Asumarea obiectivelor internaționale de siguranță ale pacientului
Aceasta componenta se bazeaza pe implementarea și îndeplinirea obiectivelor internaționale de siguranță ale pacientului, definite la nivel international.
a) Programul de siguranță a medicamentelor
În lume, peste 20% dintre incidentele severe din spital sunt cauzate de erori de medicație. Pentru a reduce aceste riscuri, ne concentrăm pe:
- Depozitarea și identificarea corectă a medicamentelor cu risc ridicat.
- Educația și formarea personalului.
- Asigurarea administrării corecte a medicamentelor: pacientul corect, tratamentul corect, momentul corect, doza corectă.
b) Implementarea și respectarea listei de siguranță chirurgicală (Surgery safety checklist) și a momentului de time-out
Implementăm lista de siguranță chirurgicală a OMS pentru a preveni evenimentele grave și erorile în timpul intervențiilor chirurgicale. Aceasta este un set de verificari standardizate effectuate in trei etape ale interventiei chirurgicale: inainte de anestezie, inainte de incizie (TimeOut), inainte de de iesirea pacientului din sala de operatie.
Momentul de TimeOutpreoperator este o verificare finala inainte de interventie, in care echipa confirma identitatea pacientului, tipul si locul interventiei chirurgicale.
Spitalele Retelei Regina Maria sunt printre putinele din Romania in care se efectueaza sesiunea de TimeOut preoperator, ceea ce creste semnificativ nivelul de siguranta a interventiei. Siguranta sporeste prin prevenirea erorilor medicale, asigurarea unei comunicari clare intre membrii echipei si confirmarea ca toate pregatirile necesare au fost effectuate correct
c) Program de reducere a căderilor
Pentru a preveni vătămările cauzate de căderi, implementăm regulile Joint Commission International. Inca de la internare, evaluam riscul de cadere pentru fiecare pacient. Pentru cei cu risc inalt de cadere, folosim bratari colorate pentru a fi usor observati si protejati de tot personalul.
d) Igiena mâinilor
Respectarea strictă a igienei mâinilor este crucială pentru prevenirea infecțiilor. Promovăm principiul "mâinile curate salvează vieți" prin:
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea soluțiilor antiseptice.
- Respectarea regulilor stricte de igienă pentru tot personalul medical.
Principiul mâinile curate salveaza vieti (WHO guidelines on hand hygiene in health care), promovat de Organizatia Mondiata a Sanatatii, implementat și monitorizat în instituțiile acreditate national si international, este considerat cea mai bună protecție împotriva infecțiilor.