirug colorectal, in timpul tratamentului adjuvant (inainte de operatie), medicul oncolog medical sau radioterapeutul, iar in stadiile avansate, oncologul sau specialistul in suport paleativ.

Relatia acestora cu pacientul trebuie sa fie explicita si bine inteleasa de pacient si comunicata medicului de familie.

Unul dintre membrii echipei multidisciplinare trebuie sa se ocupe de urmarirea pacientilor si supravegherea acestora pe termen lung, astfel incat sa se asigure o monitorizare permanenta a starii de sanatate a pacientului si accesul acestuia la un tratament adecvat.

Atunci cand ai o problema de sanatate, tot ce iti doresti este sa stii de ce suferi, ce ai de facut in continuare si care sunt cele mai bune optiuni de tratament in cazul tau.

O echipa multidisciplinara de medici si asistente medicale specializate colaboreaza pentru a crea un plan de ingrijire personalizat care sa ofere cel mai bun rezultat in cazul fiecarui pacient in parte, adaptat nevoilor acestora. Pacientul este evaluat minutios inainte de operatie, astfel incat sa se descopere si sa se trateze precoce alte afectiuni asociate.

In cadrul centrului se tine lunar Consiliul de tumori colorectale (Tumor Board) pentru a discuta cazurile curente de cancere colorectale. Scopul acestor conferinte este de a determina modalitatea optima de tratament pentru fiecare pacient cu cancer de colon sau rect.

In plus, pacientii cu cancer colorectal beneficiaza de o ingrijire completa si pe durata nedeterminata asigurata de o echipa complexa de medici – chirurg colorectal, oncolog, radioterapeut, imagist interventionist, endoscopist, cardiolog, infectionist, pneumolog, urolog si stoma-terapeuti. In functie de momentul procesului de ingrijire,unul dintre membrii echipei multidisciplinare se ocupa de urmarirea pacientului si supravegherea acestuia pe termen lung, astfel incat sa se asigure o monitorizare permanenta a starii de sanatate a pacientului si accesul acestuia la un tratament adecvat.