Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Starea de bine se invata!

Sau, mai bine zis, se practica! Pana in 1990 nici macar nu exista conceptul de psihologie pozitiva, ca sa nu mai vorbim de psihoterapie care isi propunea, ca obiectiv central, sa descopere cauzele raului, sa identifice de ce nu ne este bine.

Ca si cum daca stim cauza schimba cu ceva efectele… Ce folos sa descoperi ca totul vine din copilarie, sa vezi ca acolo este o trauma, daca tu nu reusesti sa te comporti diferit? Si a te comporta diferit nu inseamna sa transformi raul in bine (absurd si imposibil), ci sa accepti raul si sa nu-l mai lasi sa te afecteze atat. Suntem proiectati pentru nefericire, natura a considerat ca din experientele negative avem de invatat, de aceea nu ne lasa sa le uitam. Din pozitiv si fericire nu primim decat stare de bine, lucru neimportant pentru supravietuirea speciei!

De ce depinde starea noastra de bine?

  • 50% este ereditate, tine de mostenirea genetica
  • 10% este determinata de conditiile de viata, de factorii externi, de evenimentele anterioare
  • 40% tine de actiunile individuale, de ceea ce faci. In acest ultim rand sta tot secretul, rezolvarea, solutia!

Starea de bine e ca un muschi

Starea de bine se invata, se dezvolta, se exerseaza. E ca un muschi care trebuie antrenat continuu, altfel se atrofiaza. 40% inseamna enorm, e un procent colosal! Cu alte cuvinte, sansele sunt de partea noastra, e imposibil sa nu reusim, doar trebuie inceput. Nu suntem condamnati la nefericire, doar ca e la indemana sa ne complacem in ea. La un raport 60/40, eu zic ca este suficient sa-ti doresti sa iesi din ea si se poate indeplini. Durerea, tristetea si emotiile negative sunt ca o eclipsa, ca un nor negru care mascheaza soarele. Asta nu inseamna ca nu exista soare, doar ca nu-l vedem temporar. Esential este sa stim cu tarie ca el este acolo! Si sa avem curajul sa facem lucrurile diferit, ca sa vedem lucrurile diferit. Schimbati sabloane, ritualuri, pozitii, obiceiuri, locuri, oameni... Daca te asezi mereu la umbra, nu e nimeni de vina ca ti-e frig! Soare e din plin pentru toti, profitati si va bucurati!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.