Chirurgie Oncologica Digestiva - Echipa multidisciplinara

Atunci cand ai o problema de sanatate, tot ce iti doresti este sa stii de ce suferi, ce ai de facut in continuare si care sunt cele mai bune optiuni de tratament in cazul tau.

Echipa multidisciplinara - Cel mai bun tratament. Ingrijire completa. Urmarire pe termen lung

O echipa multidisciplinara de medici si asistente medicale specializate colaboreaza pentru a crea un plan de ingrijire personalizat care sa ofere cel mai bun rezultat in cazul fiecarui pacient in parte, adaptat nevoilor acestuia. Pacientul este evaluat minutios inainte de operatie, astfel incat sa se descopere si sa se trateze precoce alte afectiuni asociate.
In cadrul Departamentului de Oncologie Digestiva se tine lunar Consiliul de tumori colorectale (Tumor Board) pentru a discuta cazurile curente de cancere gastrice sau colorectale. Scopul acestor intalniri medicale este de a determina modalitatea optima de tratament pentru fiecare pacient cu cancer digestiv.
In plus, pacientii cu tumori digestive beneficiaza de o ingrijire completa si pe durata nedeterminata asigurata de o echipa complexa de medici – chirurg specializat in oncologie digestiva, oncolog, radioterapeut, imagist interventionist, endoscopist, cardiolog, infectionist, pneumolog, urolog si stoma-terapeuti. In functie de momentul procesului de ingrijire,unul dintre membrii echipei multidisciplinare se ocupa de urmarirea pacientului si supravegherea acestuia pe termen lung, astfel incat sa se asigure o monitorizare permanenta a starii de sanatate a pacientului si accesul acestuia la un tratament adecvat.

 

Rolul medicului gastroenterolog
 • Excizia polipilor colonici
 • Marcarea tumorii (tatuaj endoscopic) pentru facilitarea actului chirurgical de excizie: localizarea preoperatorie a tumorii, in special a leziunilor mici, greu vizibile, este cruciala pentru a preveni rezecarea unui segment “fals”, in special in abordul laparoscopic
 • Supravegherea postoperatorie - colonoscopii seriate la pacientii operati
Rolul chirurgului oncolog digestiv

Medicii chirurgi din Departamentului de Chirurgie Oncologica efectueaza o gama variata de proceduri chirurgicale pentru cancerele digestive. De la rezectii colonice partiale sau totale prin abord minim-invaziv, la interventii la nivelul rectului fara afectarea muschiului care controleaza retentia de materii fecale. De la abordul polipilor si tumorilor rectale joase prin chirurgie endoscopica transanala, la rezectii largi, cu interesarea altor organe (de ex. metastaze hepatice) pentru oferirea unei supravietuiri cat mai mari in cazul formelor avansate de cancer. 

Cancer colerectal:

 • Rezectii colonice partiale si totale prin abord minim-invaziv laparoscopic
 • Abordul polipilor si tumorilor rectale joase prin chirurgie endoscopica transanala
 • Rezectii largi, cu interesarea altor organe (rezectii de metastaze) pentru oferirea unei supravietuiri cat mai mari in cazul formelor avansate
 • Chirurgia electiva, “la rece”, in cazul formele ocluzive (dupa ce pacientul este scos din ocluzie prin montarea de stenturi de catre gastroenterolog)
 • Montarea camerei de chimioterapie (port- a-catch)

Cancer gastric:

 • Gastrectomie subtotala radicala cu limfadenectomie
 • Gastrectomie totala cu limfadenectomie
 • Gastrectomie polara superioara – in cazuri selectionate
 • Esogastrectomie totala – abord toraco-abdominal
 • Interventii cu caracter paliativ – derivatii digestive

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Rolul medicului anestezist
 • Pregatirea preoperatorie particularizata a pacientului pentru o interventie chirurgicala majora
 • Alegerea celor mai bune solutii de suport analgezic (anestezie peridurala), nutritional (alimentatie parenterala), metabolic, etc
 • Experienta in managementul pacientului oncologic varstnic
 • Suportul specialistilor Unitatii de Transfuzii Sanguine – in situatiile cand este nevoie de autotransfuzia de sange
 • Folosirea protocolului ERAS (Enhanced Recovery after Surgery) de management pre-, intra- si post-operatoriu al pacientului care sufera o interventie chirurgicala majora si care ofera cel mai bun rezultat clinic pe termen scurt – durata de spitalizare redusa, complicatii postoperatorii minime si numar scazut de readmisie. Aceasta va favoriza inceperea in timp util (< 8 saptamani) a tratamentului chimioterapic), ceea ce reprezinta un factor de prognostic favorabil.

Rolul anatomo-patologului

Oferirea detalilor histopatogice si imunohistochimice
necesare unui bilant lezional
Oferirea de informatii privind prognosticul
Oferirea de informatii necesare medicului oncolog
pentru stabilirea tratamentului neo/adjuvant
Rolul medicului oncolog
 • Coordonarea cazului si stabilirea secventei terapeutice: tratament neoadjuvant, adjuvant, stabilirea momentul operatiei (inainte sau dupa chimio sau radioterapie)
 • Chimioterapia - scheme particularizate, conform ghidurilor internationale
 • Disponibilitatea citostaticelor oferite prin programul national cu Casa de Sanatate
 • Radioterapie - colaborarea cu servicii externe cu rezultate dovedite
 • Supravegherea pacientului oncologic pe durata lunga (5 ani)

 

Rolul stomei-terapeutului

Pacientii la care se impune realizare unui anus iliac (colostoma) temporara sau definitiva beneficieza de suportul unui stomaterapeut in alegerea tipului de apareiaj, trainingului pacientului si suportul in cazul complicatiilor.

Rolul psihologului

Impreuna cu medical curant, psihologul ofera progresiv pacientului informatii despre diagnostic si prognostic, permitand atat o informare completa, cat si mentinerea compliantei la tratamentul complex. In plus, psihologul ofera suport familiei pentru depasirea socului emotional si implicarea in ingrijirea pacientului cu cancer colorectal.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate