Banca de Tesut

Banca de tesuturi REGINA MARIA este acreditata de catre Agentia Nationala de Transplant si poate efectua activitati conforme cu legislatia nationala si in concordanta cu reglementarile europene in domeniu. Banca de tesuturi REGINA MARIA realizeaza import, stocare si distributie de cornee, tesuturi musculoscheletale (os, cartilaj, tendoane, ligamente), tesuturi cardiovasculare (vase, valve cardiace) si celule si tesuturi reproductive (ovocite, sperma, embrioni, tesut ovarian, tesut testicular) in folosul pacinetilor.

Transplantul de cornee

Transplantul de cornee este indicat pacinetilor cu afectare corneeana congenitala, in urma unor boli, rani sau traumatisme si este interventia prin care este inlocuita o parte a corneei cu tesut de la un donator, salvand sau restabilind vederea. 
 
Prin intermediul serviciilor oferite de banca de tesuturi, pacientii romani pot beneficia mult mai usor de transplant de cornee, fara timp de asteptare, urmare a parteneriatelor solide stabilite cu banci de tesuturi oculare din Uniunea Europeana. Participam activ la extinderea disponibilitatii tesuturilor corneene inalt calitative pentru nevoile pacientilor din spitalele si clinicile de oftalmologie din Romania, care sunt acreditate ca centre de transplant. 

Prin intermediul serviciilor oferite de banca de tesuturi importam exclusiv grefe conforme, procesate si testate anterior in acord cu cerintele directivelor europene, gata de a fi utilizate (ready-to-use).

Transplantul de os, cartilaj, tendoane si ligamente

Transplantul de de os si de tesuturi moi (cartilaj, tendoane si ligamente) sunt folosite in medicina reconstructiva pentru recuperarea structurala si functionala a tesuturilor lezate in ortopedie si medicina sportiva, neurochirurgie, stomatologie si chirurgia buco-maxilo-faciala. 

Banca de tesut asigura disponibilitatea elementelor necesare pentru osteosinteza si grefe osoase, in urma distructiei osoase, si pentru reconstructii de ligamente, cartilaj articular, a defectelor osoase craniene si ale coloanei vertebrale, dar si pentru reconstructie osoasa asociata implantelor dentare si in tratamentul defectelor osoase parodontale. 

Accesul pacinetilor la tesut musculoscheletal de la donatori reduce perioada de recuperare, previne complicatiile si elimina timpi de asteptare in vederea obtinerii grefelor necesare, acestea avand un inalt standard de calitate care respecta cerintele directivelor europene in materie. Grefele de tesut pot fi utilizate imediat si sunt puse la dispozitia medicului in ziua planificata pentru operatia de transplant.

Banca de tesuturi reproductive 

Disfunctiile sau afectiunile care impieteaza asupra feritilitatii umane sunt o chestiune majora de sanatate. In Romania, intre 15 si 20% dintre cuplurile care isi doresc copii se confrunta cu infertilitate. Acestora li se adauga cei care au probleme de fertilitate urmare a unor afectiuni sau tratamente oncologice (chimioterapie, radioterapie), boli genetice sau alte situatii specifice.  

Banca de tesut REGINA MARIA ofera servicii complete de import, stocare (inclusiv pentru clinicile acreditate FIV), distributie si conservare de tesuturi reproductiv, astfel: 

  • Banca de ovocite 

Stocarea propriilor ovocite sau a ovocitelor de la donator (cunoscut sau necunoscut), indicata  femeilor care nu pot efectua la un moment dat tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocitele proprii in insuficienta ovariana (menopauza precoce sau cu raspuns insuficient la stimularea ovariana), indepartarea chirurgicala sau absenta congenitala a ovarelor, tratamente oncologice, boli genetice, mai multe cicluri FIV esuate. 

  • Banca de sperma

Oferă stocarea pentru uzul propriu sau donarea de sperma pentru a fi folosita de cuplurile care se confrunta cu infertilitate masculina.

  • Banca de embrioni 

Conservarea embrionilor pentru o utilizare ulterioara ca modalitate de prezervare a fertilitatii utila pentru femeile cu cancer care doresc sa aiba copii dupa radioterapie, chimioterapie sau anumite alte tipuri de interventii chirurgicale, care pot provoca infertilitate.
 
Donarea de embrioni este o procedura care permite ca embrionii care au fost creati de persoane care urmeaza un tratament de fertilitate sa fie transferati altor persoane cu infertilitatea netratabila care implica ambii parteneri sau tulburari genetice care afecteaza unul sau ambii parteneri.

  • Banca de tesut reproductiv 

Atunci cand prezervarea propriilor ovocite, respectiv spermatozoizi nu se poate realiza, pacientii au la dispozitie stocarea de tesut reproductiv (ovarian, testicular) in banci dedicate. 
 

Siguranta 

Activitatea bancii de tesuti functioneaza in paralel cu banca de celule stem a retelei REGINA MARIA si nu interfereaza cu activitatea si fluxul de lucru al laboratorului acesteia. 

Sistemele de stocare au arii diferite si personal dedicat fiecarui tip de tesut in parte. Exista toate conditiile necesare pentru stocarea tesuturilor in deplina siguranta pana in momentul utilizarii in interventia chirugicala de transplant. 

Banca dispune de sisteme de monitorizare si de siguranta performante, are capacitati de stocare specifice, cu temperaturi variate, de -190, -80, -20 de grade Celsius in functie de tipul de tesut. 

Exista un sistem integrat de monitorizare si alarmare care functioneaza 24/7 pentru nivelul de azot din tancuri si pentru temperatura din tancuri. Pentru siguranță există generator electric care se activeaza automat si un program de mentenantă complex. 

Transportul tesuturilor se face cu companie autorizată international.

Procedura

  • Solicitarea adresata bancii de tesuturi se face de către medic, in acord cu pacientul. 
  • Banca de tesut REGINA MARIA contacteaza bancile partenere externe.
  • Odata identificat tesutul, banca de tesut informeaza medicul despre disponibilitatea acestuia.
  • Banca de tesut obtine toate documentele necesare importului si transportului, inclusiv autorizatia de import personalizata, cu numele pacientului, de la Agentia Nationala de Transplant.
  • Banca de tesut organizeaza transportul, receptioneaza si stocheaza tesutul in conditii optime pana in momentul interventiei chirurgicale.
  • In ziua planificata pentru operatia de transplant, banca de tesut elibereaza si distribuie medicului tesutul pentru a fi utilizat imediat. 

Contact

Pentru mai multe informatii sau pentru a solicita o prima comanda, va rugam sa ne contactati la:
 
Telefon mobil: 0731492377
 
Mail: tesut@reginamaria.ro