ATI adulti si pediatrie

Sectia ATI este inima spitalului. Practic, fara sectia ATI nu se poate desfasura nici o activitate medicala de mare anvergura, in special in cazurile de o complexitate ridicata.

Pentru pacientul care se adreseaza sectiilor medicale si de chirurgie, ATI este un sector ascuns privirilor, accesibil doar personalului. Totusi, este bine stiut de catre pacienti ca acest „comandament general” este o sectie foarte puternica, perfect organizata, care raspunde prompt, corect si eficient la solicitari. Metodele complexe de evaluare si tratament sunt completate de o echipa experimentata, organizata si aleasa pentru a impartasi valorile Retelei REGINA MARIA: impact in viata oamenilor, grija autentica pentru oameni si integritate.

„Specialitatea Anestezie si Terapie Intensiva a fost o chemare, pe care am practicat-o cu multa pasiune si mai ales, cu o mare responsabilitate. Pentru fiecare pacient in parte, am facut tot ce am putut mai bine si uneori, chiar mai mult decat am crezut ca pot. Sunt pasionata de proiecte in care grija pentru pacient primeaza, in care performanta si profesionalismul conteaza, in care invatarea continua este o bucurie, in care suntem respectati pentru ceea ce facem si pentru ceea ce ii invatam pe ceilalti sa faca. Mi-am dorit o viata intreaga sa fac parte dintr-o comunitate medicala care promoveaza si aplica astfel de idei, asa cum este noua mea echipa din Spitalul REGINA MARIA Cluj”. 

Prof. Dr. Natalia Hagau

Sef Sectie ATI.

Metodele avansate de anestezie si experienta medicilor anestezisti sustin efectuarea unor operatii complexe la adulti si copii, cu suport tehnologic avansat.

Echipamentele din salile de operatie si Sectia de Terapie Intensiva permit efectuarea unor manevre anestezice de inalta performanta.

Dupa operatie, pacientul este ingrijit intr-o sectie de Terapie Intensiva performanta, unde continua ingrijirile post operatorii pentru o perioada variabila – in functie de starea sa de sanatate si de complexitatea interventiei – pana cand pacientul este

  • Aparate de ventilatie invaziva si non invaziva
  • Injectomate, infuzomate, pompe de nutritie enterala
  • Ecograf propriu
  • Monitorizare centralizata
  • Aparatura pentru managementul temperaturii corpului
  • Tehnologia “Cell Saver” – care permite reciclarea (recuperarea, filtrarea si administrarea) propriul sange. Este utila in interventiile care presupun sangerari mari
  • Sistem de preventie a trombozei venoase profunde (TVP) si a trombembolismului pulmonar (TEP)
  • Masurarea invaziva a tensiunii arteriale direct din artera radiala
  • Monitorizare hemodinamica minimal invaziva (apreciere a pompei cardiace si a presiunilor din vasele mari utilizand aparatura adecvata, pentru mentinerea pacientului critic)
  • Hemodializa si hemodiafiltrarea - sisteme de terapie de epurare extrarenala

Sectia detine si un punct propriu de minilaborator unde se pot efectua hemoleucograma, anumite probe de biochimie, coagulograma, analiza gazelor sanguine si teste rapide de urina.

Unitate de transfuzie

Spitalul  REGINA MARIA Cluj  are propria Unitate de Transfuzie Sanguina (UTS) autorizata in conformitate cu normele Ministerului Sanatatii din Romania.

O transfuzie de sange poate fi indicata ca urmare a  pierderii importante de sange. Cei mai multi oameni pot face fata unei pierderi moderate de sange care va fi inlocuita cu alte fluide. Cu toate acestea, cand se pierd cantitati mari de sange, transfuzia poate fi cel mai bun mod de a inlocui rapid sangele pierdut. Tratamentul transfuzional este necesar pentru a trata sangerarile severe care apar in timpul sau dupa o operatie, nastere sau dupa un accident grav.

Asemanator altor metode de tratament, transfuzia de sange trebuie recomandata doar atunci cand este esentiala pentru pacient. Doctorul curant va fi consiliat de catre medicii hematologi din cadrul Unitatii de Transfuzii Sanguine pentru selectionarea celui mai potrivit tip de produs, precum si a cantitatii necesare.

Astfel, produsele de sange sunt prescrise numai acelor pacienti pentru care nu exista o alternativa terapeutica si numai dupa ce acestia au fost informati in legatura cu avantajele, precum si riscurile terapiei transfuzionale.

De asemenea, este important ca pacientul sa primeasca exact tipul de sange adecvat lui. In acest sens, in cadrul laboratorului Unitatii de Transfuzie Sanguina se efectueaza in conformitate cu normele in vigoare protocolul de teste pre-transfuzionale - o gama completa de teste pentru identificarea grupului sanguin si depistarea anticorpilor antieritrocitari.

Transfuzia poate fi asociata cu un “transplant” de celule. Astfel, pentru a reduce la minim riscul incompatibilitatii se efectueaza atat depistarea de anticorpi anti-eritrocitari neregulati, cat si proba de compatibilitate pacient-sange de transfuzat, folosind mai multe tehnici complementare.

Echipa medicala

Dr. Adina Ciuce

Dr. Adina Ciuce

Medic specialist ATI
Dr. Marius Muresan

Dr. Marius Muresan

Medic specialist ATI
Dr. Ioana Cristea

Dr. Ioana Cristea

Medic specialist ATI
Dr. Diana Zanc

Dr. Diana Zanc

Medic specialist ATI
Dr. Luminita Slabu

Dr. Luminita Slabu

Medic primar ATI
Dr. Dan Dirzu

Dr. Dan Dirzu

Medic Primar Antestezie si Terapie Intensiva
Dr. Cristina Toma

Dr. Cristina Toma

Medic Specialist Antestezie si Terapie Intensiva
Dr. Oana Bogdan (Curean)

Dr. Oana Bogdan (Curean)

Medic Specialist Antestezie si Terapie Intensiva

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.