Cancere endocrine

Chirurgia endocrina este o subspecialitatea chirurgicala care se ocupa cu tratamentul chirurgical al bolilor endocrine. Medicii specialisti endocrinologi, chirurgi endocrini si imagisti interventionali lucreaza intr-o echipa comuna pentru a oferi pacientilor cu afectiuni endocrine cele mai bune solutii terapeutice.

PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL - EXPERTIZA IN CHIRURGIA ENDOCRINA

In Ponderas Academic Hospital medicii chirurgi efectueaza interventii chirurgicale pentru afectiuni la nivelul glandei tiroide, glandelor paratiroide si suprarenale si timusului, fiecare dintre chirurgi avand o experienta de peste 100 de interventii chirurgicale in chirurgia endocrina. In marea majoritate a cazurilor, medicii opereaza prin metode minim-invazive, laparoscopice si toracoscopice:

  • Experienta in timectomia toracoscopica este unica in tara: abordul minim-invaziv prin toracoscopie al timusului si al adenoamelor paratiroidiene ectopice este singular in Romania
  • Experienta in chirurgia laparoscopica a glandelor suprarenale este probabil cea mai mare dintre spitalele private din Romania si una dintre cele mai mari din tara
In Ponderas Academic Hospital, timecotomia se realizeaza pe cale toracoscopica, minim-invaziv
Abordul minim-invaziv nu inseamna o expunere minima, ci din contra, vizualizarea intregului mediastin si a zonei cervicale este superioara sub magnificatia si iluminarea oferita de tehnica videoendoscopica. In plus, timectomia poate fi completa prin aceasta tehnica. Se realizeaza o timectomie asemanatoare celei clasice trans-sternale, insa prin abord minim-invaziv cu o morbiditate scazuta.
Colaborarea cu specialistii neurologi in cadrul unei echipe multidisciplinare din cadrul spitalului permite obtinerea unor rezultatele deosebite, pregatirea pacientilor miastenici pentru interventia chirurgicala si tratamentul postoperator adecvat fiind esentiale pentru o evolutie necomplicata intra si postoperatorie. Momentul interventiei chirurgicale este ales impreuna cu medicul neurolog curant, timectomia fiind doar o veriga in tratamentul multimodal al miasteniei gravis, tratament coordonat de medicul neurolog.
“O valenta deosebita a Departamentuliui de Chirurgie Endocrinologica o reprezinta Centrul de Patologie Tiroidiana. Aici, nu doar se trateaza intreaga gama de afectiuni ale gladei tiroide, de la hipo sau hipertiroidii si tiroidite autoimune, pana la Boala Graves, noduli tiroidieni, guse nodulare toxice si cancer tiroidian. In plus, cazurile medicale complexe sunt discutate de o echipa multidisciplinara de medici cu experienta ampla in patologia tiroidiana. Astfel, in cazul unor afectiuni tiroidiene care necesita investigatii specializate si tratament complex, echipa multidisciplinara formata din medici specialisti in endocrinologie, imagistica, anatomopatologie, chirurgie generala, chirurgie endocrina, chirurgie ORL, chirurgie toracica si oncologie medicala se intruneste periodic pentru a discuta cazul pacientului respectiv, cu scopul de a gasi cea mai adecvata solutie de ingrijire.” – mentioneaza Dr. Mircea Vasile Ghemigian, medic primar Chirurgie Generala, unul dintre cei cel mai buni specialisti din Romania in tratamentul chirurgical al afectiunilor endocrine cu grad inalt de complexitate, care opereaza cu succes pacienti cu tumori tiroidiene.
In Spitalul Euroclinic operam ca in oricare alt spital din lume, la standarde internationale ale chirurgiei endocrine
La pacientii cu noduli tiroidieni suspecti, efectuam punctie aspirativa cu ac fin - o metoda sigura pentru evaluarea corecta a pacientului
Procedura este efectuata in Spitalul Euroclinic de catre Dr. Isabela Maria Botea care s-a supraspecializat in ecografie interventionala in cadrul Institutului Clinico Humanitas Milano,  unul dintre cele mai mari institute medicale private din Italia, unde a lucrat pentru 3 ani  in cadrul Serviciului de Ecografie Diagnostica si Interventionala (sub indrumarea Dr. Paola Magnoni).  Un ac foarte subtire este intodus in glanda tiroida, sub ghidaj ecografic, pana la nivelul zonei ecografic suspecte (nodul sau chist), aspirandu-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule sau lichid, care ulterior urmeaza a fi analizate si examinate citologic (la microscop) de catre medicului anatomo-patolog/citolog. 
Afla mai multe despre punctia aspirativa cu ac vin din nodulii tiroidieni