Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sunt foarte slab, cum fac sa nu imi mai fie rusine de mine si sa anu ma simt rau cu mine

Articol de Psihoterapeut Coralia Constantin Psiholog Psihologie
Relația pe care o avem cu noi înșine ne influențează întreaga viață emoțională, precum și conexiunile cu ceilalți. Când ne căutăm echilibrul, când învățăm să ne devenim prieteni, să ne privim într-un mod realist, fără să ne judecăm aspru pentru toate imperfecțiunile, unele dintre ele doar exagerate de vocea critică din mintea noastră, înțelegem, de fapt, cine suntem.

Imaginea corporala se refera la cat de confortabil si de bine ne simtim in propria noastra piele. Imaginea corporala nu inseamna doar ceea ce vedem in oglinda, ci si gandurile, judecatile, convingerile, atitudinile, amintirile, emotiile legate de imaginea asupra corpului nostru. 

„Imaginea se modifica in functie de valoarea pe care o ai, de ceea ce esti, de ceea ce reprezinti pentru cei din jur, deci imaginea este doar o parte a ceea ce esti si, in plus, imaginea are valoarea pe care vrei tu sa o dai”. Daca te privesti in oglinda si iti place ce vezi, increderea ta are de castigat. Pe de alta parte, imaginea din oglinda se construieste, se cizeleaza, se modifica si se adapteaza, iar acesta trebuie sa fie un proces continuu.

Imaginea din oglinda poate fi o imagine construita, pe impresia celor din jurul tau, incepand de la parinti, si terminand cu felul in care te privesc cei din jur. Cand receptionezi o privire pe care o percepi ca fiind admirativa, nu-i asa ca te simti, dintr-o data mai bine?

Imaginea corporala pozitiva vs imaginea negativa.

  O imagine corporala pozitiva sau sanatoasa inseamna sa te simti confortabil cu aspectul tau fizic si sa fii constient de faptul ca tu nu esti doar corpul tau (aspectul fizic).

  O imagine corporala negativa, nesanatoasa sau distorsionata inseamna sa nu te simti bine in pielea ta. De asemenea, persoanele cu o imagine corporala negativa considera ca valoarea lor este data exclusiv sau in mare parte de felul in care arata.

Persoanele cu o imagine corporala pozitiva au o perceptie realista despre corpul si infatisarea lor, se accepta asa cum sunt. Se simt bine in corpul lor, chiar si in ciuda unor imperfectiuni sau discrepante intre „standardele” dezirabile de frumusete si aspectul lor fizic. Ele sunt constiente ca infatisarea lor nu se confunda cu personalitatea si valoarea lor ca persoane.

Factorii care contribuie la formarea si mentinerea unei imagini corporale pozitive sunt factori de rezilienta. Acestia includ: suportul din partea familiei, strategii pozitive de coping, starea de bine mentala, emotionala si fizica.

O imagine corporala negativa (distorsionata) se refera la perceptia nerealista a modului in care o persoana isi vede propriul corp, formele si dimensiunile pe care o persana si le atribuie fata de cum sunt in realitate.

            O imagine corporala negativa ne creeaza o serie de probleme in viata de zi cu zi cum ar fi: scaderea respectului de sine; ne simtim inadecvati ca persoane, ne consideram persoane lipsite de valoare; anxietate in relatiile cu alte persoane; lipsa de feminitate sau masculinitate, depresie, tulburari severe ale comportamentului alimentar (anorexia, bulimia, binge eating – pofta necontrolata de mancare), tulburare dismorfica corporala (TDC sau „tulburarea urateniei inchipuite”) si anxietate in cadrul relatiilor sexuale cu afectarea comportamentului sexual conducand, in final, la o viata sexuala neimplinita.

Moduri de a te conecta și de a te simți impacat cu corpul tău

  1. Grăsimea sau felul in care ne descriem ca fiind prea slabi nu reprezinta o emoție. Nu putem sa ne simtim grasi sau slabi. Puteți avea grăsime, noi toți avem, dar a te simți mental gras este imposibil. Deci, ce simți cu adevărat atunci când spui că te simți gras sau slab? Va sugeram să folositi metoda STOP; si sa ne intrebam dacă suntem înfometați, furioși, singuri sau obosiți. Lipsa de somn, stresul sau o dietă deficitara pot avea toate un efect de knock-on asupra modului în care vedeti corpul dumneavoastră. Abia atunci cand înțelegeti cu adevarat ceea ce simțiti puteți începe să va indepliniti dorintele.
  2. Renunta la discursul negativ. Gasiti modalitati de a reduce la tacere vocea critica din interior. Când auziți vocea aceea insidioasă care vorbește nonsens despre dimensiunea coapselor, recunoașteți-o. ” Sunt constient/a ca astazi ma simt gras. Accept asta. Știu că grăsimea nu este un sentiment. Sunt iubit. Reprezint mai mult decat corpul meu fizic”. Având o mantra care este o afirmație opusă față de ceea ce simțiți, va contesta aceste convingeri negative despre tine insuti. De asemenea, întrebați-vă: „Dacă …” „Dacă altcineva era în poziția mea, i-aș face să se simtă negativ?” Uneori, văzându-vă în mod obiectiv situația, vă puteti ajuta să vă simțiți mai pozitiv.
  3. Cenzureaza accesul la social media. In cazul unora este nerealist să renunțam cu totul la social media. Insa ca in cele mai multe lucruri, este vorba de a atinge un echilibru și de a face ceea ce ți se potrivește tie și nu ceea ce fac cei din prejur. Luați în considerare conturile pe care le urmăriți pe social media și observați cum vă simțiți in relatie cu voi insiva înainte și după ce ați derulat mai multe imagini. Dacă aveti percepții negative asupra corpului dvs, urmarind un aflux constant de conturi care arata siluete perfecte nu vă vor ajuta respectul de sine in nici un fel.
  4. Incepi sa faci miscare. Lucrati mușchii pentru a schimba sentimentele. Noțiuni de bază în mișcare nu trebuie să implice o sală de sport și cu siguranță nu ar trebui să fie o pedeapsă. Yoga, mersul pe jos, dansul, sportul de echipă, antrenamentule cu greutati – dacă te fac să te simți bine, atunci fă-le! Elibereaza niște endorfine și vezi cât de uimitor și funcțional este corpul tau.

Cum poti lucra cu imaginea corpului tau? Cum o poti schimba, accepta?

Imaginea corporala este determinata in interiorul fiecaruia dintre noi printr-o combinatie de factori – cultura, religie, familie, colegi, media si experiente personale cat si lectiile sufletesti dobandite de-a lungul vietii.

Din experienta mea, imaginea negativa de sine provine din intrepretarea subiectiva, sau transanta, a unor evenimente din viata cu un impact putenic negativ.

Atunci cand ne nastem formam un intreg cu corpul nostru, care fie ca vrem sa credem sau nu, el reprezinta sursa noastra (la un calculator, sursa este componenta care furnizeaza energie si face unitatea centrala sa functioneze).


Separarea de sursa se numeste dezmembrare. Dezmembrarea duce la rusine (eu nu sunt suficienta, eu sunt de neiubit ), ceea ce duce la necesitatea controlului (alimente, oameni, bani, greutate, etc), deoarece controlul = siguranta. Nevoile mari de control duc la o cautare a perfectionismului si apoi (surpriza) atunci cand nu putem atinge greutatea perfecta sau corpul perfect, cadem intr-o spirala a abuzului de sine si a atacului de sine care duce la si mai multa dezmembrare.

Ce altceva mai putem face pentru imbunatatirea imaginii corporale:

  • Sa identificam acele aspecte pe care le apreciem la corpul nostru. De obicei, suntem atat de concentrati pe ceea ce nu ne place, incat nu constientizam lucrurile placute ale corpului nostru. Putem tine o lista si sa adaugam noi lucruri, pe masura ce le descoperim la aspectul nostru fizic..
  • Sa incercam sa nu vedem infatisarea ca fiind definitorie pentru noi ca persoane, ci mai degraba ca o componenta alaturi de altele.
  • Sa vorbim cu noi insine cu mai multa blandete. O imagine corporala negativa este deseori insotita de o autocritica dura.

Imaginea de sine sau „cum ne vedem”, se refera, asa cum se subintelege deja, la modul in care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale.

Conceptul de imagine corporala este un punct frecvent aflat in centrul psihoterapiei si sta la baza conceptului despre sine intr-un mod fundamental, putand influenta aspectele de functionare ale unei persoane (Evans si Gilbert, 2010).

Uneori, o imagine corporala negativa este parte a unei probleme mai complexe. Cu ajutorul unui psihoterapeut se analizeaza cauzele perceptiei legate de imaginea corporala, de ce ai o imagine corporala proprie negativa, se descopera punctele forte si punctele slabe ale propriei imagini corporale si se invata cum sa-ti transformi relatia cu propriul corp ajungand la o stare de acceptare si multumire.

Surse

  • Cash TF, Consilier de imagine corporala, Editura ALL, Bucuresti 2016
  • Evans KR si Gilbert MC, Introducere in Psihoterapia Integrativa, Editura „LIBER MUNDI”, Craiova, 2010

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.