Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

TOP 10 alimente DETOX

Iata o lista cu top 10 legume si fucte cu proprietati detoxifiante si regeneratoare pentru organism.

Varza – orice tip de varza poate fi consumat fara limite in cura detox, deoarece stimuleaza productia de enzime hepatice, are efect diuretic si depurativ si neutralizeaza nitrosaminele (compusi toxici proveniti din fumat sau din alimentele afumate/preparate la gratar).

Broccoli are numeroase virtuti, printre care si cea de detoxificare, contine multa vitamina C si sulf, creste eliminarea hepatica a toxinelor. In plus, prin actiunea sa antioxidanta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

Sfecla contine metionina si betanina, 2 fitonutrienti care stimuleaza eliminarea toxinelor si accelereaza degradarea acizilor grasi in ficat. Stimuleaza functionarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei si intestinelor.

Telina este bogata in vitamine si minerale cu efect diuretic, a fost prescrisa inca de pe vremea lui Hipocrate pentru a stimula digestia si a elimina excesul de lichide din organism. Tonifica si purifica organismul, amelioreaza acneea si infectiile urinare si ajuta la slabit.

Sparanghelul este bogat in fibre care accelereaza tranzitul intestinal, iar compusii sai diuretici usureaza munca rinichilor. Datorita continutului crescut de fosfor, potasiu si mangan, este usor laxativ si detoxifiant.

Anghinarea, putin folosita in bucataria romaneasca, este un diuretic natural eficient, stimuleaza secretia de bila si faciliteaza evacuarea mai rapida a toxinelor.

Marul este fructul „detox“ prin excelenta, ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la ameliorarea functiei digestive. In plus, fibrele solubile (pectina) se leaga de metalele grele din colon si determina eliminarea lor rapida.

Ananasul – este bogat in fibre care amelioreaza tranzitul intestinal si contine bromelina, o enzima care usureaza digestia proteinelor. Datorita puterii sale dezinfiltrante, este recomandat pentru amelioararea retentiei de lichide sau celulitei.

Capsunile ajuta la detoxifierea ficatului datorita continutului crescut de potasiu si vitamina C. Sunt diuretice si laxative.

Ciresele sunt bogate in sorbitol, betacaroten si nitrat de potasiu, elemente care le confera proprietati diuretice si laxative.