Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Simpatectomia toracica toracoscopica, tratamentul hiperhidrozei

Pacientii cu hiperhidroza (transpiratie excesiva) au optiunea de a fi tratati chirurgical atunci cand tratamentul conservator nu s-a dovedit eficace. Interventia chirurgicala se numeste simpatectomie toracica toracoscopica si este o procedura minim-invaziva cu o rata de succes de 95-98% in tratamentul hiperhidrozei palmare, axilare si la nivelul fetei.

Operatia este efectuata de un chirurg toracic si consta in sectionarea chirurgicala a traiectului nervilor simpatici responsabili de transpiratia in exces. Pacientii au o satisfactie foarte mare atunci cand, imediat dupa interventie, constata ca au mainile calde si uscate pentru prima data dupa multi ani. Fiind o interventie chirurgicala efectuata minim-invaziv toracoscopic, durerea postoperatorie este minima, iar recuperarea este rapida. Pacientul se externeaza a doua zi si isi va putea relua activitatile obisnuite dupa cateva zile.

Dr Alexandru Melinte

In Ponderas Academic Hospital, medicii nostri chirurgi toracici - Dr. Alexandru Melinte,  medic specialist chirurgie toracica cu competenta in toracoscopie (chirurgia toracica video-asistata - VATS) si Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, cu competenta in toracoscopie (chirurgia toracica video-asistata - VATS) - sunt specializati si au rezultate foarte bune in efectuarea simpatectomiei toracice toracoscopice.

Ce este hiperhidroza

Transpiratia este produsa de 2-4 milioane de glande sudoripare raspandite pe toata suprafata pielii. Cand este foarte cald sau in urma unui efort fizic intens, prin evaporarea acestui lichid, se produce racirea corpului. Transpiratia este, astfel, un proces natural si important de control al temperaturii corporale.

Totusi, 1-3% din populatie poate sa sufere de transpiratie excesiva, o conditie medicala denumita hiperhidroza primara. Afecteaza in mod egal barbatii si femeile si pare sa aiba o componenta genetica. Este caracterizata de o transpiratie excesiva care depaseste nevoia fiziologica de mentinere a temperaturii corpului intr-o limita adecvata. Implica frecvent, una sau mai multe parti ale corpului, cum ar fi mainile, picioarele, axilele si mai putin obisnuit, fata. Poate fi declansata de o activitate fizica sau ca raspuns la situatii stanjenitoare, neplacute, insa frecvent nu exista un factor trigger. Cel mai adesea, se manifesta ca o umezeala extrema a mainilor, ceea ce il face pe pacient sa se simta jenat sa dea mana si il impiedica sa lucreze. La extrem, asta poate duce la jena sociala, limitarea optiunilor in cariera si in unele cazuri, la invaliditate.

Cauza hiperhidrozei

Cauza hiperhidrozei nu este bine inteleasa, dar se stie ca sistemul nervos simpatic (responsabil pentru raspunsul de „lupta sau fuga” atunci cand ne aflam intr-o situatie stresanta) este important in controlul transpiratiei. Din anumite motive, acest sistem devine hiperactiv la pacientii care sufera de hiperhidroza.

Hiperhidroza primara este mai mult decat o „cantitate excesiva de transpiratie”. Se considera ca afectiunea reprezinta o disfunctie a capacitatii de termoreglare a sistemului nervos simpatic, existand o disproportie mare intre factorul declansator reprezentat de stres sau de conditiile de caldura din mediu si raspunsul corpului, reprezentat de producerea de transpiratie. Odata declansata transpiratia, se produce prompt o cantitate excesiva de transpiratie care va continua, in ciuda faptului ca stimulul declansator a incetat sa mai existe, ca si cand glandele sudoripare ar ramane blocate in pozitia “pornit”. Destul de des, transpiratia excesiva apare chiar in absenta unui factor declansator evident.

In hiperhidroza primara, transpiratia excesiva este de obicei localizata intr-o anumita zona a corpului si poate fi descrisa ca hiperhidroza palmara (la nivelul mainilor), axilara (axile) si plantara (picioare). Hiperhidroza craniofaciala poate aparea singura sau asociata cu inrosirea fetei. Transpiratia excesiva debuteaza frecvent in primul deceniu de viata (in special la nivelul mainilor), pentru ca apoi sa se agraveze in timpul adolescentei, avand un impact negativ asupra calitatii vietii. Evenimentele stresante, activitatea fizica si factorii psihologici si emotionali tind sa agraveze transpiratia excesiva, care nu este declansata de temperatura ambianta crescuta si care este in mod clar disproportionata fata de aceasta. Un alt aspect important al hiperhidrozei primare este faptul ca episoadele de transpiratie excesiva apar doar atunci cand pacientul este treaz.

La acesti pacienti, o procedura chirurgicala denumita simpatectomie toracica inalta poate trata transpiratia excesiva cu rezultate foarte bune in special la nivelul mainilor, axilei si fetei. Glandele sudoripare din fiecare zona a corpului sunt controlate de nervi care se gasesc la un nivel specific al trunchiului simpatic, o structura nervoasa care se intinde de o parte si de alta a coloanei vertebrale si care contine fibre nervoase care isi au originea in maduva spinarii. Prin operatia de simpatectomie toracica inalta este taiat trunchiul simpatic la nivelul vertebrelor T2-T3-T4 bilateral ceea ce va impiedica ca semnalele nervoase sa ajunga si sa stimuleze glandele sudoripare, avand ca efect lipsa de producere a transpiratiei.  

Pe de alta parte, hiperhidroza secundara apare ca o consecinta a unei alte afectiuni, ceea ce inseamna ca hiperhidroza nu este o boala in sine, ci doar o manifestare clinica a altei boli de baza. Transpiratia este de obicei generalizata si apare frecvent la varsta adulta, suprapunandu-se cu aparitia bolii de baza. Episoadele de transpiratie pot aparea atat atunci cand pacientul este treaz, cat si cand doarme si influenta stresului este mai putin evidenta. Posibilele cauze pot fi: obezitatea, hipertiroidismul, diabetul zaharat, menopauza, tumorile neuroendocrine, tumorile hematologice, anumite boli neurologice, leziuni ale maduvei spinarii, precum si anumite infectii, cum este tuberculoza. Hiperhidroza secundara poate fi, de asemenea, indusa farmacologic de utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele. Oricare ar fi etiologia, pacientii cu hiperhidroza secundara nu sunt considerati candidati pentru interventia chirurgicala, tratamentul in cazul lor fiind cel al cauzei de baza a transpiratiei.

Simpatectomia toracica toracoscopica

Tratamentul chirurgical este recomandat doar atunci cand alte tipuri de tratament conservator (antiperspirante topice puternice eliberate pe baza de prescriptie medicala, medicatie anticolinergica, iontoforeza, toxina botulinica) nu pot controla transpiratia excesiva. Este indicat atat pacientilor adulti, cat si adolescentilor si rezultatele cele mai bune se obtin in cazul hiperhidrozei primare palmare, axilare si faciale.

Interventia este efectuata de catre un chirurg toracic si se practica sub anestezie generala. Consta in sectionarea trunchiului simpatic toracic la nivel T2-T3-T4 bilateral (simpatectomie toracica inalta). Procedura se efectueaza minim-invaziv toracoscopic, prin incizii minime (2-3 cm), realizate pe linia axilara medie. Prin aceste incizii, chirurgul toracic introduce o camera video special conceputa (video-toracoscop), cu ajutorul careia vizualizeaza cavitatea toracica, imaginea marita fiind proiectata pe un monitor aflat in sala de operatie. Medicul va selecta nervii simpatici de la nivelul toracelui si ii va sectiona (taia) intrerupand impulsurile nervoase care merg catre glandele sudoripare.

Avantaje

Deoarece simpatectomia toracica toracoscopica se efectueaza prin incizii de mici dimensiuni, cicatricile vor fi mici, durerea postoperatorie va fi minima, usor controlabila cu antialgice, iar recuperarea rapida. Operatia dureaza aproximativ o ora si majoritatea pacientilor vor pleca acasa a doua zi. Poate persista o sensibilitate la locul inciziei pentru cateva zile. Pacientul va putea face dus a doua zi si isi va putea relua activitattile zilnice si se va putea intoarce la munca dupa aproximativ 1 saptamana.

Rezultate

Pacientii cu hiperhidroza severa care au epuizat alte tratamente medicale constata ca operatia le ofera o solutie permanenta la problema lor. Simpatectomia toracica toracoscopica vindeca transpiratia excesiva de la nivelul mainilor si axilelor in 95-98% dintre cazuri. Efectul operatiei este adesea imediat. Pacientii au o satisfactie foarte mare atunci cand, imediat dupa interventie, constata ca au mainile calde si uscate pentru prima data dupa multi ani.

Transpiratia compensatorie este un efect secundar (nu o complicatie) relativ comun al simpatectomiei toracoscopice. Apare la aproximativ 50% din pacienti, putand fi temporara sau permanenta si variaza ca intensitate. Pacientii care au doar hiperhidroza palmara sunt cel mai putin susceptibili de a avea transpiratie compensatorie semnificativa. Cand simpatectomia toracica se efectueaza pentru hiperhidroza axilara, riscul creste. Transpiratia compensatorie se caracterizeaza prin transpiratie excesiva in alte zone ale corpului care nu au fost afectate inainte de operatie, cum ar fi pieptul, spatele si coapsele. Este mult mai putin frecventa la copii si adolescenti, decat la adulti. In cele mai multe cazuri, transpiratia compensatorie este usoara sau moderata, foarte rar fiind suficient de severa pentru a provoca la fel de mult disconfort asemanator cu transpiratia anterioara a mainilor sau axilelor. Este bine tolerata de majoritatea pacientilor si este, in majoritatea cazurilor, considerata mult mai usor de gestionat decat transpiratia initiala.

Riscuri

Mai putin de 1% dintre pacienti prezinta complicatii in timpul sau dupa operatie. Complicatiile potentiale includ: pneumotoraxul, hemotoraxul, infectie la nivelul inciziei si sindromul Horner. Sindromul Horner se manifesta prin caderea partiala a pleoapei, constrictia pupilei si absenta transpiratiei la nivelul fetei. Apare cand se practica simpatectomia pentru hiperhidroza faciala, atunci cand trunchiul simpatic este sectionat la un nivel toracic superior (aproape de T1). Incidenta sindromului Horner este foarte scazuta (< 0.3%) si, in majoritatea cazurilor, este o complicatie temporara.

Surse de informatie:

www.ncbi.nlm.nih.gov
www.umms.org
www.chop.edu
www.medlineplus.gov
www.uwhealth.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.