Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este operatia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic SILS?

Articol de Dr. Cristian Bogdan Barta Medic primar Chirurgie generala
Ce este operatia laparoscopica prin incizie unica prin ombilic SILS?

Vei pleca acasă a doua zi, cu dureri minime şi fără cicatrici vizibile!

În urmă cu mai bine de 30 ani, chirurgia laparoscopică devenea o metoda chirurgicală inovatoare, minim invazivă, care permitea efectuarea unor operaţii majore, cu  incizii minime.

Faţă de operaţia clasică, realizată printr-o incizie mare, în intervenţiile laparoscopice, instrumentarul chirurgical este introdus prin trei până la cinci tăieturi mici, având ca rezultat mai puţine complicaţii, un timp de vindecare mai rapid, dureri mai puţine şi cicatrici mai mici.

"Este remarcabil cum progreseaza stiinta si tehnologia medicala. Astazi, interventii chirurgicale majore se pot face cu un traumatism minim pentru pacient." ne-a declarat Dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generala, Seful Sectiei de Chirurgie Generala din Spitalul Euroclinic.

"Felul în care ne îngrijim pacienţii este prioritatea noastră majoră. Chirurgia  laparoscopică prin incizie unică prin ombilic (SILS - Single Incision Laparoscopic Surgery) a devenit rapid noua abordare în chirurgia generală. Suntem încântaţi că acum putem oferi pacienţilor noştri o procedură chirurgicală modernă, care continuă să transforme scena chirurgiei minim-invazive. Pacienţii sunt foarte multumiţi de rezultat, cicatricea fiind practic foarte puţin vizibilă, iar timpul de vindecare mult mai scurt, pacientul putând pleca acasă a doua zi."

Ce este operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic (SILS)?

Simplu spus, este o intervenţie chirurgicală efectuată exclusiv printr-o singură incizie la nivelul ombilicului. Ombilicul este  considerat un “orificiu natural embrionar”, fiind o cicatrice naturală a corpului şi o zonă de acces la nivelul cavităţii peritoneale care se vindică cu usurinţă.  

Prin această incizie sunt introduse în cavitatea abdominală toate instrumentele, inclusiv camera video, necesare chirurgului pentru operaţia laparoscopică.

“Folosim o tehnologie care ne permite să facem o singură incizie prin care inserăm instrumentar diferit simultan, pentru a face o operaţie complexă, care în trecut era efectuată prin incizii şi căi de acces multiple.” ne-a spus Dl. Dr. Barta.

Evoluţia de la laparoscopia standard la chirurgia fără cicatrici SILS a depins de perfecţionarea instrumentarului, pe de o parte, şi de pregătirea chirurgilor în a folosi această tehnică modernă, pe de altă parte.

Chirurgia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic necesită un chirurg experimentat

Chirurgia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic necesită un chirurg experimentat, antrenat să facă o astfel de procedură şi care are o experienţă mare în chirurgia laparoscopică. În Spitalul Euroclinic, Dr. Barta efectuează din ianuarie 2012, de cand s-a intors sa practice medicina in tara, operaţii laparoscopice prin incizie unică prin ombilic pentru pacienţii care au indicaţie pentru îndepărtarea vezicii biliare. In Romania, Dr. Bogdan Barta este chirurgul cu cea mai mare experienta in laparoscopia SILS: peste 850 de operatii laparoscopice prin ombilic folosind tehnica SILS.

Cand este indicata colecistectomia - operatia de indepartare a vezicii biliare?

Vezica biliara este un organ în formă de pară, localizat în abdomenul superior, sub ficat. Principala funcţie a vezicii biliare, aceea de a stoca bila produsă de ficat şi de a o elibera pentru digestia alimentelor grase, este importantă pentru organism, însă nu este esenţială.

Îndepărtarea vezicii biliare sau colecistectomia este frecvent efectuată pentru tratamentul litiazei biliare (calculi formaţi din colesterol şi săruri biliare) sau pentru complicaţia cea mai frecventa a acesteia, colecistita (inflamaţia vezicii biliare). Colecistectomia este una din cele mai frecvente operaţii, iar intervenţiile  pe cale laparoscopică sunt „gold standardul” in chirurgia vezicii biliare.

Care sunt alte indicatii ale chirurgiei laparoscopice prin incizie unica prin ombilic SILS?

Alte indicaţii ale chirurgiei fără cicatrici sunt: apendicectomia, chirurgia parietală pentru hernii sau eventraţii, laparoscopia exploratorie sau bioptică, chirurgie laparoscopică ginecologică şi chirurgia bariatrică.

De ce este operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic o alternativă mai bună pentru tine?

De la incizii multiple, la una singură.

Practicându-se o singură tăietură la nivelul ombilicului, se evita astfel incizia mare efectuată în chirurgia deschisă sau multiplele incizii mici de-a lungul peretelui abdomenului care se practică în chirurgia laparoscopică tradiţională. 

Dureri minime, fără cicatrici vizibile şi vindecare rapidă

În operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic se face o singură miniincizie, de 1-2 cm, ascunsă în cicatricea ombilicului, eliminându-se practic cicatricea tipică, vizibilă, asociată operaţiei clasice. În plus, vei simţi mai puţină durere, iar vindecarea va fi mai rapidă, astfel încât ai putea crede că nici nu ai suferit vreo intervenţie chirurgicală.

Toţi pacienţii apreciază aceste beneficii,  însă operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic are o mare valoare cosmetică pentru femei, deoarece multe din ele ar prefera să aibă cât mai puţine cicatici vizibile. Pe de alta parte, este foarte indicată persoanelor tinere, active, care doresc o recuperare rapidă.

Efectul este mai mult decât cosmetic. Intervenţiile chirurgicale reprezintă o experienţă traumatică, iar prezenţa constantă a cicatricii este, pentru mulţi dintre pacienţi, un memento a ceea ce  a fost cândva un eveniment neplăcut în viaţa lor. “Nimeni nu doreşte să fie operat. Cu cât pacientul se reface mai repede după operaţie şi uită că a făcut-o, cu atât mai bine.” ne-a spus Dl. Dr. Barta.

Dacă reducerea durerii şi absenţa cicatricii sunt importante pentru tine, discută cu specialistul nostru pentru a afla mai multe despre operaţia fără cicatrici!

Dr. Bogdan Barta Dr. Bogdan Barta, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Euroclinic

Domenii de interes medical: chirurgie laparoscopică apendiculară, biliară, a herniilor şi eventraţiilor prin incizie unică transombilicală, cura chirugicală a hemoroizilor cu stapler, procedeu Longo/PPH, chirurgie laparoscopică colo-rectală

Specializări/cursuri postuniversitare:

  • Chirurgie laparoscopică apendiculară, biliară, parietală, pol superior gastric, colorectală şi bariatrică, Belgia, Grand Hopital Charleroi, 2009-2010
  • Chirurgie proctologică, Belgia şi Franţa, 2009/2010
  • Chirurgie laparoscopică colo-rectală şi Chimioterapie intraperitoneală, Belgia, Hospital Saint Luc, 2011
  • Chirurgie laparoscopică avansată şi minim invazivă, Franţa şi Belgia, 2009-2011

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Bogdan Barta, medic specialist chirurgie generală

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.