Cancer de san

Orice pacienta care prezinta o leziune de san va regasi in Centrele de san dedicate din REGINA MARIA toata gama de servicii medicale implicate in preventia, diagnosticul si tratamentul cancerului de san. In acest fel, pacienta va avea acces rapid la cele mai moderne mijloace de diagnostic, precum si la tratamente complexe, care sunt recomandate de
comunitatea medicala internationala si puse in practica de specialistii nostri. Tratamentul este supervizat de o intreaga comisie medicala oncologica denumita Tumor Board si este adaptat tipului de leziune de san, stadiului clinic de evolutie a bolii si particularitatilor medicale ale fiecarei paciente.

In centrul atentiei noastre se pozitioneaza pacienta, echipa medicala tinand cont de toate nevoile ei:

Educatie pentru preventie
Identificarea factorilor de risc, explicarea importantei autopalparii sanilor, monitorizarea imagistica a sanilor
Acces la diagnostic avansat
Clinic, imagistic si histopatologic
Tratament complex si personalizat
Chirurgical, chimioterapie, hormonoterapie
Acces la servicii medicale complementare
Cu rol in recuperarea rapida si imbunatatirea calitatii vietii: kinetoterapie, nutritie, psihologie, fertilizare

Toate acestea sunt realizate de o intreaga echipa medicala extrem de bine pregatita si care se perfectioneaza continuu pentru a fi la curent cu noutatile in domeniu. Din echipa fac parte medici specialisti in imagistica, oncologie, chirurgie oncologica, chirurgie plastica, anatomopatologie, ATI, ginecologie, cardiologie, nutritie, kinetoterapie si pshihologie.

79%* din romance cu varsta 50 - 69 ani nu au facut niciodata mamografie.  Din tarile din CE, Romania are cea mai mica rata de screening de cancer de san – doar 6.4 %. in timp ce 80% din femeile din Finlanda, Olanda si Slovenia fac regulat mamografia de screening. Ca urmare, in Romania, cancerul de san se depisteaza in forme avansate, cand metoda de tratament este mastectomia  - o operatie mutilanta, de indepartare a intregului san, cu impact psihologic major asupra femeii, si cu o sansa de supravietuire mica. Insa depistat precoce, cancerul mamar poate fi vindecat.*Conform Eurostat, Healthcare activities statistics - preventive services, Septembrie 2017
Din pacate, in Romania nu exista un program national de screening de cancer de san

Nici o femeie nu ar trebui sa moara de cancer de san! Sa nu-ti fie teama! Fa-ti mamografia de screening incepand cu varsta de 40 de ani

Este mesajul pe care ti-l transmit medicii din Centrele de san din REGINA MARIA. Ei stiu ca 1 din 8 femei va face cancer de san de-a lungul vietii. Cu cat este depistat mai precoce, cu atat va fi mai usor de tratat.
Iar astazi, tratamentul poate oferi fiecarei femei o sansa mai mare de supravietuire. Insa diferenta dintre disperare si linistire inseamna sa-ti faci mamografia. Tu poti alege! Tu iti poti oferi o sansa mai buna la viata!
Vei fi operata de chirurgi oncologici recunoscuti ca fiind unii dintre cei mai buni din Romania
Cand o pacienta care sufera de cancer este ingrijita de un medic, vrea ca acesta sa stie cat mai multe, daca nu totul, despre boala pe care o are. Peste tot in lume se tinde spre supraspecializare in medicina si chirurgie, si cu atat mai mult in chirurgia oncologica, asfel incat acel medic sa poata sa fie la curent cu tot ce inseamna progresul in medicina. In Centrele de san din REGINA MARIA, vei fi operata de chirurgi suprapraspecializati in chirurgia oncologica care sunt recunoscuti ca fiind unii dintre cei mai buni medici din Romania.
Imaginea artiocolului

 

Numele Profesorului Universitar Dr. Alexandru Blidaru a devenit sinonim cu chirurgia oncologica a sanului. Mii de cazuri au trecut prin mainile sale si, experienta combinata cu profesionalismul si dorinta de a-si face meseria cat mai bine, l-au determinat pe Profesorul Blidaru, medic chirurg generalist, sa se supraspecializeze in chirurgie oncologica si chirurgie plastica si reconstructiva si oncologie medicala.

 

Dr. Alexandru Blidaru este profesor universitar si seful Disciplinei de Chirurgie Oncologica din cadrul Departamentului de Chirurgie al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Din 2003 pana in prezent, Prof. Univ. Dr. Blidaru este seful sectiei Chirurgie Oncologica II la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucuresti.

 

Este membru fondator si presedinte al Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie, membru fondator si fost vicepresedinte al Societatii de Chirurgie Oncologica din Romania, membru al Societatii Romane de Chirurgie si membru de onoare al Societatii Romane de Chirurgie Plastica. Face parte din echipa multidisciplinarea a Centrului de chirurgie oncologica a sanului din Spitalul Euroclinic.

Cand a venit verdictul ca este cancer, socul a fost extrem de mare. De ce eu? De ce mi se intampla mie toate astea? Incetul cu incetul, am inteles ca nu mi-am terminat rostul pe pamant. Aveam nevoie sa stiu care sunt pasii urmatori, sa stiu incotro s-o iau. Pana la obtinerea rezultatului la examenul anatomopatologic am cautat in continuu pe internet. Trebuia sa aflu care este cel mai bun medic chirurg in cancerul de san si l-am gasit! Pentru mine, Dl. Prof. Alexandru Blidaru este un om cu suflet si maini de aur, este medicul in care am incredere deplina. Mi-a spus categoric ca in cazul meu era important sa fac operatia de mastectomie. Iar pentru mine, a fost important sa fac si reconstructia mamara, inca din acel moment!” - ne-a povestit Ramona, o pacienta in varsta de 36 de ani diagnosticata cu cancer de san imediat dupa ce a nascut.

Interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar indiferent de stadiul bolii. Insa sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere - psihologic, sexual, afectiv. De aceea, toate femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar ar trebui sa fie informate despre ce optiuni au si sa aiba oportunitatea sa stabileasca impreuna cu medicul lor care este cel mai potrivit plan de tratament in cazul lor.
Medicii nostri iti vor oferi optiunea chirurgicala cea mai potrivita in cazul bolii tale

 

 

De fiecare data incercam sa intelegem care sunt lucrurile care conteaza pentru fiecare femeie in parte. Ii este frica mai mult de o deformare a corpului sau de un risc mai crescut de reaparitie a bolii? Stim sa facem diverse tipuri de interventii si stim sa ne adaptam la situatia data si la pacienta din fata noastra, si acesta este un lucru bun. Este bine ca avem optiuni terapeutice si ca putem alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.” – Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru - Centru de chirurgie oncologica a sanului, Spitalul Euroclinic.

 

 

 

Chirurgia oncologica aduce progresele ultimilor ani – chirurgia conservatoare mamara, examenul extemporaneu, tehnica nodulului santinela, chirurgia oncoplastica, reconstructia mamara – explica Dr. Simona Filip, membra a Tumor Board, “consiliul specialistilor” in care se discuta cazurile: “Incepem de la investigatii de inalta acuratete, ajungem la un diagnostic exact, la un tratament corect si bine condus si la o urmarire adecvata. Pentru toate acestea avem nevoie de echipa multidisciplinara”.

Chirurgie conservatoare vs. mastectomie

Din pacate, in Romania, mastectomia este solutia de tratament la peste jumatate dintre cazurile de cancer mamar. In occident, chirurgia conservatoare se practica din anii ‘60 - ’70, reprezentand acum 80 - 90% din toate operatiile. De ce se face la noi in continuare mastectomie si nu tratament conservator?! Pentru ca diagnosticul se pune in stadii avansate ale bolii si pentru ca exista inca raspandita o mentalitate, si in randul femeilor, dar si in randul medicilor de diferite specialitati, ca o operatie mare, larga, mutilanta, este mai sigura decat o operatie de mai mici dimensiuni si reprezinta un sacrificiu necesar.
Insa in Centrele de san din REGINA MARIA, in cazuri atent solutionate, pacienta cu cancer de san este operata conservator. Chirurgia conservatoare a cancerului mamar reprezinta tehnica operatorie de rezectie partiala a sanului impreuna cu extirparea ganglionilor axilari, evitand mastectomia. Se pastreaza rolul estetic si anatomic al sanului, fara abatere de la principiile chirurgiei oncologice. Este folosita numai in conditiile unui tratament oncologic complementar. Chirurgia conservatoare se aplica in stadiile initiale ale cancerului de san (stadiile I si II) si este standard de aur in tratamentul cancerului mamar. Mastectomia ramane obligatorie si este efectuata numai pentru cazurile avansate.
Imaginea artiocolului

Suntem dintre putinele spitale care folosim tehnica ganglionului santinela

Desi a revolutionat chirurgia cancerului mamar si chirurgia oncologica in general, tehnica ganglionului santinela este inca o tehnica putin folosita in Romania. Nu si in Centrele de san din REGINA MARIA. Tehnica a fost efectuata pentru prima data in tara de catre Prof. Univ. Alexandru Blidaru, in anul 2003, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti. Este efectuata curent in Centrele de san din Spitalul Euroclinic si Ponderas Academic Hospital. Se lucreaza in echipa cu medici anatomo-patologi cu mare experienta - rezultatele examenului extemporaneu determinand decizia conduitei terapeutice chirurgicale.

 

Operam frecvent cancere de dimensiuni foarte mici folosind o tehnica de marcare preoperatorie

In spitalele nostre, operam din ce in ce mai mult leziuni mamare infraclinice, de dimeniuni foarte mici, de cativa milimetri, care nu se palpeaza si sunt identificate doar ecografic si mamografic – este foarte important sa putem localiza acele leziuni inainte de operatie, astfel incat sa fim siguri ca extirpam exact zona care ne intereseaza. Coloaboram cu medici ecografisti experimentati care fac punctii ghidate ecografic si localizeaza preoperator fie leziunile de mici dimensiuni, fie leziunile maligne care au fost tratate preoperator.

Iti redam increderea dupa operatia de cancer de san 

 
Sentimente de detasare fata de propriul corp si de diminuare a feminitatii sunt stari de suferinta emotionala impartasite de multe din pacientele cu cancer de san la care s-a practicat mastectomia. Insa in cazul lor, exista solutii pentru a limita impactul psihologic al pierderii unui san – putem face reconstructia sanului in timpul operatiei de extirpare a tumorii sau dupa un anumit interval de timp. Scopul reconstructiei mamare este acela de a crea un nou san care sa arate cat mai natural posibil si care sa se potriveasca cu marimea, forma si pozitia celuilalt san.

Combinarea chirurgiei oncologice cu cea plastica, asa-numita chirurgie oncoplastica

Cuprinde tehnicile chirurgicale in care se practica mastectomii (partiale sau totale) urmate de reconstructia sanului operat, in aceeasi sedinta operatorie sau tardiv, dupa completarea tratamentului oncologic. Este o tehnica chirurgicala care compenseaza efectul mutilant al tratamentului chirurgical de exereza in cancerul de san, redand volumul si forma anatomica sanului operat. Medicii nostri sunt supraspecializati in chirurgie oncoplastica sau opereaza impreuna cu medici chirurgi specialisti in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

 

Reconstructia de san este operatia prin care se refac forma si dimensiunile sanului pierdute in urma operatiei de mastectomie. Este o interventie chirurgicala complexa, ce necesita o echipa multidisciplinara formata din chirurg oncolog, chirurg plastician, chimioterapeut, radioterapeut, oncolog si psihoterapeut. Reconstructia imediata a sanului reprezinta o provocare pentru chirurgul plastician deoarece tesuturile implicate in procesul de vindecare au un comportament diferit.” –
Dr. Rodica Crutescu, medic primar Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, Centru integrat pentru patologia sanului din Ponderas Academic Hospital.

Ai siguranta ca esti operata de o echipa experimentata
Experienta inseamna rezultate mai bine. Medicii nostri au introdus metode noi de tratament chirurgical in Romania, acumuland astfel una din cele mai mari experiente in diverse tehnici operatorii. Medicii nostri au un volum mare de operatii de san efectuate, ceea ce garanteaza rezultate mai bune, inclusiv in cazurile individuale complexe. Medicii nostri colaboreaza impreuna cu alti specialisti in cadrul echipei multidisciplinare, oferindu-ti un tratament multimodal, pentru ca numai insumand beneficiile mai multor tratamente poti sa obtii rezultatele cele mai bune - de supravietuire, de risc cat mai mic de recidiva, estetice si de confort.
  1. 1998: Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru a realizat in Romania prima interventie chirurgicala de mastectomie cu reconstructie mamara imediata.
  2. 2003: la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti, Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru impreuna cu echipa au efectuat pentru prima data tehnica de identificare a ganglionului santinela cu trasor radioactiv.
  3. Au fost primii care au publicat materiale stiintifice despre tehnicile de localizare a leziunilor mamare infraclinice, avand o experienta de peste 20 ani.
  4. Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru opereaza 25 -30 paciente cu cancer de san pe saptamana
  5. 2016: 240 de operatii de diverse tipuri pentru cancer mamar au fost efectuate in Centrul de chirurgie oncologica a sanului din Spital Euroclinic de catre Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru
  6. 100 de proceduri de identificare si biopsie de ganglion santinela au fost efectuate in ultimii 2 ani in Centrul de chirurgie oncologica a sanului din Spital Euroclinic de catre Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru

Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru a efectuat mii de interventii chirurgicale oncologice

Impreuna cu medicii din echipa mea, tratam cazurile de cancer in Romania, la fel de bine cum se trateaza in cele mai bune centre specializate din lume; experienta dobandita este semnificativa si datorita numarului mare de interventii chirurgicale practicate. Conteaza foarte mult daca operezi 10-20 de cancere pe an sau cateva sute, ceea ce facem si noi.” – ne-a spus Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru. Experienta sa este impresionanta, chiar si pentru colegii lui din strainatate: “Operez 25-30 de paciente pe saptamana. Cand vorbesc cu medici din alte tari si le spun cat am operat intr-o saptamana, ei cred ca ma exprim gresit in engleza si ca de fapt le spun cate operatii fac pe luna!”

Nu acceptam abaterea de la tratamentul oncologic complet si corect

Niciun caz de cancer de san nu este usor sau standard. Pacientele cu forme avansate de boala, in care trebuie sa tratezi un organism epuizat de evolutia cancerului sunt cazuri complexe. Trebuie aplicate terapii agresive care pot inrautati statusul biologic al pacientei si calitatea vietii, tratamente care uneori ajung la limitele principiului „Primum non nocere“ (In primul rand, sa nu faci rau”). Pe de alta parte, orice abatere de la tratamentul dovedit stiintific favorizeaza evolutia nefasta a bolii.

O alta abordare sensibila este tratamentul cancerului de san la pacientele tinere care, desi constientizeaza gravitatea bolii, refuza tratamentul oncologic corect si complex din cauza efectelor adverse: afectarea aspectului fizic, suferinta fizica data de actul chirurgical sau de radioterapie, pericolul pierderii fertilitatii sau scoaterea din activitatea profesionala. Pentru ca nu acceptam abaterea de la tratamentul oncologic complet si corect, dificultatea consta in a convinge pacienta sa accepte drumul pe care il are de parcurs, alaturi de medicul care ii daruieste toata empatia si intelegerea sa.

Atunci cand stii mai multe despre cancerul de san si optiunile de tratament, vei avea mai multa incredere in a lua decizia privind tratamentul. Daca vrei sa cunosti mai mult, ii poti cere medicului mai multe detalii despre boala ta. Articolele de mai jos sunt surse bune de informare.