Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mersul pe bicicleta poate afecta calitatea vietii sexuale?

Mersul pe bicicleta poate afecta calitatea vietii sexuale?

Mersul pe bicicleta este un mod placut de a petrece timpul liber, dar si de a te deplasa cu usurinta dintr-un loc in altul. In plus, este o forma excelenta de a face miscare, oferind beneficii pentru sanatate similare cu cele furnizate de mersul pe jos, alergat, inot sau aerobic. 

Exista, insa persoane, atat barbati, cat si femei, care evita mersul pe bicicleta, pentru ca se tem ca le-ar putea afecta organele de reproducere si, implicit, functia sexuala. Ei bine, studiile sustin ca exista o legatura intre mersul pe bicicleta si afectarea functiei sexuale.

Conform expertilor de la Mayo Clinic, mersul pe bicicleta prelungit este un factor de risc pentru disfunctia erectila, intrucat comprima nervii si poate afecta fluxul sanguin la nivelul organelor genitale. 

Saua - legatura dintre mersul pe bicicleta si functia sexuala

Atunci cand stai pe un scaun, greutatea este distribuita in mod egal pe ambele fese. Acest lucru atenueaza presiunea exercitata asupra perineului, zona dintre anus la organele genitale. Perineul contine nervii si vasele de sange care alimenteaza organele genitale masculine si feminine. 

In schimb, atunci cand stai pe saua de la bicicleta pui foarte mare presiune pe perineu, comprimand nervii si arterele si afectand fluxul sanguin de la nivelul organelor genitale. Lezarea nervilor este principala cauza pentru amorteala penisului in cazul multor biciclisti profesionisti. Aceste leziuni, impreuna cu presiunea asupra arterei pudental interna, pot conduce la disfunctie erectila temporara sau prelungita. O sa ingusta a unei biciclete poate reduce fluxul sanguin la nivelul penisului cu pana la 66%, in schimb o sa mai larga poate reduce debitul cu doar 25%. 

Majoritatea barbatilor nu stiu ca penisul are o «radacina» care se extinde in zona abdomenului si sustine, astfel, erectia. Nu exagerez deloc cand spun ca in momentul in care un barbat sta pe o sa clasica de bicicleta, el sta efectiv pe organul sau genital. Pe termen scurt, apare amorteala temporara a penisului, iar pe termen lung se ajunge chiar la disfunctie erectila”, explica dr. Harry Fisch, medic urolog la Spitalul Presbiterian din New York.

Cercetarea stiintifica confirma ca mersul pe bicicleta poate conduce la probleme sexuale

Pe parcursul ultimelor 10 - 15 ani, numeroase studii au demonstrat legatura puternica dintre mersul intens pe bicicleta si problemele sexuale. 

Cercetatorii norvegieni au evaluat 160 de barbati care au participat la un tur cu bicicleta pe o distanta de 520 de km. Ei au descoperit ca unul din cinci barbati prezenta amorteala la nivelul penisului, conditie care a durat chiar mai mult de o saptamana. 13% dintre barbati (21) au dezvoltat temporar disfunctie erectila.

Cum poti rupe cercul vicios

Nu trebuie sa renunti la ciclism pentru a te bucura de o viata sexuala sanatoasa. Poti rupe cercul vicios dintre ciclism si disfunctia erectila prin adoptarea unor obiceiuri simple:
•    Renunta la saua lunga si ingusta. Alege o sa pentru bicicleta larga, eventual umpluta cu un gel special conceput pentru a atenua presiunea exercitata asupra perineului
•    Nu inclina saua in sus, intrucat aceasta pozitie mareste presiunea exercitata asupra perineului
•    Asigura-te ca saua este pozitionata la inaltimea corecta, astfel incat partea inferioara a picioarelor sa nu fie complet intinsa pentru a ajunge la pedale
•    Pentru o protectie suplimentara, poarta pantaloni speciali pentru ciclism 
•    Ridica ghidonul, astfel incat sa stai mai mult in pozitie verticala
•    In timp ce mergi pe bicicleta, schimba-ti des pozitia si fa pauze in timpul calatoriilor lungi

Este indicat ca mersul pe bicicleta sau ciclismul sa faca parte dintr-un program de fitness echilibrat, astfel incat exercitiile fizice sa nu se bazeze in mod exclusiv pe acest tip de miscare. Alterneaza orele de ciclism cu inot, jogging sau alt tip de miscare.  

De asemenea, nu uita ca “paza buna trece primejdia rea” si ca este important sa fii atent la eventualele semne sau simptome ale disfunctiei erectile timpurii. Daca observi furnicaturi sau amorteala in zonele "intime" in timp ce pedalezi, este recomandat sa te opresti si sa faci o pauza de cateva zile. Daca problema reapare chiar si atunci cand folosesti o sa larga, captusita si bine pozitionata, ia in considerare trecerea la o bicicleta culcata.

In cazul in care observi ca simptomele persista in ciuda masurilor de protectie luate, mergi la medicul urolog. Acesta este singurul care te poate ajuta sa identifici si sa tratezi cat mai eficient cauzele problemei.

Surse:
www.health.harvard.edu
www.mayoclinic.org
www.sharecare.com