Investigatii si proceduri

Reprezinta principala metoda de screening in medicina, non-invaziva, sigura si fara efecte adverse, prin intermediul careia medicul obtine imagini ale organelor interne in vederea diagnosticarii sau excluderii unor afectiuni.

Afla mai multe

Fata de ecografia clasica, avantajul acestei metode de diagnostic in cadrul careia pacientului i se administreaza o substanta de contrast, este acela de a vizualiza mai bine vasele de sange ale unei anumite structuri anatomice pe care medicul o investigheaza si de a oferi un diagnostic precis.

Afla mai multe

Permite studiul densitatii unui tesut, poate fi folosita complementar oricarui tip de ecografie si este utila in stabilirea gradului de fibroza a ficatului si in diferentierea formatiunilor tumorale benigne de cele maligne.

Afla mai multe

Este recomandata pentru studierea vaselor de sange si a fluxurilor acestora, in vederea depistarii eventualilor trombi sau a placilor ateromatoase care pot afecta circulatia sangelui si pot creste riscul aparitiei unor boli precum infarctul miocardic sau accidental vascular cerebral.

Permite medicului sa vizualizeze si exploreze esofagul, stomacul, duodenul cu ajutorul unui aparat, numit endoscop. Astfel, se pot diagnostica eventualele afectiuni localizate in regiunea respectiva.

Procedurile se pot efectua cu sedare, sub supravegherea unui medic anestezist. Astfel, in timpul unei proceduri endoscopice:

  • Se pot preleva biopsii
  • Se efectueaza polipectomii
  • Se pot ligatura varicele esofagiene

Reprezinta o procedura diagnostica sau terapeutica in timpul careia se efectueaza examenul intestinului gros (rect si colon). Colonoscopia este in general efectuata pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sangerarea la nivel intestinal, durerea abdominala, modificarea tranzitului intestinal.

De asemenea, este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel.

Reprezinta principala metoda de screening pentru cancerul de colon.

O colonoscopie de control (screening) este necesar a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani si pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal in familie (parinti, copii, rude de sange).

Prin intermediul colonoscopiei se pot efectua tratamente la nivelul intestinului gros pentru anumite afectiuni ce pot preveni evolutia catre boli grave (de exemplu rezectia polipilor colonici ce pot evolua catre cancer, mucosectomii, hemostaza, dilatarea stenozelor) sau pot exclude o eventuala interventie chirurgicala (de exemplu: dilatarea stenozelor postchirurgicale sau a stenozelor inflamatorii, tratamentul hemoragiilor de la nivelul intestinului gros). Investigatia necesita o pregatire speciala si poate fi realizata sub analgosedare, pentru a se asigura confortul maxim al pacientului.

Astfel, in timpul unei proceduri endoscopice:

  • Se pot preleva biopsii
  • Se efectueaza polipectomii
  • Se pot realiza mucoectomii

Recomandata pentru diagnosticarea si stadializarea afectiunilor organelor invecinate tubului digestiv (tumori de pancreas sau de cai biliare, pancreatite cronice, neoplasme gastrice, neoplasme rectale), aceasta investigatie se realizeaza cu ajutorul endoscopului si a ecografiei clasice, sub sedare.

Afla mai multe

Reprezinta o metoda performanta si nedureroasa de explorare endoscopica a tubului digestiv. Investigatia consta in inregistrarea unor imagini captate de capsula pe toata lungimea traseului acesteia – esofag, intestine subtire, colon.

Este o metoda de diagnostic utilizata pentru examinarea arborelui biliar si se efectueaza sub sedare, cu o pregatire in prealabil. Dupa investigatie, pacientul va ramane in salon pentru monitorizare si va putea pleca dupa ce efectul sedativului va fi trecut.

Reprezinta procedura prin care sunt indepartati polipii colonici. Aceasta manevra se efectueaza de obicei in timpul colonoscopiei, daca medicul examinator observa aceste excrescente si considera necesara extirparea lor.

(ligaturi benzi elastic, ablatie cu radiofrecventa a hemoroizilor  procedura Rafaelo)

Afla mai multe

In cadrul investigatiilor cu scop diagnostic se recolteaza biopsii si se efectueaza examene histopatologice sau imunohistochimice. Pacientii pot sa beneficieze de evaluarea stadiului TNM in cancere digestive (esofag, stomac, duoden, colon, rect) sau pancreatico-biliare (colecist, cai biliare, pancreas), dar si forme centrale sau periferice de cancer bronhopulmonar, avand acces la investigatii de inalta performanta de tipul tomografiei computerizate (CT), rezonantei magnetice (RM), precum si bronhoscopie care ofera informatii complementare endoscopiei ultrasonografice (ecoendoscopiei).

Screeningul se utilizeaza pentru a identifica din timp o posibila afectiune grava, precum cancerul, inainte ca boala respectiva sa determine semne si simptome care sa ingrijoreze persoana afectata. Cu ajutorul testelor de screening se pot indentifica precoce (din timp) diferite forme de cancer care afecteaza aparatul digestiv, ceea ce conduce la interventii endoscopice sau chirurgicale efectuate cu intentie curativa. Prin gastroscopie sau colonoscopie se pot depista, dar si indeparta polipii, ceea ce inseamna preventia cancerului gastric sau colonic (se impiedica dezvoltarea cancerului prin indepartarea polipilor care sunt considerai leziuni premaligne).

Determinarea markerilor virali, realizarea profilului bolilor hepatice autoimune, realizarea elastografiei pentru aprecierea stadiului afectarii hepatice, realizarea ecografiei cu substanta de contrast, monitorizarea stadiului hepatitelor virale.

Consult chirurgical, pansament simplu, mici interventii cu anestezie locala, suprimarea firelor de sutura si pansament.

Consultatiile de Gastroenterologie acopera arii diagnostice si terapeutice complexe:

  1. Diagnosticul, monitorizarea si tratamentul hepatitelor cronice
  2. Monitorizarea pacientilor cu boli inflamatorii (Boala Chron, Rectocolita ulcero hemoragica)
  3. Monitorizarea pacientilor cu hepatita cronica virala B, C pana la inceperea tratamentului antiviral, dupa tratament, in caz de recidiva (la 3 luni).
  4. Intocmirea dosarului pentru aprobarea tratamentului decontat CAS.
  5. Monitorizarea pacientilor cu hepatita cronica virala B, C in timpul tratamentului antiviral (lunar)
  6. Monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica inclusive prin endoscopie, dar si ecografie abdominala
  7. Depistarea polipozelor intestinale prin teste genetice
  8. Depistarea Bolii Celiace
  9. Recomandari dietetice in afectiuni hepatice si gastroenterologice
  10. Determinare Markeri virali
  11. Videocapsula endoscopica
  12. Paracenteza exploratory si evacuatorie
  13. Clisme
  14. Teste Genetice pentru depistarea cancerelor de stomac, colon
  15. Teste de Nutrigenetica pentru stabilirea unei alimentatii personalizate.