Cancer de col uterin

Prof. Univ. Dr.  Petre Bratila este recunoscut pentru contributia remarcabila la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii. Un nou capitol in istoria medicala a fost scris in anul 2015 cand, in premiera in Romania si al doilea caz in  lume,
o tanara femeie operata de cancer de col uterin in sarcina a nascut o fetita perfect sanatoasa. Prof. Univ. Dr. Bratila este membru in Asociatia Americana a Laparoscopistilor Ginecologi si Societatea Europeana de Oncologie Ginecologica. In anul 2018 a primit distinctia de Chirurg de Exceleta in Ginecologia Minim Invaziva, acordata de Surgical Review Corporation (SRC) din SUA, ca o recunoastere a experientei de exceptie.

 

  • Prof. Univ. Dr.  Petre Bratila este un pionier in Romania in tratamentul conservator in cancerul de col uterin. A operat 64 de paciente prin aceasta metoda din 1200 in toata lumea. Astfel, 14 copii au avut sansa de a se naste. Ultimul in decembrie 2018.
  • Spitalul Euroclinic este singurul din Romania unde se opereaza conservator cancerul de col uterin in stadii incipiente cu pastrarea capacitatii femeii de a avea copii.
  • Efremia Andra este prima fetita din Romania si a doua in lume care s-a nascut dupa ce mama ei a fost operata conservator pentru cancer de col uterin in saptamana 13 de sarcina.
  • In anul 2016 s-a efectuat prima operatie din Romania total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin la o tanara de 29 ani.
  • Medicii ginecologi din Centru de Expertiza in Ginecologia Minim Invaziva din Spitalul Euroclinic opereaza minim-invaziv laparoscopic 3D toate stadiile incipiente de cancer genital feminin - in Romania exista foarte putine spitale in care se opereaza astfel.

 

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Nu pierde sansa sa-ti salvezi viata! Fa-ti testul Papanicolau!

  • In fiecare zi in Romania, 12 femei* sunt diagnosticate cu cancer de col uterin
  • 5 femei* isi pierd viata ca urmare a acestei boli
  • Totusi, doar 1 din 12 femei* cu varsta intre 25-64 de ani isi face testul Papanicolau
  • In Romania, cancerul cervical este al treilea ca frecventa si al doilea la femeile tinere, cu varste intre 15-44 ani 

 

*Romania Human Papillomavirus and Related Cancers, Fact Sheet 2017, ICO Information Centre on HPV and Cancer
 

Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit 

Cel mai important lucru pentru tine este sa faci regulat testele screening si sa mergi la controalele ginecologice. Exista doua teste screening: testul Papanicolau si genotiparea HPV. Testul Papanicolau este o procedura simpla efectuata in cabinetul ginecologic. Identifica daca sunt modificari la nivelul celulelor colului uterin. Fara un tratament adecvat, aceste celule se pot transforma in celule canceroase. Medicii recomanda sa incepi testarea la trei ani dupa primul raport sexual, insa nu mai tarziu de 21 ani. Testul HPV identifica daca ai fost infectata cu virusul HPV (Human Papilloma Virus). Infectia persistenta cu HPV determina anomaliile celulare precanceroase. Se recomanda sa faci acest test impreuna cu testul Papanicolau incepand cu 30 de ani.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Este printre putinii chirurgi din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament pentru cancerul de col uterin cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii. Ultimul baietel s-a nascut in decembrie 2018. “Am invatat direct de la sursa, de la profesorul Daniel Dargent de la Lyon pe care, inca din anul 2002, l-am invitat in tara pentru a face demonstratii practice in ceea ce priveste chirurgia conservativa a cancerului de col uterin, domeniu in care detinea prioritatea pe plan mondial. Ceea ce este deosebit de important este ca astfel de operatii se realizeaza prin tehnici minim invazive - chirugie laparoscopica si chirurgie vaginala, ceea ce permite o agresiune minima cu recuperarea si integrarea sociala rapida. In prezent, oriunde in Romania o pacienta cu cancer de col uterin, chiar in stadii incipiente, este supusa la operatii radicale care nu mai dau nicio sansa pentru feritilitatea ulterioara.” – a mentionat Prof. Univ. Dr. Petre Bratila.
Prof. Univ. Dr. Petre Bratila este medicul care a adus chirurgia conservativa a cancerului de col uterin in Romania
64 de femei
Cu cancer de col uterin operate conservator. Un numar important, avand in vedere ca in toata lumea sunt 1200.
13 copii
Au avut sansa de a se naste. Ultimul, in decembrie 2018. Tratamentul conservator pastreaza uterul femei, aspect foarte important pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor.
Efremia Andra
Prima fetita din Romania si a doua din lume care s-a nascut dupa ce mama ei a fost operata conservator de cancer de col uterin in saptamana 13 de sarcina.
Imaginea artiocolului

Pentru Efremia Andra, o fetita care a venit pe lume tipand tare si mama ei Diana, Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic din Romania care le-a dat o sansa uriasa la viata.

 

Alternativa oferita de alti medici ginecologi ar fi fost ca Diana sa faca avort in saptamana 13 de sarcina cand a fost diagnosticata cu cancer de col uterin. Insa Diana nu a vrut sa renunte la copil. Dorinta ei cea mai mare era sa fie bine. Si ea, si copilul.

 

“Diana este prima femeie insarcinata din Romania care a nascut dupa operatia pentru cancer de col uterin, tocmai pentru ca am reusit sa efectuam in timpul sarcinii o interventie complexa prin care tumora a fost eliminata, fara sa fie lezat fatul. Diana este al doilea astfel de caz in lume, alaturi de o pacienta din Japonia.”  – ne-a spus Prof. Dr. Petre Bratila, la scurt timp dupa ce fetita s-a nascut. Efremia s-a nascut in saptamana 36 de sarcina, avand 2550 grame si 51 centimetri si a luat „nota” 10!

 

Afla povestea Dianei si a fetitei ei, Efremia Andra, aici.

Am efectuat la o tanara de 29 ani prima operatie din Romania total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin

Frecvent, tratamentul recomandat unei femei cu cancer de col uterin, chiar si in stadiile incipiente, este histerectomia, operatia de indepartare a uterului, o optiune care i-ar oferi acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar insemna pierderea oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina. Insa in Spitalul euroclinic, in Centrul de Excelenta in Ginecologie Minim-Invaziva cu expertiza in oncoginecologie, aceste femei au o alternativa. Interventia chirurgicala de
tratament conservator denumita operatia de trachelectomie radicala este efectuata in cazuri atent selectionate, in stadiile incipiente, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin. Asigura un tratament sigur al cancerului, insa permite pastrarea uterului femeii, aspect foarte important pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor si care astfel pot sa duca la bun sfarsit o sarcina, chiar daca au fost tratate de cancer. 

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate