Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi in cazul pacientilor vaccinati impotriva COVID-19

Studiul desfasurat de REGINA MARIA pentru a urmari raspunsul imun post vaccinare impotriva Covid-19 a finalizat faza a III-a, care analizeaza prezenta anticorpilor la 6 luni de la prima doza. Principalele concluzii ale studiului arata ca:

  • In cazul pacientilor care s-au vaccinat si au trecut prin boala, cantitatea medie de anticorpi ramane mai ridicata fata de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.
  • Din totalul de 395 de persoane testate, 35 de participanti au inregistrat cresteri ale nivelului de anticorpi, un indiciu care ar putea sugera contactul acestora cu virusul si, totodata, existenta protectiei. Doar 3 persoane dintre acestea au acuzat simptome usoare ale bolii, fara a avea, insa, un test RT-PCR sau antigen pozitiv.
  • 1277 U/ml este cantitatea medie de anticorpi a grupului inclus in studiu, la 6 luni de la vaccinare, cantitate masurata prin testarea serologica marca Roche, prin metoda chemiluminiscentei

Cresterea accentuata a cazurilor de coronavirus in ultima perioada, provocate de varianta Delta, ridica semne de intrebare legate de evolutia pandemica din aceasta toamna. Numarul de vaccinari a crescut, sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schema completa in Romania, insa este nevoie de un efort constant si sustinut pentru continuarea acestui proces. In acelasi timp, Agentia Europeana pentru Medicamente a inceput sa analizeze datele clinice pentru doza „booster”, a treia doza de vaccin, la 6 luni de la imunizarea completa, care sa asigure protectie suplimentara in fata noilor mutatii ale coronavirusului .

In acest context, Reteaua de sanatate REGINA MARIA anunta rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evalueaza raspunsul imun post-vaccinal. Aceasta etapa continua cercetarea lansata de Retea in luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor pentru a estima raspunsul imun post-vaccinare .
Dupa debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a inrolat in acest studiu un esantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment in campania publica de vaccinare.

Faza a III-a a studiului a constat in masurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, in mod similar cu monitorizarea serologica aplicata in studiile clinice. In aceasta faza, pentru a putea fi urmarita dinamica serologica post vaccinare, a fost masurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologica marca Roche, care se bazeaza pe tehnica chemiluminiscentei.

„Cea de-a treia faza a studiului nostru este foarte importanta pentru ca ne arata cantitatea de anticorpi prezenta la 6 luni dupa vaccinarea anti SARS-CoV-2 in serurile recoltate de la participantii in studiu. Datele noastre arata ca, in acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmeaza o traiectorie stabila, fara scaderile pe care le-am intalnit in faza a doua a studiului, la 3 luni de la inceperea schemei de vaccinare. In continuare majoritatea participantilor prezinta anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul ca valoarea de referinta analizata de noi in cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depasesc acest prag indica prezenta anticorpilor specifici in esantionul de produs biologic analizat”, a mentionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Datele din studiul REGINA MARIA arata ca, dupa 6 luni de la prima doza de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru intreg esantionul de pacienti analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare este una imbucuratoare, pentru ca ramane la un nivel ridicat si poate indica protectia in fata virusului.
Ceea ce se remarca, din nou, este ca in cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi ramane mai ridicata decat in cazul pacientilor care nu au trecut prin boala, situandu-se in jurul valorii de 2.422 U/ml.

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la prima doza de vaccin

O concluzie interesanta remarcata de specialistii REGINA MARIA arata ca, desi cantitatea de anticorpi generata de vaccin impotriva SARS-CoV-2 scade in timp, aceasta ajunge sa se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, in timp ce, la 90 de zile, scaderea era accentuata, de 66%, ajungand la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcandu-se o stabilizare fata de ultimele 3 luni, cu o scadere de doar 41%.

Vaccinurile raman eficiente in protectia impotriva SARS-CoV-2

Datele stiintifice ne arata ca, in orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade in timp, fara a afecta eficienta generala in fata bolilor. Aceleasi rezultate se inregistreaza si in cazul actualelor vaccinuri impotriva SARS-CoV-2. In ciuda acestei scaderi a titrului de anticorpi, raspunsul imun in fata virusului ramane puternic, protejandu-i pe cei vaccinati de forme severe, potrivit unui studiu publicat in celebra revista Lancet.   Aceste date sunt sustinute si de concluziile studiului REGINA MARIA, care arata ca raspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care ofera protectie.

„Analizele pe care le-am derulat in aceste 6 luni demonstreaza ca, alaturi de vaccinare, mentinerea masurilor de protectie, deja stiute (purtarea mastii medicale, spalarea mainilor, evitarea aglomeratiei) ne ajuta sa ne protejam chiar si in fata mutatiilor virusului SARS-CoV-2. Totodata, o a treia doza de vaccin poate creste cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scazuta, care astfel sunt mai bine protejate in fata tuturor mutatiilor virusului.”, a afirmat Gabriel Gurguta, Medic Specialist Boli Infectioase, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.

Un rezultat imbucurator desprins din studiul REGINA MARIA arata ca, in cazul a 35 de persoane inrolate in grupul de cercetare, au fost inregistrate cresteri ale nivelului de anticorpi. Dintre acestia, 9 persoane au declarat ca au intrat in contact cu persoane pozitive, insa niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. In plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome usoare de infectie respiratorie si nu au necesitat spitalizare.
Un alt rezultat demn de mentionat este faptul ca 6 persoane din lotul la care s-au inregistrat cresteri ale nivelului de anticorpi au declarat ca au calatorit in zone cu risc epidemiologic ridicat, in timp ce alte 7 persoane au mentionat ca au participat la evenimente cu un numar ridicat de persoane.

„Dintre participantii la studiu care au inregistrat cresteri ale nivelului de anticorpi intre ultimele determinari (la 3, respectiv 6 luni), jumatate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situatie cu risc (contact cu caz COVID-19, calatorie etc.) sau prezenta simptomatologiei usoare. Exista posibilitatea ca expunerea la virus circulant sa stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protectia pe care o au persoanele vaccinate.”, a explicat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.

Concluziile studiului indica eficienta vaccinului, care poate proteja pacientii de forme severe si grave ale infectiei. Si Ministerul Sanatatii a prezentat date, agregate anonimizat din Coronaforms si Registrul National al Vaccinarii, care arata ca persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate impotriva bolii Covid-19 si au sanse de 12 ori mai mici sa faca o forma grava de boala.

Datele din studiul REGINA MARIA sunt aliniate cu cercetarile internationale, dovedind faptul ca vaccinurile impotriva SARS-CoV-2 reduc semnificativ riscul de deces, de forme grave si severe ale bolii, ceea ce ar putea conduce la un val epidemic nu atat de agresiv ca cele precedente, in cazul persoanelor vaccinate.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.