Eşti aici

Ecografie cardiaca si vasculara avansata - Centrul de Cardiologie Floreasca

Atunci cand este efectuata de catre un medic ecografist experimentat folosind cele mai moderne tehnici de ecocardiografie, ecografia cardiovasculara este o investigatie importanta in cardiologie.

Pacientii care beneficiaza cel mai mult de experienta in ecografie a medicilor cardiologi din Centrul de Cardiologie Floreasca sunt pacientii cu:
 • Boala de inima – cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct de miocard, trombi intraventriculari, pseudoanevrism ventricular, etc.
 • Boli valvulare – insuficienta mitrala, prolaps de valva mitrala (PVM), stenoza aortica, boli genetice cardiace, valve cardiace artificiale, etc.
 • Cardiomiopatie hipertrofica (CMH)
 • Insuficienta cardiaca
 • Ateroscleroza carotidiana
 • Pacienti cu patologie cardiaca neclara
 • Pacienti cu cancer tratati cu chimio si radioterapie pentru evaluarea afectarii miocardice cat mai precoce - cardiotoxicitate
Beneficiind de posibilitatile tehnice avansate ale ecografului Philips EPIQ 7 – in prezent, unul din cele mai performate ecografe cu aplicatii in bolile cardiovasculare, putem evidentia in detaliu diverse structuri ale inimii si vaselor si putem aprecia cu mai multa acuratete miscarea miocardului.
Astfel, ecografia cardiaca moderna devine o componenta importanta in evaluarea functiei cardiace, a ischemiei miocardice, a mecanismelor valvulopatiilor si a afectarii incipiente a inimii la pacientii oncologici.” - Dr. Alina Lemeni, medic primar cardiolog.
Atunci cand este efectuata de catre un medic ecografist experimentat, ecografia cardiaca este o investigatie importanta in cardiologie, si in special in evaluarea ischemiei cardiace. De-a lungul a peste 60 de ani, ecocardiografia si-a dovedit valoarea ca investigatie esentiala si indispensabila in diagnosticul si evaluarea bolii coronariene ischemice.

Ecocardiografia pentru evaluarea ischemiei miocardice permite:

Evaluarea cineticii parietale
Gradul de miscare al peretilor (miscarea este redusa in cazul afectarii ischemice)
Evaluarea deformarii miocardice (strain) prin imagini 2D (speckle tracking)
Evaluarea 3D a volumului ventricul stang (VS) si a fractiei de ejectie (FE)
Chimioterapia si radioterapia se bazeaza pe concepul de distrugere lenta a celulelor canceroase in decursul a mai multor cicluri de tratament. Acestea sunt spatiate pentru a permite celulelor sanatoase sa se regenereze si sa se repare inainte de ciclul urmator. Spre deosebire de acestea, celulele canceroase nu pot sa-si refaca ADN-ul distrus la fel de repede, ceea ce duce la distrugerea lor. Insa tratamentul pentru cancer poate avea ca efecte secundare aparitia unor boli cardiovasculare, cum ar fi insuficienta cardiaca, aritmii, afectare valvulara, accelerarea aterosclerozei sau afectarea pericardului.
De aceea, un nou domeniu medical – cardio-oncologia – care reuneste medici oncologi si cardiologi colaboreaza pentru a evalua pe termen lung riscul de afectare cardiaca si pentru a identifica precoce consecintele afectarii inimii dupa tratamentul oncologic. Supravegherea imagistica a functiei cardiace la pacientii cu cancer se poate efectua ecocardiografic sau prin imagistica RMN.
Ecocardiografia este cea mai accesibila metoda de evaluare a afectarii inimii pentru cei mai multi pacienti care au supravietuit unui cancer si care au fost tratati cu chimio sau radioterapie. Se stie ca anumiti agenti de chimioterapie si radioterapia tintita la nivelul toracelui pot afecta inima, in special datorita cardiotoxicitatii – iar simptomele pot sa apara dupa luni sau ani dupa tratamentul pentru cancer.
Imaginea artiocolului

 

 

“Utilizand noile tehnici ecocardiografice, cardiologii sunt un suport pentru oncologi ajutandu-i pe acestia sa ia decizii privind tratamentul pacientilor lor.

 

Diverse metode ecografice moderne sunt astazi disponibile in Centrul de Cardiologie Floreasca. Ecocardiografia 3D permite calcularea foarte precisa a fractiei de ejectie.

 

In plus, o inovatie in ecocardiografie, folositoare in cazul acestor pacienti, este metoda speckle traking (strain imaging). Acest soft de vizualizare avansata permite evaluarea deformarii miocardice sistolice a ventricului stang (strain). Strain imaging este foarte utila pentru ca rafineaza diagnosticarea precoce a afectarii miocardice, cu mult inainte de aparitia sipmtomelor.” – a explicat Dr. Alina Lemeni, medic primar cardiolog, importanta evaluarii precoce prin ecocardiografie a pacientilor cu cancer care sunt tratati cu chimioterapie sau radioterapie.

De ce este utila evaluarea ecografica periodica a inimii la pacientii tratati pentru cancer:
 1. In cazul anumitor citostatice, cardiotoxicitatea este reversibila daca este detectata in stadiile initiale
 2. Cardiotoxicitatea se poate maifesta si dupa 20-25 ani de la efectuarea tratamentului
 3. FE nu este suficient de subtila in diagnosticarea precoce a afectarii miocardice, mai ales la pacientii asimptomatici
 4. Peak sistolic strain este corelat in studii mult mai bine cu contractilitatea, comparativ cu FE
 5. Strain-ul L are cea mai buna reproductibilitate
Dezvoltarea tehnologiei speckle tracking sau a strain imaging a permis masuratori ale deformarii (strain) si ale ratei deformarii (strain rate) miocardice folosindu-se evaluarea bidimensionala (2D) pentru a cuantifica functia miocardica globala si regionala.

Ecocardiografia cu tehnologie speckle traking (strain imaging) permite:

O mai buna evaluare a afectiunilor cardiace
Boala coronariana ischemica, boli valvulare, insuficienta cardiaca
Monitorizarea pacientilor cu cancer
Chimioterapia si radioterapia pot afecta miocardul (cardio-toxicitate)
Optimizarea terapiei de resincronizare cardiaca
Ecografia cardiaca cu substanta de contrast Sonovue imbunatateste semnificativ calitatea imaginii in cazul ecocardiografiei de repaus si a ecocardiografiei de stres si in plus, furnizeaza informatie suplimentara privind delimitarea neta a endocardului. Permite o evaluare sigura si completa a structurii si functiei miocardice, iar prin informatiile pe care le furnizeaza, se reduce nevoia de teste aditionale mai invazive si costisitoare.

Ecografia cardiaca cu substanta de contrast (Sonovue) permite:

Vizualizarea corecta a endocardului la pacientii cu imagine ecografica dificila
Evaluarea cu acuratete a fractiei de ejectie (FE)
Confirmarea sau excluderea unor anomalii la nivelul ventricului stang (VS)
Cardiomiopatie hipertrofica (CMH) apicala, trombi apicali, pseudoanevrism ventricular, non-compactare ventriculara
Care sunt avantajele pe care le aduce ecocardiografia cu substanta de contrast Sonovue?
La un numar important de pacienti, ecocardiografia nu reuseste sa produca imagini utile pentru diagnosticare, principala cauza fiind obezitatea si bolile pulmonare (bronhopneumopatia obstructiva cronica, BPOC). Aceste aspecte au ca efect evaluarea inexacta a functiei ventriculului stang (VS) si o reproductivitate mai putin decat optima, ceea ce va duce la necesitatea suplimentarii cu alte teste. Folosind agenti de contrast aceste probleme se rezolva.
SonoVue este un agent de contrast nou, de generatia a 2-a, cu microbule dintr-un gaz cu greutate moleculara mare care nu este solubil in apa sau alte fluide ale organismului. Deoarece caracteristicile ecografice ale microbulelor sunt diferite fata de cele ale celulele sanguine si tesutul din jur, se vor obtine semnale ecocardiografice mai intense, proportionale cu volumul de sange. Astfel, cavitatea ventriculului stang va fi mai bine pusa in evidenta comparativ cu miocardul din jur (care are un volum de sange relativ mai mic). 
Numarul pacientilor cu boli cardiovasculare si cerebrovasculare este in continua crestere, iar complicatiile acestor afectiuni continua sa reprezinte principala cauza de deces si morbiditate in tarile dezvoltate. De aceea, a fost imperios necesar sa se dezvolte tehnici imagistice neinvazive care sa permita diagnosticul precoce si cuantificarea severitatii bolii aterosclerotice.

Ecografia arterelor carotide cu substanta de contrast permite:

Evaluarea placilor aterosclerotice carotidiene
Evaluarea stenozei carotidiene
Reevaluarea cand vizualizarea 2D este dificila
Metoda moderna, neinvaziva, neiradianta si sigura
Ecografia arterelor carotide cu substanta de contrast este o modalitate imagistica moderna, neinvaziva, neiradianta si sigura, capabila sa evalueze placa de aterom vulnerabila, cu risc crescut de rupere de la nivelul arterelor carotide. Este o metoda de diagnostic importanta deoarece permite stratificarea riscului si a prognosticului, si in consecinta planificarea abordarilor terapeutice viitoare.
Evidentiaza morfologia macrovasculara, si ca urmare a posibilitatilor de rezolutie superioara spatiala si temporala, este capabila sa identifice reteaua de microvascularizatie, inclusiv sa vizualizeze neovascularizatia din interiorul placii de aterom. Substanta de contrast folosita este aprobada de FDA (U.S. Food and Drug Administration) pentru a fi folosita in ecografia cardiovasculara.
Obtinerea de imagini tridimensionale (3D) reprezinta o inovatie majora a ecografiei cardiovasculare. Progresul in tehnologia sondelor si al soft-urilor permite achizitii 3D in timp real si evidentierea structurilor cardiace din orice punct spatial.
Utilitatea ecocardiografiei 3D a fost demonstrata in:
 1. Evaluarea cu acuratete a volumului si masei camerelor inimii, evitandu-se estimarile geometrice
 2. Evaluarea miscarii regionale a peretelui ventricului stang (VS) si cuantificarea dissincroniei sistolice
 3. Prezentarea unor imagini reale ale valvelor cardiace
 4. Evaluarea volumetrica in cazul regurgitarilor valvulare si a sunturilor prin color Doppler 3D
Ecocardiografia 3D permite:
 • Masurarea volumelor ventricului stang (VS) si a fractiei de ejectie (FE)
 • Evaluarea tulburarilor de cinetica parietala VS
 • Evaluarea morfologica a valvei mitrale (VM) si a mecanismului regurgitarii
 • Evaluarea morfologica a valvei tricuspida (VT) si a mecanismului regurgitarii
 • Evaluarea morfologica a valvei aortice (VA) bi/tricuspida si calcularea ariei valvei aortice (AVA)
 • Evaluarea cu acuratete a functiei ventriculului drept (VD) la pacientii la care functia VD contribuie la investigarea globala a pacientului – HTP (hipertensiune pulmonara), infarct miocardic inferior (IM), boli congenitale cardiace
 • Evaluarea bolilor congenitale cardiace
 • Reevaluare in cazul pacientilor cu patologie neclara

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate