Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Screening cancer de col uterin

Tu îţi cunoşti RISCUL de cancer de col uterin?

Eu DA! Când doctorul a solicitat un test HPV, împreună cu testul de rutină Papanicolau, mi-a schimbat viaţa. Testul Papanicolau a fost normal, dar testul HPV a fost pozitiv pentru unul din cele două genotipuri cele mai periculoase, care pot cauza cancer de col uterin. Doctorul mi-a recomandat urmărire atentă, pentru a se asigura că nu apar leziuni precanceroase. Mă consider foarte norocoasă ca am aflat la timp RISCUL de a dezvolta cancer de col uterin şi am luat măsurile necesare de prevenţie”, povesteşte Maria în vârstă de 37 ani.

Testarea HPV şi Papanicolau: o combinaţie perfectă

Prin adăugarea testului cobasHPV la testul Papanicolau (PAP) poţi afla dacă ai RISC de a avea leziuni precanceroase, chiar dacă testul Papanicolau este normal. Poţi face testul cobasHPV odată cu testul PAP şi astfel vei obţine toate informaţiile într-o singură vizită la ginecolog.

Pentru recoltare vino în oricare din policlinicile nostre: Băneasa, Cotroceni, Dorobanţi, Enescu, Lujerului, Floreasca, Sun Plaza sau ambulatoriul Spitalului Euroclinic şi al Spitalului Băneasa.                                                                                   

De ce să-ţi faci testul cobas HPV?

Multe teste de genotipare HPV îi pot spune medicului dacă ai o infecţie cu HPV, nefurnizând informaţii despre RISCUL de cancer de col uterin.

Este cunoscut faptul că există peste 100 de tipuri (genotipuri) de HPV, dar din acestea doar 14 sunt considerate de risc crescut şi pot determina cancer de col uterin. Dintre acestea, tipurile 16 şi 18 prezintă cel mai mare risc, 70% din cazurile de cancer de col uterin fiind cauzate de infecţia persistentă cu aceste două tipuri de virus.

De aceea, atunci când faci testul HPV şi acesta este pozitiv, este important să ştii exact care sunt tipurile de HPV cu care eşti infectată. Testul cobasHPV îi poate indica medicului dacă ai un RISC SCĂZUT, MEDIU sau CRESCUT de cancer de col uterin.

Ce se întâmplă dacă testul cobasHPV este pozitiv?

  • Dacă rezultatul este pozitiv HPV16 sau HPV16&18, doctorul îţi va indica colposcopia, ca etapă următoare în prevenţie
  • Dacă rezultatul este pozitiv HPV, însă negativ pentru tulpinile de risc cel mai crescut HPV16&18, doctorul îţi poate recomanda să repeţi testarea HPV şi PAP peste un an

Ce indică testul Papanicolau? 

Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Testul PAP în mediu lichid îmbunătăţeşte considerabil identificarea leziunilor celulare.

Există 3 categorii importante de anomalii celulare:

ASC-US: reprezintă abrevierea de la “celule atipice scuamoase de semnificaţie nedeterminată”. Practic înseamnă că unele celule nu sunt normale sau “tipice”. De obicei acest lucru nu este grav şi poate fi cauzat de o infecţie vaginală sau HPV.

LSIL: reprezintă abrevierea de la “leziune intraepitelială scuamoasă de grad scazut”. Practic înseamnă că există modificări în ceea ce priveşte  dimensiunea şi aspectul celulelor, adeseori asociate cu prezenţa unei infecţii HPV. În acest caz, medicul va stabili măsurile necesare.

HSIL: reprezintă abrevierea de la “leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt”. Practic acest tip de leziuni poate progresa spre cancer. Împreună cu medicul vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.

Text adaptat după “Tu îţi cunosti riscul de cancer de col uterin?” reprodus cu permisiunea Roche România.